Jump to content

Добавяне на РАМ-памет

Препоръчан пост

Здравейте, компютъра ми е (виж снимките):

...Имам 2 плочки по 512гб и една от 1гб, на книжката на дънната платка ми пише че слотовете(4 на брой) за РАМ трябва да са 1+2 да са равни с 3+4,(то сега са 512+512 срещу 1гб и празно). Пише на книжката че може да се добави до общо 4ГБ РАМ. Та мисълта ми е-мога ли да си купя една плочка от 2гб? Това, което ме притеснява е че в книжката(все пак компютъра е стар-не знам дали тогава имаше плочки от2гб) та там не пише че може да се постави 2гб.Има списък с производители и дават 512 и от по 1гб. Но не са и забранили.Даже в един магазин ми казаха че мога да си купя 2гб и да я сложа, -ако не я разчете ще ми я сменят за 1гб. Но тогава(може и да не е от съществено значение-ще наруша схемата 1+2 да са равни с 3+4(за ГБ на слотовете)....-Та, какво ще ме посъветвате?

...дано не досаждам със снимките, ама от Аида съм взел още.Мисля че за въпросите ми трябва да дам достатъчно информация, и не знам много...

П.П.

Преди време си извадих флопито(не ми трябва), и ми остана кабела. Може ли да го ползвам за да включа още един хард диск? Сега съм с 160гб. И бих си купил по-нататък още един. И дали имам слот на дънната платка(ASUS P5LD2 SE) за още един хард диск? А ще стане ли?

Ако не съм дал още информация, моля,питайте. Все пак относно Рам-паметта 1гб ми предлагат за 28лв. , а 2гб.-50. И човек трябва да попита преди да купи...

Благодаря на всеки дал съвет.

Сподели другаде

Да, мисля че е по-разумно. Така ще станат (512+1гб и 512+1гб). Но все пак, какво ли ще стане ако сложа 2гб? Дали ще ги разчете..., дали ще сработи....?
Сподели другаде

Преди време си извадих флопито(не ми трябва), и ми остана кабела.

Кой кабел, захранващия или интерфейсния ?

за още един хард диск?

Дъното разполага със слотове за още твърди дискове, но все пак кажи какъв тип ти е твърдия диск IDE или SATA ?

Сподели другаде

Твърдият диск ми е SATA. Казваш че ще тръгне компютъра, но няма да разчете 2-та ГБ РАМ? Не захранващия кабел, а този плоския ...-интерфейсния той ще стане ли за друг хард?
Сподели другаде

Относно: рам-та предполагам, че ще стане така. Но това какво общо има, нали каза, че ще си вземаш 1гб.

Относно твърдия диск: Е как ще стане интерфейсния кабел на твърдия диск. Сам каза че хард диска ти е SATA. Свързва се посредством SATA кабел

post-18505-0-14263800-1354794365_thumb.jpg

и захранващ молекс.

post-18505-0-43402200-1354794466_thumb.jpg

Другият край на SATA кабела се свързва към дъното.

post-18505-0-24812300-1354794414_thumb.jpg

Сподели другаде

ахаа, разбрах за харда. Но ще пиша за РАМ-та, когато я купя. Ще се възползвам от възможността в магазина където ми предложиха да взема първо 2 Гб и ако не ги разчете да ги заменя за 1 Гб(и ще ми върнат разликата в парите). Ти казваш че няма да я разчете, но мисля да пробвам.....
Сподели другаде

Няма никакъв видим проблем компютърът да стартира с 2GB DDR2 модул и би трябвало такъв да може да бъде използван безпроблемно, ако не е дефектен, стига да не възникне несъвместимост между модулите. Достъпната памет би могла да е малко по-малко от 4GB обаче.

Интерфейсният кабел на флопито не е същият като интерфейсният кабел на IDE/PATA твърдите дискове и още по-малко като този на SATA дисковете. Един кабел струва не повече от няколко лева, въобще не виждам никаква адекватна причина за коментар по въпроса с кабела.

Сподели другаде

Здравейте, приятели! -Купих 2ГБ рам и я сложих. Мисля че стана както каза TechMaster (също и dan40o беше прав) , РАМ-та я отчете но не на пълно (а само 1,4гб). Мисля че и това е нещо. Не мисля да я сменям в магазина. Просто дънната платка(в книжката пише че ще отчете до максимум 4ГБ) толкова разпознава. Вижте снимките:

Дайте мнението си. Мисля че направих както при тонколоните, усилвателя ми е по-слаб от мощността на високоговорителите((и предполагам че е по-добре(поне за музиката) да не ги изгърми ако е обратното)). Е, верно че сега ако извадя една от 512ГБ плочки май пак ще ми показва същото като РАМ-общо. Но май така е по-добре(колкото повече-толкова повече).Дано да работи по-бързо компютъра. Как мислите?

А колкото до кабела за друг хард диск, да, ясно този от флопито не става, но просто попитах дали не мога да го ползвам някъде(и май никъде, така съм свикнал че на всичко гледам да има приложение). Аз свалих флопито (и го разглобих да го изуча, е изхвърлих го после), защото някъде прочетох че като имам неизползваем хардуеър, и за да не товари компютъра излишно е по-добре да го махна. Та сега както съм почнал да питам. Ако си купя още един хард диск(по-натам) и имам (видях) още три слота за такъв кабел (те са два червени и два черни) както бяхте ми показали на снимка и го включа ще товари ли нещо компютъра(не знам много, но например захранването, процесора...)? И сега имам един хард диск от 160ГБ. Какъв размер е добре да търся? Иначе имам кабели със свободни изходи да захранване които да включа. Само диск и кабел за него ще се наложи да купя.

П.П.

Моля коментирайте новите снимки(там съм ги направил така че да е лесно за сравнение). Ако искате още информация, казвайте.

Сподели другаде

Нямам коментар по снимките. А относно твърдия диск ти си решаваш какъв размер да бъде той. Колкото до товаренето не мисля, че ще има такова, но е добре да споделиш каква марка и колко вата е захранващото у-во.
Сподели другаде

Здравейте, приятели! -Купих 2ГБ рам и я сложих. Мисля че стана както каза TechMaster (също и dan40o беше прав) , РАМ-та я отчете но не на пълно (а само 1,4гб).

...

Ако си купя още един хард диск(по-натам) и имам (видях) още три слота за такъв кабел (те са два червени и два черни) както бяхте ми показали на снимка и го включа ще товари ли нещо компютъра(не знам много, но например захранването, процесора...)

П.П.

Моля коментирайте новите снимки(там съм ги направил така че да е лесно за сравнение). Ако искате още информация, казвайте.

Intel 945P/G чипсета адресира до 4GB, но в тези 4GB адресно пространство не e само RAM, ами и други устройства в системата. Именно за това не може да се възползва от пълният обем памет. Дали ще работи по-бързо зависи от това за какво ще го използваш, но използваш ли приложения, които хапват повече памет ще забележиш как нещата са много по-добре от преди.

Кабелът от флопито не може да се ползва за нищо, освен за друго флопи. Нямало е смисъл да вадиш флопито - все още си има проложение, макар и малко. Флопито не хаби кой знае колко ток, че да влияе особено на системата.

Ако включиш друг харддиск, включваш го на съответният интерфейсен порт - SATA/PATA - в зависимост от това какъв е стандартът за свързване, който използва твърдия диск, свързваш захранващият кабел и това е. Компютърът няма да се "товари" повече, нито би имало някакви проблеми, освен ако захранването ти не е абсолютно менте и не работи на ръба на мощността си.

Какъв размер твърд диск ще си търсиш си е изцяло твоя работа, но както е казал Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече.

Сподели другаде

Много благодаря за точните съвети и коментари. :love1: Имах нужда да споделя и да науча нещо ново.

Благодаря, и занапред ще споделям и ще помагам когато мога.

Сподели другаде