Sten Публикувано Декември 4, 2012 Report Share Публикувано Декември 4, 2012 Здравейте.След като ми помогнахте да си избера лаптоп, сега бих искал да си взема от т.нар. NAS-устройства - за да си държа копие на файловете от основният ми компютър. Както и с лаптопите - нямам практически никакъв опит. За България изборът на такива устройства не е много богат, но все пак не бих искал да уцеля нещо неподходящо...Засега проявявам интерес към този модел - D-Link DNS-345. Там има едно ревю...Там като един от минусите пишат за малките и шумни вентилатори, но в коментар под друга статия пишат обратното.Ще се радвам ако някой може да даде някакви мнения, препоръки, евентуално алтернативни модели, които могат да се намерят в страната, или пък линкове към специализирани сайтове, подобни на този. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Belial Публикувано Декември 5, 2012 Report Share Публикувано Декември 5, 2012 А защо не си купиш един външен хард ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 6, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 6, 2012 Защото все още няма хардове над 3 ТВ. Освен това ОС, с която съм свикнал да работя не поддържа дискове над 2 ТВ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Декември 6, 2012 Report Share Публикувано Декември 6, 2012 Защото все още няма хардове над 3 ТВ. Освен това ОС, с която съм свикнал да работя не поддържа дискове над 2 ТВ...Нима лаптопът Ви има 3TB твърд диск? Май идеята не е само резервно огледално копие на информацията от твърдият диск, ами и използването му като архив, където информация да се натрупва, систематизира и съхранява за дълги периоди от време? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 6, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 6, 2012 Сега разбирам, че първият ми коментар изглежда малко подвеждащо - за мен между "компютър" и "лаптоп" има разлика, понеже второто е нещо съвсем ново за мен.Точно така. В момента файловете ми са дублирани на харддискове на основният ми компютър и мислех да прехвърля копията на втори компютър, намиращ се в момента в дневната и използван също така за да пускам филмчета на моят племенник. Недостатъците: тъй като няма достатъчно удобно място за разполагането на вторият компютър, се наложи той да стои на секция за книги в хоризонтално положение; значително заемано пространство(дори в сравнение с лаптоп + NAS); сравнително висок шум; неудобен за по-сериозно използване поради особеното разположение на кутията, екрана(телевизора) и околните мебели...Днес ми отговориха на запитването за D-Link DNS-345 - цена 526 лв. В Outmax го предлагат с около 20 лв. по-ниско, но не знам какво представляват като фирма и каква репутация имат... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 14, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 14, 2012 Здравейте отново. Продължавам с конкретни въпроси за гореспоменатото устройство. Днес го свързах хардуерно и му инсталирах...операционната система(между другото се чудя къде всъщност се е инсталирала - на някой от дисковете, които сложих вътре, или на отделна памет на самата платка). И отново, както и преди с вторият компютър(който досега се използваше за тази цел) имам проблем с отварянето на отдалечените папки/дялове. Успявам да стигна до тях, но имам чувството че го правя "през задният вход" или даже "през прозореца", т.е. не както би трябвало. От Network Places ми излиза съобщение, че нямам достъп/права. Обаче през иконата на компютъра с Map Network Drive стана - двата диска ми се появиха с названия "1 on 'DNS-345 (192.168.0.100)'" и "2 on 'DNS-345 (192.168.0.100)'". Още един въпрос - горният адрес само за моята локална мрежа ли важи? Предполагам, че ако произволен човек го напише в неговият браузър, той няма да се "изтърси" при мен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
artgun Публикувано Декември 14, 2012 Report Share Публикувано Декември 14, 2012 Аз също в момента съм блокирал два 500 ГБ хард диска в единия комп и искам да взема още два в райд или да преместя тези на едно ей такова nas-че http://www.stealtech.org/server/D-LINK_DNS-320_2-BAY_NAS_id26812/ . Western Digital имат външен хард http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=546042, но нещо не ме кефи варианта диска да е само един...Иначе и двете предложения са с гигабитова лан връзка. И аз имам стар комп, но ще го давам на майка ми и започнах да се ослушвам. Освен това трябва да не са постоянно включени и не ми се оставят в постоянно работеща система. Има и докинг станции, но ми се виждат доста открити хардовете в тях, а и нямат лан свързаност. Темата и на мен ми е интересна, ще чакам и други да споделят мнение! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 14, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 14, 2012 Моите дискове ги форматирах в стандартна конфигурация(не РАЙД) понеже нямам специални претенции към бързината, а от друга страна там ще държа копия на файловете от основният ми компютър.Какво имаш предвид с "трябва да не са постоянно включени и не ми се оставят в постоянно работеща система" - лан-мрежата или електрическата, или и двете? И аз си мислех нещо такова. Може би софтуера на устройството има някаква настройка след определен период на неактивност да спира дисковете(ръководството е доста дълго и ще трябва да си направя един списък с конкретните въпроси). Или пък да може да се зададе например устройството да се изключва след 1 часа през нощта - но после доколкото разбрах ще трябва да го включваш ръчно. Все пак на моето устройство консумацията е от 10 до 50-60 вата съответно и засега(в този студ ) смятам да не го изключвам физически. Освен това при включването вентилаторите работеха на пълни обороти, но после спряха - вероятно засега не са нужни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
artgun Публикувано Декември 14, 2012 Report Share Публикувано Декември 14, 2012 Ама ти си купил ли нещо вече? Хем ти четох постовете, уж...Имам предвид, че ако са в компютър, който се използва, ще се въртят постоянно, а аз искам да ги включвам само при нужда. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 14, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 14, 2012 Избягвам да се хваля какво имам вкъщи. Пристигна днес - с един ден закъснение, защото подателят объркал града ми с някакво село. Относно въртенето (на плочите) - доколкото разбирам, тези устройства използват специфичен вид линукс(ядро+някакви модули) - може би програмистите са се сетили да въведат такава функция - при определено време на неактивност диска да се спира. Все пак при настолните и особено при мобилните компютри това отдавна е възможно - нали? Другият вариант е ръчно да си пускаш и спираш устройството, но тогава каква ще е разликата ако си вземеш един компютър на старо(щом ще даваш онзи на майка ти) - може дори да ти излезе по-евтино в дългосрочен план - в смисъл, че в кутията ще има място поне за три диска. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
artgun Публикувано Декември 17, 2012 Report Share Публикувано Декември 17, 2012 Не ме устройства да се спира след определено време без заявки към диска. Искам въобще да не се включва без причина! Даже се замислям за ключе на напрежението изведено на кутията... И консумацията на ток искам да е малка, и лицензирана/безплатна ОС, и гигабитови портове, и райд, абе искам всичко! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 18, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 18, 2012 "Скъпи дядо Коледа,искам колело, видео игра, куче или котка, едно пони и бас китара! Скъпо дете,а какво ще кажеш за един шамар?" Нещо не те разбирам - "заявка към диска" не е ли добра причина за включване? Или предпочиташ всеки път да го правиш ръчно? Какво всъщност те притеснява - че ще харчи по 10 вата ток ли?Преди няколко дни преглеждах(през браузъра) настройките на устройството и видях, че може да се направи график за включване и изключване на устройството по дни и часове. Относно ОС - ако имаш предвид тази на устройството - мисля, че тя си е на диска със софтуер - само не разбрах къде именно се инсталира като извърших съответната процедура.Райд - няма смисъл да го споменавам, но да питам за "гигабитовите портове" - това не излиза ли вече над възможностите на стандартните механични харддискове? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
artgun Публикувано Декември 18, 2012 Report Share Публикувано Декември 18, 2012 Не, шегата настрана! Файловете с членовете на семейството ми са безценни! Смятам дисковете да се използват единствено и само за съхранение и бекъп на данни. По-нагоре съм дал линк точно към две такива устройства.Мисля, че е по-функционално дисковете да са два, като единия е в действаща машина, а другия в едно такова устройство, като той ще е огледано копие на другия. Предимството на тази схема е, че винаги можеш да работиш с данните без да се страхуваш, че нещо ще е изтрито или по-лошото - диска да се е повредил безвъзвратно. Недостатък е ръчното обновяване и добавяне на информацията, но това е работещия вариант. Вярно, скъпички са тези устройства, но в моя случай е важна сигурността. Данните се прехвърлят по мрежата, като скороста е доста добра... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 19, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 19, 2012 Какъв е проблема тогава? Освен че няма да използваш повечето от възможностите на устройството/софтуера. Иначе и аз го ползвам по този начин - както съм писал в заглавието. Относно ръчното обновяване - има програми за тази цел и те пак могат да работят в ръчен или автоматичен(по график) режим. Бих могъл да ти предложа две-три такива, но може би ти предпочиташ още "по-ръчен" метод...При мен скоростта при прехвърляне е около 8,5 МВ/s - предполагам че това е нормално... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
artgun Публикувано Декември 19, 2012 Report Share Публикувано Декември 19, 2012 Темата е твоя - на теб трябва да се предлага! Тази скорост е крайно малка! Аз си мися за над 40 МБ/сек...В крайна сметка точно заради лан свързаноста, ерго скороста, искам такова устройство. Не искам стар компютър - прекалено обемен е, а и иска монитор. За мен стига толкова, ти кажи?! Събота ще мръдна за няколко дни на планина - ще трябва да си купя някакъв хард и кутия или доста по-голяма флаш памет, че малката има над 100 джига анимация... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост