нилак Публикувано Ноември 23, 2012 Report Share Публикувано Ноември 23, 2012 Здравейте! Имах проблем със стартиране на Windows. Попаднах на специалист, който ми отстрани проблема без преинсталиране на системата като ми каза, че само ми е почистил замърсени сектори на харддиска. Не ми каза как. Интересува ме по каква причина може да се получи това замърсяване и дали трябва в определен момент да сменя харда? Благодаря! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
s.feradov Публикувано Ноември 23, 2012 Report Share Публикувано Ноември 23, 2012 Запаметяващото устройство на твърдия диск се състои от дискови плочи. Върху тях са позиционирани блоковете (наричани още сектори), които представляват най-малката единица за съхранение на информация. Всеки сектор има големи от 512 байта. В този ред на мисли, почистване на замърени сектори не съществува. Нека имаме предвид, че премахването на съхранената информация от даден сектор не е почистване. Така че този специалист най-вероятно Ви е излъгал. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Belial Публикувано Ноември 23, 2012 Report Share Публикувано Ноември 23, 2012 Да не би диска да е бил много фрагментиран ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Ноември 23, 2012 Report Share Публикувано Ноември 23, 2012 "Лоши" сектори може да се появят поради няколко причини:- дефектно устройство (механичен дефект) - обикновено устройството става неизползваемо още в гаранционния срок;- дефектно устройство (проблеми със софтуера) - също се проявява бързо;- механично въздействие - удар, изпускане, вибрации (особено по време на работа) - в зависимост от пораженията устройството може да продължи да работи няколко месеца или няколко минути;- термично въздействие - висока или ниска температура - отразява се на електрониката на устройството, която отчита грешки дори и носителите (плочите) да са здрави;- проблеми със захранването - внезапно "спиране на тока", изключване на компютъра "от копчето", лоша връзка на захранващата букса, некачествен или повреден захранващ блок (съответно - напреженията са извън допустимите норми) - също като при термичното въздействие;- проблеми с кабелите за данни (особено с евтините SATA кабели) - също като при термичното въздействие;- проблеми с операционната система, особено при файлови системи FAT и FAT32 - дадени сектори се отчитат като "лоши", поради проблеми в самата файлова система (в резултат от принудително прекъснато преместване на файлове, например).Относно диагностиката и профилактиката - chkdsk, HD Tune и HWMonitor са напълно достатъчни за следене на състоянието на системата. Ако работите с Windows, инсталиран върху NTFS дял и "ремонтът" е продължил не повече от час, мога да предположа, че специалистът е използвал именно chkdsk (което е полезно да се прави редовно). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
s.feradov Публикувано Ноември 23, 2012 Report Share Публикувано Ноември 23, 2012 И все пак, термин като замърсени сектори не съществува. Ако говорим за т.нар. лоши сектори (bad sectors), нещата стоят по друг начин, както е обяснил колегата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост