Jump to content

Архивиране на операционна система Windows XP

Препоръчан пост

Искам да архивирам сегашното състояние на току-що инсталирана операционна система Windows XP и при нужда в бъдеще, ако се наложи, да възстановя сегашното положение, без да инсталирам отново ..

Свалих безплатната програма DriveImage XML 2.44, но не знам дали бих могъл да архивирам Win XP от самата ОС, както е стартирана.

Как да архивирам Win XP и как евентуално в бъдеще да го възстановя чрез програма DriveImage XML ?

Сподели другаде

Успях да архивирам Win XP от самата ОС, както е стартирана с висока степен на компресия, получи се двойно намаляване на размера на архива, спрямо оригинала.

Не съм пробвал как ще стане възстановяването при стартирана ОС.

Може би трябва да опитам утре, за да съм сигурен, че е възможно възстановяване предишно състояние на Win XP, при стартирана ОС от самата нея.

Сподели другаде

Не знам защо си мислиш, че можеш да възстановяваш системата, докато самата операционна система е пусната, но е много вероятно Windows да не ти позволи да го презаписваш. Досети се сам защо. Подобни възстановявания се правят Offline, т.е когато системата, инсталирана на твърдият диск не е заредена, а си заредил от друг носител, който има и програмата за възстановяване.
Сподели другаде

Може би трябва да опитам утре, за да съм сигурен, че е възможно възстановяване предишно състояние на Win XP, при стартирана ОС от самата нея.

Това не е възможно.

За възстановяване има два варианта: единият е споменатият от TechMaster - чрез използването на специално създаден спасителен носител, за да се стартира приложението и да се възстанови от там.

При вторият вариант се избира възстановяване под Windows, но понеже не може да се извърши, приложението предлага рестартиране на компютъра и възстановяване преди зареждане на операционната система. Не всички приложения предлагат този вариант.

DriveImage XML пък не предлага нито един от двата. Можеш да си създадеш сам ръчно WinPE диск или да смениш програмата. Ако решиш да останеш с DriveImage XML, можеш да видиш

за видео ръководство от компанията-автор как да се създаде WinPE диск. Алтернатива е да използваш готовия базиран на Linux техен диск.
Сподели другаде

...

Всъщност има и трета разновидност - да се инсталира bootloader, който да предоставя опцията за зареждане на Windows или стартиране н системата за възстановяване, което е що-годе еквивалентен на външен носител offline метод.

Сподели другаде