Jump to content

Touch pad-а изненадващо спря да работи

Препоръчан пост

Здравейте,

проблема ми е, че след ъпгрейд на windows 7 touch pad-а спря да работи.

Става въпрос за Notebook "ViewSonic" VNB102 с Windows 7 (преди беше със "Starter", сега е с "Ultimate").

Всичко започна когато установих, че BIOS-а ми е заключен с парола, която не помня (не помня аз да съм го заключвал, но може и да съм забравил, но както и да е ). Наложи се да разглобя лаптопа и да нулирам BIOS-a, след което установих, че функцията mute/unmute, която преди нулирането беше като втора функция на бутона F5, сега вече е втора функция на бутона F1, но това не ми беше проблем и реших, че евентуално след инсталиране на някой драйвер или в най-лошия случай Windows, проблема ще се оправи, и така си и остана. По това време touch pad-а си работеше, до момента в който Windows-а се ъпгрейдна и touch pad-a отказа да работи, все едно го забраних. Преинсталирах драйвери, върнах defalt настройките на BIOS-а, и в крайна сметка преинсталирах и Windows-a (за това сега съм с Ultimate, а преди бях със Starter), но touch pad-a така и не проработи.

Според мен, не би могло да е хардуерен проблем (не може както си работи без никакви проблеми и изведнъж да спре), а по скоро touch pad-a е забранен от някъде, а аз не знам от къде да го разреша; то си има бутон за тази работа (втора функция на F3), но мисля, че както функцията "mute/unmute" се премести от F5 на F1, така и "enable/disable Toch pad" може да е спряла да работи. Пробвах всички втори функции на всички бутони, но touch pad-a така и не проработи.

Та въпроса ми е - мога ли да го разреша от някое меню или някоя настройка, или според вас проблема се крие някъде другаде.

Ще очаквам вашите идеи, благодаря предварително на отзовалите се.

Сподели другаде

След като си разглобявал лаптопа провери ли дали си наместил хубаво кабелчето на клавиатурата?

А иначе при някои лаптопи е налице функция за спиране на тъчпада от опциите на драйвера. Щом не помниш да си правил нещо такова, па особено след преинсталация с форматиране няма как да остане подобна настройка.

Сподели другаде

След като сглобих лаптопа, touch pad-a си работеше нормално, а за това, че се разместиха функциите на бутоните, отново разглобих клавиатурата и проверих кабелчето, но всичко си е както трябва, погледнах и кабела на touch pad-a, но и той си е наред.
Сподели другаде

Ами търсих, но в сайта на производителя "ViewSonic" за този модел VNB102, дори и драйверите не подновяват, а за BIOS-a нищо не мога да намеря.

Сега се чудя дали отново да не нулирам CMOS, и да видим какво ще стане.

Сподели другаде

Моят въпрос по-скоро беше дали при сглобяването да не е разместен кабелът на клавиатурата/тъчпада. Щом твърдиш, че са наместени нещата стават леко странни и не мисля, че с префлашването на BIOS положението ще се оправи. Проблемът е, че една потенциално дефектна клавиатура в случай, че има клавишна комбинация за изключването на тъчпада може да изключи и тъчпада. Заливана ли е някога с течност текущата клавиатура на лаптопа? Сигурен ли си, че не е забранен тъчпадът в драйверите?
Сподели другаде

В крайна сметка, след нулирането на CMOS, touch pad-a проработи. Не знам дали е заради нулирането, или заради това че разглобих самия touch pad, и го изчистих, заедно с лентовия му кабел и контактните му повърхности с корпуса, или заради внимателното поставяне на кабелите при сглобяването (нищо, че си изглеждаха добре поставени и при разглобяването), но важното е, че заработи. Не съм инсталирал никакви допълнителни драйвери или програмки, каквото си беше инсталирано от преди това, това си е. Сега съвсем спокойно си го забранявам и разрешавам от клавиатурата, нищо, че функцията "mute/unmute", пак не е на клавиша който трябва. всички други си работят нормално.

Благодаря на всички отзовали се :)

Сподели другаде