Jump to content

Каква е разликата на тези видео карти?

Препоръчан пост

Интересно ми е тей като от доста кратко време започнаха да ме интересуват компютрите и те първо навлизам в тази област та решил съм да си купувам следната видео карта ATI Radeon HD 7770 обаче гледам в нета има и други такива например Sapphire HD 7770 GHz Edition и тем подобни абе доста са с "HD 7770" та бих искал да питам каква е разликата между всички тях и изобщо има ли някаква разлика?
Сподели другаде

Разликата е в производителя и количеството памет.

NVIDIA и AMD произвеждат графичните чипове, които се използват от производителите на хардуер за производството на видео карти. Затова има немалко разновидности на видео карти с един и същ чип. От производителя може да зависи и самия дизайн на цялата платка, макар че в днешно време всички използват референтния дизайн на NVIDIA и AMD. Разликите между производителите са основно във вида на охлаждането, наличните изходи за дисплеи/монитори (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort), окомплектовката, външния вид и цената. Откъм производителност разликите обикновено варират между нищожни до много малки. Някои производители обичат да пускат на пазара и готови овърклокнати версии на някои модели.

Колкото до количеството памет, това е общо взето еднакво при всички производители. Всеки производител избира кой модел видео карта с колко памет да бъде пусната на пазара, но на практика всеки модел има поне 2 разновидности с различно количество памет.

Сподели другаде

Някои производители обичат да пускат на пазара и готови овърклокнати версии на някои модели.

Да не забравяме и така наречените ""GREEN"" версии,които категорично да се избягват!

Сподели другаде

Да не забравяме и така наречените ""GREEN"" версии,които категорично да се избягват!

Чак пък категорично. Ако производителността е важна, да, тогава да се избягват. В противен случай не виждам особен проблем.

Сподели другаде

Имено производителността визирам.За да ни разберат повече хора OC(overck version)означава,че картата работи със завишени честоти на ядро и памет от "нормалния" заводски модел.Тези,които аз споменах"Green""LOW PROFILE" е обратното уж за по-ниска консумация( за по-слаби захранвания) при тези модели,поне според моя горчив опит със една 9800GT(привлечен от ниската цена),която се мръщеше и на 10hz на ядрото........Та според мене,ако взимате карта,а за захраанването има съмнения,че ще издържи по-добре е да се инвестира във ново захранване.......Има и друг момент,тогава не разбирах кой знае колко и точно за въпросната 9800GT ме подведоха,че няма разлика.Другия плюс (пак ще спомена "чистото 9800GT) има възможност за клокване (повишаване на честоти)т.е. по-бързичка да стане.Това го пиша от гледната точка на геймър :haha: ..............Това са ми мотивите да не предпочитам "Green""LowProfile" и ако във магазина ви лъжат,че няма разлика не им вярвайте!!!А за Nvidia vs. ATI това ще го спестя,само ще спомена,че съм фен на зелените,понеже съм сърбал попарта на ATI
Сподели другаде

Гледам споменаваш Low Profile карти. Ами нали си наясно, че някои кутии и системи, особено марковите са проектирани с "легнали" кутии, където често стандартна карта не се побира в кутията? А хората, които работят не търсят как да овърклокват. Овърклок манията е основно на тези, които играят игрици и гледат как да вдигнат производителността с някой друг кадър. Аз например не обичам да овърклоквам.
Сподели другаде

Имено производителността визирам.За да ни разберат повече хора OC(overck version)означава,че картата работи със завишени честоти на ядро и памет от "нормалния" заводски модел.Тези,които аз споменах"Green""LOW PROFILE" е обратното уж за по-ниска консумация( за по-слаби захранвания) при тези модели,поне според моя горчив опит със една 9800GT(привлечен от ниската цена),която се мръщеше и на 10hz на ядрото........Та според мене,ако взимате карта,а за захраанването има съмнения,че ще издържи по-добре е да се инвестира във ново захранване.......Има и друг момент,тогава не разбирах кой знае колко и точно за въпросната 9800GT ме подведоха,че няма разлика.Другия плюс (пак ще спомена "чистото 9800GT) има възможност за клокване (повишаване на честоти)т.е. по-бързичка да стане.Това го пиша от гледната точка на геймър :haha: ..............

Да, но не всички са геймъри. За някои хора не е нужна особена производителност.

А за Nvidia vs. ATI това ще го спестя,само ще спомена,че съм фен на зелените,понеже съм сърбал попарта на ATI

Никой не е споменавал нищо за NVIDIA срещу AMD.

Сподели другаде