Jump to content

Компютърът ми бави

Препоръчан пост

Здравейте. Имам следния проблем с машината.

Преди около два месеца си прейнсталирах настолния компютър. Бяхме с Kaspersky Internet Security 7.0 и бях повече от доволна. За 5 години нито един вирус, работеше безотказно. И въпреки процесора, който е 2.4, RAM 512, и с два цъфнали кондензатори, пак работеше по -бързо от сега. Бяхме го прейнсталирали заради регистрите му - 5 години не са малко. Дори и тогава бавеше, но сега е убийствено. Дори и при инсталацията на програми пак го чакам. А компютъра ми не е лош. Не говоря, че бави само в интернет, а като цяло. Сменихме и интернет доставчикът ( понеже тогава бяхме със скорост 10 Mbps, а ползвахме 3), като този път сме на 20 и пак позлваме 3 Mbps. Ясно е, че е от мрежовата карта, ала това бавене и извън интернет, пак е дразнещо, а това вече не може да е от мрежовата. Сега съм с безплатна версия на AVAST ( Като прейнсталиращия беше сложил платена за 30 дни - пробен период. А никак не съм доволна от нея, поради факта, че за мен AVAST е само за поддържане на дадени сървъри.) Ще си я сменя. Този път абсолютно без да плащам на някакви некъдърници. Изглежда този, който го е прейнсталирал не е изчистил и регистрите му.

Какво да направя, за да си възвърна скоростите му. Ще му слагам още 500 RAM, ще му сменя цъфналите кондензатори и мрежовата карта, но другото... Кажете някоя програма за прочистване на регистрите, без да засяга други компоненти на хардуера. Въобще как да го забързам. Дори сега стартовата ми лента долу е къде бяла, къде синя... Не мога да разбера.

Сподели другаде

Kaspersky Internet Security 7.0 e много стара версия на продукта. Силно препоръчително е винаги да се използват актуални версии на защитни приложения. Това, че за 5 години не имало заразяване, не доказва нищо.

Съгласен съм, че 5 години не е кратък период, но при правилна поддръжка не би трябвало да се усеща забавяне, дори и след толкова време.

Не разбирам какво имаш предвид под това, че avast! е за поддържане на сървъри. avast! Free е редовна и смислена антивирусна.

Не знам за какви некадърници говориш, но при (истинска) преинсталация всичката информация на системния дял се изтрива, а това включва и системния регистър на Windows). След преинсталация системният регистър е нов и чист, ако мога така да се изразя.

Не съществува програма за почистване на регистъра, която да ускорява работата на компютъра. Това е мит. Почистването на системния регистър не ускорява работата на системата по абсолютно никакъв начин. Още повече, че ако говорим за вече преинсталирана операционна система, всичко трябва да е в изходно положение. В общи линии една система е най-бърза след преинсталацията си (т.е. операционна система и драйвери). От този момент нататък системата може да остане толкова бърза или може да се забави, но не и да се ускори. Т.е. всъщност може да се ускори, но това зависи от някои условия, които не са приложими в общите случаи.

На бавно работеща система първото нещо, което може да се направи, е да се деинсталира всичкият ненужен софтуер. Казано иначе: ако имаш инсталирана програма, която не използваш, я деинсталираш. Също така могат да се спрат обекти, които се зареждат с Windows. За целта направи следното...

Изтегли Autoruns и:

1) стартирай програмата;

2) избери Options -> Filter Options... -> постави отметка на Hide Microsoft entries -> OK;

3) меню File -> Refresh;

4) меню File -> Save... (от падащото меню остави избран .arn за файлов формат);

5) запази файла някъде с желано от теб име, архивирай го с програма по желание и го прикачи към темата.

Описание как се прикачат файлове (ако не знаеш):

- при публикуване на коментар кликни бутон Повече опции;

- долу в секция "Прикрепяне на файлове" посочи файла и кликни бутон Прикачи този файл;

- накрая кликни Добавяне в мнението.

Също така снимка на проблемната лента за задачи може да е от помош.

Колкото до хардуера. Добавянето на още памет по принцип е доста добра идея, но в текущия случай си мисля, че ще е по-добре да преминеш на нов компютър. Да, по-скъпо ще е, но ще си заслужава. По-добре от това да ъпгрейдваш и поправяш стара система.

Сподели другаде

Да се получи информация за какво? Снимка от процесите не би била особено полезна, защото там ще има процеси, които са стартирани ръчно. Т.е. потребителят трябва сам да усеща, че стартиране на приложение X забавя системата. Аз по думите му разбирам, че проблемът го има винаги, което значи, че е по-добре да се види какво се зарежда с Windows.
Сподели другаде

Така е, понякога си трябва нова машина. Като е стара дънната платка и т.н. ... А, Night_Raven, например не може ли към старата дънна платка да добавим и още една в кутията? Нещо като две в едно? ...Сигурно те разсмях.... Ама, може ли да са съвместими? Да се свържат и да работят като едно(те ти двуядрен процесор). Две дъна с два хпроцесора по 3ГХц, с по 3 РАМ, ...? И една кутия и един монитор? А? Не съм си пил хапчетата,днес ама да питам... Сериозно си го мисля.
Сподели другаде