Jump to content

Проблем с Windows XP

Kapi

Препоръчан пост

Здравейте.

Доста търсех из нета, решение на моя проблем, но за жалост не открих нищо. Надявам се тук да ми помогнете.

Опитах се да си направя боотваща флашка за Windows 7, но без да искам обърках една от стъпките.

Пробвах по следния метод. (това е само част от метода, обърках една от тези стъпки)

Направете партишъна на USB флашката активен.

Отворете Start Menu > All Programs > Accessories > кликнете с десен бутон на мишката по Command Prompt и изберете Run as Administrator

http://img.zamunda.net/bitbucket/4.cmd.JPG

- изпълнете командата diskpart

- изпълнете командата list volume

- запомнете номера на Volume на USB флашката (в моя случай е 4)

http://img.zamunda.net/bitbucket/5.cmd.JPG

- изпълнете командата select volume X (X е номера на Volume на вашата USB флашка)

- изпълнете командата active

http://img.zamunda.net/bitbucket/6.cmd.JPG

- изпълнете два последователни пъти командата exit за да излезнете от Command Prompt

При въвеждането на командата select volume X, обърках цифрата на флашката с друга, която се отнасяше за един от дяловете на харда (не беше за този на който се намира Windows-a) . След това влезнах в My Computer и установих, че именно този дял е изчезнал. След известно време ми се наложи да рестартирам компютъра и от тогава повече не може да зареди Windows-a. Стига до момента, в които трябва да се покаже логото на Windows Xp и се рестартира. Пробвах да го преинсталирам, като при първите опити си мисля, че стигаше до момента да избера на кой от дяловете да инсталирам Windows-a, като имаше само една опция, дялът в който се намира стария Windows. След като го избрах ми изписа Setup was unable to format the partition. The disk may be damaged и не ми позволи да продължа. Смених диска на Windows-a с друг. Като този път ми позволи да избера къде да се инстарлира новия Windows, форматира се дялът който избрах, започнаха да се копират файловете за понататъчна инсталация на Windows-a, след това се рестартира, но отново същото - точно преди да започне втората част от преинталирането на Windows-a се рестартира, и така постоянно.

Параметрите на компютъра за съжаление не ги знам и не знам как мога да ги разбера без да мога да влезна в Windows.

Ще се радвам на всеки, които предложи нещо за решаването на проблема.

Благодаря ви предварително.

Сподели другаде

Изтрий системният дял C, създай го на ново и се опитай да инсталираш Windows. Трябваше да използваш инструментчето, посочено в началото на темата, след като си неопитен, а не да бъркаш на ръка из системата.
Сподели другаде

Благодаря ти много.

Колко лесно е било решението на проблема (повече време ми отне да напиша темата тук).

По първия начин не ми се получаваше, даваше ми някаква грешка и затова реших да се пробвам с втория вариант.

Сподели другаде

Ако ти е интересно какъв е проблемът - избрал си друг дял на твърдият диск за активен. При стартиране на компютъра, след POST проверките BIOS търси MBR записа, а MBR записа търси дисков дял, маркиран с флаг ACTIVE, от където да се зареди операционната система. Когато си посочил друг дял като ACTIVE си се намесил в схемата и MBR записа не може да намери операционната система на дяла посочен като ACTIVE. Когато изтрихме и създадохме наново дяла, а след това тръгнахме да инсталираме операционна система на него, инсталиращата програма на Windows задава на дяла флаг ACTIVE. Флагът ACTIVE може да се зададе и без преинсталация, чрез използване на LIVE CD с някоя програма за управление на дискови дялове като GParted или Acronis Disk Director.
Сподели другаде