Jump to content

Азиатско кино

Препоръчан пост

За азиатските филми като цяло информацит е оскъдна, а има такива, които определено заслужават поне да им обърнем внимание. Тези филми винаги притеават един специфичен пленяващ чар, оригинална визия, философия и романтика, а за бойните сцени мисля, че коментарът е излишен :). Предлагам тук да дискутираме, споделяме впечатления и даваме линкове за тях. Аз лично препоръчвам:

Seven Samurais на Akira Kurosawa

Лично аз съм върл фен на този тип филми. Азиатците са неподражаеми майстори на визията и бойните сцени, а в долуспоменатите филми, тези елементи присъстват в изобилие :)

Hero

House of Flying Daggers

Wo hu cang long - "Crouching Tiger, Hidden Dragon"

просто задължителни ...

My Sassy Girl (Korea)

Oasis (Korea)

Train Man (Japan)

Needing You (Hong Kong)

Sex is Zero (Korea)

Barking Dogs Never Bite (Korea)

Kung Fu Hustle (Hong Kong)

King of Comedy (Hong Kong)

Memories of Murder (Korea)

Public Enemy (Korea)

36th Chamber of Shaolin (Hong Kong)

Spirited Away (Japan)

My Beautiful Girl, Mari (Korea)

A Bittersweet Life (Korea)

Returner

The road home

Kagemushra

Sympathy for mr. vengeance

Survive style 5+

Not one less

Batoru rowaiaru - "Battle Royale "

Сподели другаде

Аз лично съм гледал Sex is Zero (Korea) и мога да кажа, че се счупих от смях. Останах изненадан, че корейците правят нелоши филми. Лошото е, че тук наблягаме на американските филми, а за другите продукции нищо не се чува :blink:
Сподели другаде

Няма да забравя как навремето се побърквах от смях с филмите на Джеки Чан, преди да почне да участва в американски продукции. Японските и китайските екшъни също бяха на доста добро ниво и се конкурираха успешно с американските, но това беше по времето на видео касетите, а сега положението е доста различно, защото хората търсят зрелища, специални ефекти и т.н. За радост обаче се появяват и продукции, които имат какво да покажат, но според мен хората са все още предубедени и ще трябва време, докато се осъзнаят, че не е само американското кино.
Сподели другаде

Ааа момент, доколкото разбирам Lpa, целта е да коментираме сериозните азиатски филми.

Комедиите и пародиите са интересни, то се знае - коя не е гледал Джеки Чан (и то в по-ранните филми, които са правени в Азия, а не в Америка). А Sex is Zero си беше просто по-сполучливата версия на Американски пай.

Но сериозните филми, честно, не са ми по вкуса - умрях от тъпотия на Герой, Тигър и Дракон даже не пуснах втората част от диска, а на тия Летящи кинжали ептен се отказах ! Просто те имат съвсем друг тип на мислене, оттам и различен тип на възприятията, които се опитват да внушат с филмите си!

Сподели другаде

Ами нека да коментираме всички азиатски филми :)

Аз лично се пукнах от смях на Kung fu hustle

Neuton Gimic , ще трябва да ти се противопоставя за гореспоменатите филми. За мен Холивуд никога няма да изкара толкова успешни продукции като Hero, House of Flying Daggers или "Crouching Tiger, Hidden Dragon". Вярно е че имат съвсем различен начин на мислене, но (лично на мен) на моменти тяхната философия ми допада много повече от западната. А визията и бойните сцени не мисля, че има смисъл да ги коментираме :). Мисля че думата е неповторими.

Наскоро гледах The Proposition, който следваше утъпканата пътека, но не мисля че е толкова сполучлив :)

Редактиран от lpa
Сподели другаде

Що се отнася до Hero, House of Flying Daggers или Crouching Tiger, Hidden Dragon, бих подкрепила Neuton Gimic. Филмите далеч не са това, с което бих си запълнила съботния следобеда. Това не значи, че нямат своите достойнства, но явно аз съм далече от източния начин на мислене. Единственото творчество, което някак, някога ме е ентусиазирало е Казуо Ишигура. Най-вероятно, защото е израстнал в Англия :haha:
Сподели другаде

За мен Холивуд никога няма да изкара толкова успешни продукции като Hero, House of Flying Daggers или "Crouching Tiger, Hidden Dragon".

Прав си, но философията на подобен род филми е прекалено чужда в родните ширини. Все една да пусна "Зона Замфирова" или "Черна котка, бял котарак" на Джеки Чан и да му обяснявам, че това са култови филми - за него ще е просто "странен филм с тъмни балкански субекти" :crosseyes:, па макар и комедия. Всеки филм си тежи на мястото въз основа на аудиторията, която таргетира. Фактът, че критиците се скъсват да хвалят подобен род филми, е първо защото очевидно няма много достойни Холивудски заглавия, и второ - половината от световното население има азиатски корени, което логично води и до интерес към подобен род "сериозни" заглавия. Но лично аз страшно се дразня като пусна някой прехвален от критиците филм (Тигър и Дракон), а на края на филма ми иде да счупя DVD-то от яд за парите, които съм дал (Милене, съжалявам за диска, него го счупих преди да пусна филма).

Нещо друго - никъде освен в Матрицата или филмите по комикси не съм видял хора да се бият във въздуха и да летят като откачени насам-натам повече от една минута. В "Герой" обаче имаше толкова много сцени, че на края на филма се съмнявах в самия себе си дали съм нормално човешко същество след като скоча от гаража тупвам като мекица на паважа. Азиатците твърдят, че такава им била митологията. Айде сега, и на мен ми се иска да направят филм, в който Боримечката носи по 10 черешови топчета на рамо или пък Хан Аспарух жонглира с прабългарки, ама не. По логиката на китайците Васил Левски нямаше да се спъне като последния карък в плета, ами щеше да го прескочи барабар с цялата орда башибозуци и оркестъра от 100 зурни. :superman:

А, и нещо за последно - в кой точно учебник по биология е описано това дърво, дето вместо листа от него капят листенца от роза и лотус...че то половината китайци трябва да страдат от сенна хрема...:freezing:

П.П. Чакай, че забравих за какво бях сложил цитатата в началото на съобщението - щях да питам какъв е критерия за успешен филм? Предполагам не говорим за бокс-офис, щото тези филми определено не са в All time класацията на IMDB (нарочно посочвам тази, която е International, т.е. не включва кино-салоните в Америка) :gentlemen:

Редактиран от Neuton Gimic
Сподели другаде

Въпреки всичко Костурица е светноизвестен, въпреки че във всеки втори филм се обяснява в любов на циганите. Сигурен съм има азиатци, които се кефят на филмите му, както и европейци оценяващи азиатското кино.

Никога не се ръководя по филмовите критици, по простата причина, че често са ме разочаровали, а и не знаеш кой им е платил, за да напишат дадена статия. Аз смятам че имам потенциала, за да бъда критик, било и само за себе си :).

Напълно те разбирам и няма как да не съглася с теб, но тези филми са една приказка, една легенда преразказана по малко сюреалистичен начин. На мен лично ми допада, но е в реда на нещата да не ги възприемащ по същия начин. Но искам да се опитам да разясня нещо. За мен тези филми са много по реални от "Луди амазонки", "Спускане" и прочие холив. бози. Може да капят розови листа от клоните на дърветата и хората да летят повече от птиците, но има някакъв неповторим чар, който трудно бих могъл да опиша с думи. Бойните сцени и визията са уникални и неповторими. Всички тези неестествени природни явления и нови физични закони са с умисъл (според мен). Както вече казах това е кино, тук нещата са представени под една по-различна форма, представят ни историята, та дори реалността по един нереален начин. Май трябваше първо да започна с това, че аз съм голям фен на тези два аспекта. Помня като малък как искренно се радвах на кунг-фу филмите и съм плакал, когато нашият герой бъде повален. Вярно че философията е коренно различна, но за мен е по-скоро достойнство на тези филми, че не се опитват да я ... опорочат, като я доближат до западната. Мисля че всеки ще намери нещо от себе си в нея, все пак всички сме хора и колкото и да сме различни, все по-често се убеждавам че различията са от друго етество. А до историята, ти ми даваш чудесна идея. Аз лично бих искал да видя как Васил Левски прескача 9 метров ров или Боримечката влачи 7-8 човека на гърба си. Васил Левски е една от най-ярките и неопетнени исторически личности и не виждам нищо нередно, ако бъде идеализиран малко повече. А и ще повдигне поразхлабеното ни национално самочувствие. Все пак е кино, една чудесна илюзия, магия, която ни представя нещата такива каквито желаем да бъдат. Чакай че се размечтах малко :).

Сега гледах Леон (професионалистът) отново, за кой ли път вече и се замислих защо не правят такива филми вече, какво му стана на Люк Бесон и толкова ли е покваряващ Холивуд. Кога да очакваме Такси 45?

А за тази класация, приемам е само донякаде, все пак тя отразява приходите, а често те не са основният индикатор за качествата на един филм. Щом липсват или са прекалено назад филмите на Тарантино, Уди Алън, А. Куросава, П. Алмодовар, Кевин Смит, та дори Скорсезе, за мен класацията не е напълно правдоподобна :)

Радвам се, че се намери някой, който да създаде условия за една чудесна дискусия :)

Редактиран от lpa
Сподели другаде

Сега гледах Леон (професионалистът) отново, за кой ли път вече и се замислих защо не правят такива филми вече, какво му стана на Люк Бесон и толкова ли е покваряващ Холивуд. Кога да очакваме Такси 45?

Абе мен не ме притеснява толкова Такси 3 или 4, а това, че си даде "задника" на американците да направят "Такси в Ню Йорк"...та целия филм ми заприлича на прословутата картина . "Мона Лиза след 1 седмица екскурзия в Щатите"

А иначе за Васил Левски - ти знаеш ли аз как съм си мечтал да се екранизира "Под игото", "Априлското възстание" или изобщо историята на прабългарите, но с похвата на големите холивудски продукции - много средства, специални ефекти, голям рекламен бюджет. Ако Аспарух излезе от шатрата (шатрата, шатрата...) ще им види сметката на оня гей Брад-Ахил, да не говорим че Бойчо Огнянов (Под игото) е на светлинни години пред Джеймс Бонд в изкуството на шпионажа и диверсията на злото. Ееех, мечти...А, и освен това битката при Върбишкия проход е просто успешния вариант на стратегията, която Том Круз заложи в "Самурай", но там всички ги избиха - просто не са се учили от когото трябва!

Редактиран от Neuton Gimic
Сподели другаде

Абе мен не ме притеснява толкова Такси 3 или 4, а това, че си даде "задника" на американците да направят "Такси в Ню Йорк"...та целия филм ми заприлича на прословутата картина . "Мона Лиза след 1 седмица екскурзия в Щатите"

А иначе за Васил Левски - ти знаеш ли аз как съм си мечтал да се екранизира "Под игото", "Априлското възстание" или изобщо историята на прабългарите, но с похвата на големите холивудски продукции - много средства, специални ефекти, голям рекламен бюджет. Ако Аспарух излезе от шатрата (шатрата, шатрата...) ще им види сметката на оня гей Брад-Ахил, да не говорим че Бойчо Огнянов (Под игото) е на светлинни години пред Джеймс Бонд в изкуството на шпионажа и диверсията на злото. Ееех, мечти...А, и освен това битката при Върбишкия проход е просто успешния вариант на стратегията, която Том Круз заложи в "Самурай", но там всички ги избиха - просто не са се учили от когото трябва!

тук вече говорим на един и същ език.

За такси в Н.Йорк няма да праавя никакъв коментар, че не мога да псувам толкоз цветущо.

Отдавна ми се върти в главата същата идея. С нашата уникална история включваща епични битки, възстания, епохални събития, редиа незабравими исторически личности и прочие мисля, че ще стане стахотен филм. Опредлено ще има какво да разкежем и покажем на света. Ей ги на шотландците си имаха У.Уолъс и си направиха едно "смело сърце" :). Само още се колебая кой да вземем за режисьор?

Хахахаха, горката Мона Лиза :)

Редактиран от lpa
Сподели другаде