Aurum Публикувано Август 11, 2012 Report Share Публикувано Август 11, 2012 Здравейте имам намерение да си купувам RAM памет за компа и искам да ви попитам дали тази която си закупувам трябва да е задължително същата марка като тази която имам до момента и същия модел.Опасявам се да не вземе да си взема някаква,която компа ми да не я чете и да не ми върширабота.Решила съм да си взема 2 ГБ RAM ,бихте ли могли примерно да ми предложите някоя марка и модел който ще е подхорящ за моя комп и ще ми върши работа.Ето малко инфо от Everest - а относно наличното състояние : http://www.picvalley.net/u/2990/182292547510134844161344708866bqin9qkUIxGW0U3CXeQi.JPG http://www.picvalley.net/u/2090/77094923116132675051344708874m59J7Ljmc8HPMAN3rhO5.JPG Благодаря предварително ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 11, 2012 Report Share Публикувано Август 11, 2012 Здравей.Може ли първо да обясниш защо точно искаш още памет и защо точно 2 гигабайта? За какво най-вече използваш компютъра? Имам предвид, че същият според мен е доста стар(видео тип AGP - днешните са PCI-e, а някои от най-новите процесори даже имат вградено видео). Съответно такъв тип памет - DDR SDRAM - ще трябва да търсиш на старо и може дори да излезе по-скъпо от днешните DDR3.Освен това ако проблемът е в това, че системата е по-бавна "от преди" - това вероятно ще е от софтуера и само добавянето на памет според мен няма да помогне много. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aurum Публикувано Август 11, 2012 Author Report Share Публикувано Август 11, 2012 От една страна един техник ми каза че е добре да си сложа някой друг ГБ,например 2ГБ,защото по този начин щяла да стане към 2,5 ГБ за да работи по-добре,от друга страна смятам след това да си инсталирам Win 7 а за това изисква мин.1 ГБ.Значи това означава че ако сложа някоя от тези които обикновенно продават по магазините RAM памети няма да я чете така ли?Ако например махна тази която имам и сложа от новите които продават днес,има ли вероятност да стане? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Август 11, 2012 Report Share Публикувано Август 11, 2012 Значи това означава че ако сложа някоя от тези които обикновенно продават по магазините RAM памети няма да я чете така ли?Ако например махна тази която имам и сложа от новите които продават днес,има ли вероятност да стане?Никаква. Не просто няма да се "четат" ами въобще няма да можеш да сложиш DDR2/DDR3 RAM памет в слот за DDR1. Физически е невъзможно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 11, 2012 Report Share Публикувано Август 11, 2012 Добавянето на още памет не е никак лоша идея според мен. 2GB е напълно достатъчно количество. Отделен е въпросът, че DDR1 памет се намира трудничко и ще е скъпа, както спомена Sten. Не е задължително да е същата памет. От дънната платка зависи дали различни банки памет ще съжителстват без проблеми. В повечето случаи всичко е наред. Дори да не е, винаги можеш да махнеш банката от 512MB и да остане само тази от 2GB. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 12, 2012 Report Share Публикувано Август 12, 2012 От една страна един техник ми каза че е добре да си сложа някой друг ГБ,например 2ГБ,защото по този начин щяла да стане към 2,5 ГБ за да работи по-добре,от друга страна смятам след това да си инсталирам Win 7 а за това изисква мин.1 ГБ.Значи това означава че ако сложа някоя от тези които обикновенно продават по магазините RAM памети няма да я чете така ли?Ако например махна тази която имам и сложа от новите които продават днес,има ли вероятност да стане?По принцип и аз съм с 2 гигабайта(преди - ДДР2, сега - ДДР3), но смятам че за обикновена употреба с ХР и 1 гигабайт е поносимо. Още повече, че компютъра досега е ползван само с 512. "Седмицата" освен за РАМ има изискване и за място на харддиска - мисля, че беше поне 20 гигабайта(ХР се събира на 5-6). Доколкото виждам имаш 1 диск от 80 гигабайта и ако тръгнеш по този път, ще загубиш около 1/3 от диска само за ОС. Ако искаш да експериментираш с други операционни системи - бих предложил да пробваш някой линукс(още повече, че в началото това може да стане без инсталиране - чрез зареждане от CD). Там обикновено изискванията са по-ниски и според избраното дистро и настройките можеш да го направиш или шарено и лъскаво, или семпло и бързо.Предлагам също да помислиш дали да наливаш още пари в стария компютър(ако можеш без лъскаво и шарено), или да вземеш нов(не е задължително всички части наведнъж, още по-малко - готова конфигурация ). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Август 12, 2012 Report Share Публикувано Август 12, 2012 DDR паметта е скъпа - 40-60лв/1GB модул нова. Модули по-големи от 1GB няма. Чипсета и дънната платка поддържат максимум 4GB RAM.Ако ще се търси памет, да се търси втора ръка. Имай предвид - не може да се слага DDR2/DDR3 памет на дъно поддържащо само DDR1. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Jess Публикувано Август 12, 2012 Report Share Публикувано Август 12, 2012 Здравейте,Надявам се на съдействие от Ваша страна за и евентуално бъдещи затруднения които имам на тема компютри , периферия и софтуер. Въпроса ми е:Защо НЕ се "вижда" инсталираната допълнителна RAM памет /плочка/на Sony Vaio /настолен модел/.Операционна система Windows Home edition/платена/Двете RAM плочки са идентични по параметри. Самостоятелно работят и се виждат с пълния си капацитет.Но когато са двете инсталирани се "вижда " само обема на едната.В BIOS се виждат и двете като обем.В dxdiag се вижда само половината обем .Благодаря на отзовалите се.При необходимост ще Ви прикача снимки . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Август 12, 2012 Report Share Публикувано Август 12, 2012 Щеше да бъде хубаво да създадеш отделна тема за проблема ти. Кажи точната конфигурация - модел ако е маркова и дънна платка, използвай програмата SIW за да получиш информацията за последната. Не си казал плочките с какъв обем са всяка. Провери дали няма зададен MAXMEM параметър(MSCONFIG се казва сервизната програмка на Windows, където трябва да се погледне) в опциите за стартиране все пак... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Jess Публикувано Август 13, 2012 Report Share Публикувано Август 13, 2012 Благодаря за своевременния отговор TECHMASTER.Не се впуснах в подробности, защото питането ми бе принципно.Благодаря за отметката в msconfig , но не е там проблема.Прикачвам ти необходимите /евентуално/ данни .Надявам се да са ти полезни за евентуален отговор..P.S Все още съм F. Не си казал Извнявам се за срива , но съм мобилна...ето и прикачения файлEXAM SONY VAIO.zip Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Август 14, 2012 Report Share Публикувано Август 14, 2012 Опитай да сложиш модулите на другите слотове на дънната платка, ако реално имаш повече от 2. Имам някакви съмнения други, но да видим... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Jess Публикувано Август 15, 2012 Report Share Публикувано Август 15, 2012 Здравей TechMaster, За съжаление няма други слотове освен тези двата специално за RAM.Опитала съм доста варианти за да се "вижда" реалния им обем , но не се получава.Не вярвам, да е "поради екзотичността " на модела или заради операционната система.Не се намират и възможности за промени в самия BIOS за да се премахне проблема. Ще съм благодарна ,ако споделиш съмненията /предположенията/ си и евентуалното им решаване . J. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Kolyo Marinov Публикувано Август 19, 2012 Report Share Публикувано Август 19, 2012 Реалният им обем може да не се вижда защото имаш и вградено видео трябва да го изключиш от биос, но за съжаление не се сещам как ставаше номера нека другите колеги ако значт да ти кажат. Рам-та ти е 2X512 MB което означава, че имаш 512 MB рам . Рамта ти е двуканална и сега работи в Single-Channel много странно влез в биос и потърси опция за включване в Dual-Channel това ти дава възможност рам-та да работи в двуканален режим на 128 MB шина което означава по-бърз достъп до паметта на рам-та Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Август 19, 2012 Report Share Публикувано Август 19, 2012 Здравей TechMaster,За съжаление няма други слотове освен тези двата специално за RAM.Опитала съм доста варианти за да се "вижда" реалния им обем , но не се получава.Не вярвам, да е "поради екзотичността " на модела или заради операционната система.Не се намират и възможности за промени в самия BIOS за да се премахне проблема. Ще съм благодарна ,ако споделиш съмненията /предположенията/ си и евентуалното им решаване .Честно казано, Jess съм на лек кръстопът. Съжалявам за късният отговор, искам от теб да си изтеглиш LiveCD с PCLinuxOS и да видим дали там ще се покаже цялата RAM, за да може по метода на изключването да предположа по-точно къде може да е проблемът и да изключим евентуални проблеми в софтуерната конфигурация.Реалният им обем може да не се вижда защото имаш и вградено видео трябва да го изключиш от биос, но за съжаление не се сещам как ставаше номера нека другите колеги ако значт да ти кажат. Рам-та ти е 2X512 MB което означава, че имаш 512 MB рам . Рамта ти е двуканална и сега работи в Single-Channel много странно влез в биос и потърси опция за включване в Dual-Channel това ти дава възможност рам-та да работи в двуканален режим на 128 MB шина което означава по-бърз достъп до паметта на рам-таНе, има 2 модула по 256мегабайта. Дънцето пък май няма вградено видео, та ползва външно на AGP x4. И честно, не вярвам това дъно с SDRAM да е чувало за Dual-Channel. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Jess Публикувано Август 20, 2012 Report Share Публикувано Август 20, 2012 Благодаря и на TechMaster и на Бате Кольо усмивка:) Реално с дистрибуция на Linux /Ubuntu/ се виждат 512 mb RAM . Приемам предположения J. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост