Jump to content

Търся програма като бележник

Препоръчан пост

Не знам как точно се казват и дали има такива програми, но ще се опитам да обясня какво точно ми трябва.

Мой познат е началник на около 50 човека. Иска да въведе имената им, адрес, телефон, псевдоним, E-mail, линк към профил във Facebook или друг сайт, някои други данни и бележки за всеки човек. В графата Бележки иска примерно да напише каква длъжност заема човека, какъв характер е, за какво може да му се има доверие, какви заведения предпочита, ... и разни други. Много важно е програмата да има опция Search, тоест да напише примерно думата "иван" и да му излязат всички неща, които съдържат тази дума, без значение дали думата присъства в E-mail, име на човек, бележки, ...

Дано съм обяснил правилно какво ми трябва.

Сподели другаде

1. MS Office Excel - (.xls/.xlsx)

Excel Viewer (Ако няма инсталиран MS Office)

2. OpenOffice.org - Spreadsheet (.ods)

OpenOffice.org Install

OpenOffice.org Portable

3. LibreOffice - Calc

LibreOffice Install

LibreOffice Portable

4. Gnumeric (Приложение за таблици)

Gnumeric Install-Portable

Обикновено Search-a е Ctrl+F

5. RGS-CardMaster (Нищо общо с офис пакетите - Diary-Organizer)

RGS-CardMaster Install

Сподели другаде

Все забравям по нещо - Excel Viewer е само за разглеждане на екселски таблици на компютър, на който няма инсталиран MS Office пакет. Не става за създаване на таблици. Евентуално може да си направи някаква в къщи с MS Office Excel и на работа, ако няма пакета, да си ги разглежда с Excel Viewer.
Сподели другаде

Прегледах ги тези програми, но не ми вършат работа :(.

Последната е горе-долу добре, но има няколко неща, които не ми харесват: не може да се пише на български и има много излишни функции.

Трябва ми такава програма, но да има и следните функции:

- да мога да свалям информацията във формат DOC или TXT, но да е подредена информацията, защото с тази програма свалям данните във файл XLS, но всичко е разбъркано.

- имената на контактите да излизат по азбучен ред и когато кликна върху някой да се показва цялата информация.

Един приятел ми каза да прегледам "органайзери", "визитници" и "адресни книги". Търсих в интернет, но нещо не мога да разбера какви са тези програми, а той не може да ми обясни :(.

Сподели другаде

Не съм съгласен. Напълно удовлетворяват всичките ти изисквания, но ако не знаете да работите с офис-пакети, това е друго нещо...

Последната е горе-долу добре, но има няколко неща, които не ми харесват: не може да се пише на български и има

Тази програмка е страшно малка като размери и също може да се допълва с информация в графата Info и в Notes.

Може да се пише на български. Преди да ги предложа, лично ги тествам!

post-16842-0-86473000-1342623407_thumb.png post-16842-0-24580100-1342623998_thumb.png

Това е от мен! Ако някой друг има предложения...

Сподели другаде

За офис-пакетте си прав: не мога да работя.

За програмата: когато пиша на български ми излизат питанки.

Виж си регионалните настройки и по-точно последния таб Advanced за Non-Unicode Programs, дали си Bulgaria?

post-16842-0-73133700-1342624116_thumb.png

Сподели другаде

Последната е горе-долу добре, но има няколко неща, които не ми харесват: не може да се пише на български и има много излишни функции.

Трябва ми такава програма, но да има и следните функции:

- да мога да свалям информацията във формат DOC или TXT, но да е подредена информацията, защото с тази програма свалям данните във файл XLS, но всичко е разбъркано.

- имената на контактите да излизат по азбучен ред и когато кликна върху някой да се показва цялата информация.

Един приятел ми каза да прегледам "органайзери", "визитници" и "адресни книги". Търсих в интернет, но нещо не мога да разбера какви са тези програми, а той не може да ми обясни :(.

Последни две предложения от мен със спазени условия да се подреждат по азбучен ред, при кликане в/у контакт да се показва цялата информация, да има търсачка, както и запазване на база-данни, отделно документ с подробни такива.

1. EssentialPIM Free

Install - EssentialPIM5.exe

Portable - EssentialPIMPort5.zip

1.1 В ляво се намира меню - Контакти

1.2 Кликаш на Добави Контакт

1.3 Попълваш в Нов Контакт информацията, която искаш да се съдържа за съответния човек.

Има 4-ри таба, може да се поставя Снимка и Бележки. Потвърждаваш информацията с ОК.

1.4 В средата, горе се получава списъка с въведените Контакти и техните данни в редичка.

1.5 Кликайки на избран от тях, долу се проявява пълната информация.

1.6 Най-горе в дясно е търсачката - намира по ключова дума всичко.

post-16842-0-24513400-1342645678_thumb.png

1.7 Изнасяне на информацията - Файл - Изнеси - Контакти - ТХТ...

Даваш наименование на файла и избираш къде да го запишеш.

post-16842-0-45570600-1342645957_thumb.png

1.8 Възстановяване на база-данни, ако са записани от Файл - Запис като - *.epim

Ако нещо се обърка зареждаш от Файл - Отвори - *_RESTORED.EPIM

post-16842-0-72476800-1342646039_thumb.png

1.9 Настройките на програмата са от Инструменти - Опции и Инструменти - Език

2. FreeAddressBook

Нещо са прецакали Install (.msi) download-a, затова изтегляш Portable версията

FreeAddressBookPortable

2.1 Най-долу, кликаш на New (За създаване на Нов Контакт)

2.2 В Contact Editor попълваш информацията. Подобно на другата програма може да се поставя Снимка от бутончето с иконка - синята папка със зеленото плюсче, а бележките са на Note.

2.3 Накрая запаметяваш със Save and new (за следващ Нов Контакт)

post-16842-0-88899500-1342646687_thumb.png

2.4 Ако искаш цялата база-данни да запаметиш от Tools (горе в дясно) - Datebase (в ляво) -

Create your datebase backup (в средата). Зареждането е по същия начин с Restore your Datebase. Файла за база-данни е AddressBookBackup.mdb (*.mdb)

post-16842-0-24683300-1342647618_thumb.png

2.5 Тък като не искаш да се експортира (изнесе) информацията като .CSV файл, то остава да принтираш в .PDF формат. Това става, като отвориш програмата и най-долу избереш Print -

Print all contacts detail

post-16842-0-98427800-1342647080_thumb.png post-16842-0-18947500-1342647088_thumb.png

3. За да принтираш в PDF-формат, трябва да инсталираш, ако нямаш виртуален принтер, като doPDF, който е с вграден български превод. За да бъде принтер по подразбиране, трябва от Control Panel - Printers and Faxes да бъде отметнат.

Сподели другаде

mazarin, и двете много ми харесват. Точно това търся, но се чудя коя да избера. Ти какво ще препоръчаш?

На кантар съм!

Не използвам такива програми, просто обичам да тествам.

Всяка си има плюсове и минуси:

първата има БГ-интерфейс, експортира всички данни на въведените лица в TXT, но има много излишни опции и прави няколко временни файлове с разширение *.epim; втората няма БГ, експортва в CSV или PDF/XPS (зависи от принтера), но пък е по-стегната и практична, само един файл за база данни *.mdb.

И RGS-CardMaster не е лоша, зависи дали на теб ти върши работа и най-вече дали ти харесва ...или на шефа дали му харесва. Ако питаш мене всичко това може да се направи с една табличка на excel и няма нужда от допълнителни програми. Да не говорим, че в нашия форум имаме разбирачи-магьосници, които с нея правят чудеса. Тоест, ако познаваш задълбочено програмата ще се учудиш колко много функции и възможности има - Ръководства за работа с Excel.

И все пак пробвай предложението на lozan1

Ако не можеш да го изтеглиш от неговия линк, пробвай - ТУК

Сподели другаде

Нито аз, нито моя познат можем да работим с Excel. Затова търсим готова програма, но все още се колебая коя от двете да му предложа.

P.S. Избрахме тази програма EssentialPIM5 Portablе. Благодарим за помощта!

Сподели другаде

Оказа се, че с програмата EssentialPIM5 Portablе има проблем :(. Не знам защо, но изчезват всички записани данни. Изтриват се направо от мястото, където са съхранени. Намерих около 20-30 подобни програми, но за нищо не стават. Моят познат харесва тази програма, защото има възможност да се добавят, махат и редактират полета, а другите програми нямат такава опция.

Препоръчаха ни две други програми, но не мога да ги намеря: Microsoft Outlook и Microsoft Address Book (тя била вградена в УИН 7, но не можем да я намерим. Търсих в сайта на Майкрософт, но не намирам откъде да я сваля :(.

Може ли да ни препоръчаш няоя рограма подобна на EssentialPIM5 Portablе? Да има опцията да се добвят и махат полета.

Сподели другаде

Оказа се, че с програмата EssentialPIM5 Portablе има проблем :(. Не знам защо, но изчезват всички записани данни. Изтриват се направо от мястото, където са съхранени. Намерих около 20-30 подобни програми, но за нищо не стават. Моят познат харесва тази програма, защото има възможност да се добавят, махат и редактират полета, а другите програми нямат такава опция.

Препоръчаха ни две други програми, но не мога да ги намеря: Microsoft Outlook и Microsoft Address Book (тя била вградена в УИН 7, но не можем да я намерим. Търсих в сайта на Майкрософт, но не намирам откъде да я сваля :(.

Може ли да ни препоръчаш няоя рограма подобна на EssentialPIM5 Portablе? Да има опцията да се добвят и махат полета.

Нищо подобно, пак нещо сте объркали. Заредете EssentialPIM5 Portablе и от

Файл - Отвори, намерете фйла където сте го записали .epim и ще се възстановят списъците наново. Може да бъде занулен, само ако сте изтрили всичко и сте го презаписали файла с база-данните.

Друг път си правете копие и зареждайте от оригинала.

Microsoft Office Outlook е част от Microsoft Office пакета, а Outlook Express го има в стандартната инсталация на всеки Windows.

Address Book-a се стартира Start - Run - Wab.exe, на XP е в Start - Accessories, а на 7-ца, /по памет/ от Start - Windows Contacts.

На вас не ви трябва органайзер, като EssentialPIM5, а адресна книга, с възможност за добавяне на полета - FreeAddressBook. Това става от Tools - Other - Edit contact's custom fields.

post-16842-0-99761500-1342871468_thumb.png

Успех!

Сподели другаде

И още нещо - ако с всички програми има проблем със записа на файла (база-данни), то възможно е UAC (User Account Control) да е причината. Затова стартирайте ги с десен бутон като Администратор и записвайте в директория D:, в предварително създадена папка.
Сподели другаде