Jump to content

Въпрос за конфигурация

Препоръчан пост

CPU:Intel I5 2300 2,8ghz

MB:Asrock Z68 Pro3

GPU:NV GTX 275

рам:2x4gb A-data 1600mhz

хард диск:500GB WD Cavier Blue

захранване:600W

Добра ли е тази конфигурация ще се ползва основно за игри,гледане на филми и сърфиране

Сподели другаде

Процесорът, дъното, паметта и твърдия диск са съвсем прилични. Видеокартата не е оптимален избор, защото е вече доста стар модел, който освен че не е толкова производителен има и по-голяма консумация, по-високи работни температури, а също и по-високо ниво на шум. Бих ти препоръчал да се ориентираш към нещо по-актуално като например GTX 460 1GB, с която ще можеш безпроблемно в комбинация с останалия хардуер да играеш повечето нови игри на доста добри настройки на графиката (текстури, ефекти и др.) и Full HD резолюция. В допълнение на това картата е е доста икономична като консумация (особено в idle) и дори изпълненията с референтен охладител предлагат ниски температури и нива на шум, а също и отлични възможности за оувърклок.

Другата ми забележка е относно захранващия блок - ако трябва да дам примерни добри захранвания за тази система то това са Seasonic SS-600ET и Cooler Master Silent Pro M600. Първото е OEM Seasonic схемотехническо изпълнение и е с отлични качества за парите си (около 150лв). Разбира се захранването е базирано на доста по-стара платформа, откъдето следва и по-ниската му ефективност (КПД) и някои други технически особености спрямо новите модели на Seasonic например Seasonic X платформата (на която е базирана и Corsair AX серията), но затова и цената му е много по-ниска, а в същото време захранването е съвсем адекватно и си върши работата отлично. Единственият реален недостатък е, че не е модулно, но за тея пари няма как. Второто захранване (Cooler Master-ът) e изпълнение на Enhancе и също предлага отлични качества като например много добра регулация (предвид, че това захранване не е с независимо регулиране на 3-те линии), добра ефективност и съвсем прилични нива на пулсации. В допълнение към добрата производителност захранването е и модулно, което е доста сериозно удобство, а също и се предлага с 60 месеца гаранция. Тези екстри, разбира се водят и до 50лв по-скъпа цена спрямо Seasonic-а, така че ти си прецени до колко са ти приоритетни. Факт е, че което и от двете захранвания да вземеш няма да е грешка.

@ Vasko12 - новите дъна на ASRock нямат нищо общо със старите и са отлични за парите си.

Сподели другаде

Тогава смени процесора с Core i3-2120, който за игри ще върши същата работа и инвестирай както споменах в по-нова и по-добра видеокарта, което е всъщност по-приоритетното за игрите в случая. Между другото вчера съм забравил да кажа нещо, което не е маловажно, а именно, че е добре да вземеш прилична кутия с цел осигуряване на адекватно охлаждане на системата. Това го пиша във връзка с това, че не си написал каква е кутията.
Сподели другаде

На много скъпи компоненти се хвърляш при този ограничен бюджет, а пък няма да постигнеш оптималното за изискванията ти в никакъв случай. Ето една добра конфигурация за игри, а и за всичко останало. Захранването е комплект с кутията и е базов клас, но ще върши работа поне като за начало, по-късно винаги може да се смени с по-добро при желание. Видеокартата е доста мощна, същата си купих наскоро и съм доволен от нея. При мен работи в комбинация с доста по-слабия процесор Е8300 от предложения Core i3-2120 и резултатите са добри, няма проблеми почти никъде. Хард дискът е Hitachi, който според мен е по-тих и по-надежден от тракащите сини WD, които доста често се развалят след 1-2 г.

post-10359-0-85964400-1339928277_thumb.png

Сподели другаде

Точно GTX 560/Ti не бих казал, че е оптимален избор, защото от архитектурна гледна точка двете карти са еднакви. На практика това е GTX 460 1GB, но с малко повече шейдърни процесори (384 срещу 336) и текстуриращи единици (64 срещу 56). Другото е разлика в честотите, записани в BIOS-а на картата, които могат без проблем да бъдат постигнати и от GTX 460 1GB, при което разликата между двете карти става минимална или казано по-точно по-малко от 10 FPS в полза на 560 при повечето игри. Ако ще се купува "мощна" видеокарта има смисъл да се вземе нещо като GTX 470, която не е просто "оувърклокната" по-стара карта, а има значителни архитектурни различия като например доста повече шейдърни процесори, растерни оператори, текстуриращи единици, а също и 320-битова шина. Това вече води до разлики, които няма как да бъдат компенсирани само с оувърклок, но и цената е съвсем друга.

Относно хардовете - нещо си в голяма заблуда, WD-тата (нито сините нито черните) са шумни дискове сами по себе си, а "стават" шумни, когато се поставят в некачествена кутия, което е доста често срещано предвид какво "голямо внимание" отделят повечето хора да си закупят наистина качествена кутия и точно от тук се получава тази сравнително масова заблуда. А що се отнася до надеждността - всеки знае, че "вечен" твърд диск няма и реално погледнато въпросът е не дали, а кога ще дефектира, което налага добра политика за бекъп на данните, ако човек наистина разчита на тях. Да се твърди, че твърд диск X e много по-надежден от Y е просто смешно, още повече, че има много външни смущаващи въздействия като например при какви работни температури е работил диска, към какво захранване е бил вързан (извънредно важна подробност), които могат драматично да променят картинката. Така че определено не могат да се правят такива генерални изводи "WD е боклук, Hitachi са супер". Всички дискове са еднакво ненадеждни с тая разлика, че едни дискове към даден момент от време са по-малкото зло спрямо други. Типичен пример към днешна дата са WD/Hitachi и Seagate. Seagate имат добри дискове като цяло, но поради честите си проблеми с калпав фърмуер определено не са за предпочитане (особено пък за RAID) пред първите два производителя към момента. Съгласен съм, че Hitachi също са добри дискове (аз лично също ги препоръчвам в определени ситуации), но не съм съгласен с такива твърдения, че WD Blue са "тракащи дискове, които се развалят след 1-2г", които са просто смешни и не за тоя форум.

Сподели другаде

Да не би да бъркаш GTX 560 с GTX 560 Ti? Така е, като гледам данните, които споменаваш. GTX 560 има същите спецификации като GTX 460, но е с по-новото графично ядро GF 114 (GF 104 при GTX 460). То се отличава с усъвършенствана технология на производство и намалени утечки при транзисторите в чипа. Затова работи по подразбиране на по-висока честота - 810 MHz срещу 675 MHz при старото ядро, което пък може да работи на толкова само с овърклок. Неговите възможности се изчерпват с тази честота без повишаване на напрежение. С малко повишаване стига до 850 MHz и нагоре вече е трудно, рисковано за самата платка, а са необходими и по-ефективни охлаждания, които струват допълнителни пари. За сравнение GTX 560 започва да се овърклоква от 810 MHz, като докъм 900 това става без повишаване на напрежението на ядрото. С повишаване стигат и до 1000-1050 MHz някои модели.

И за хард дисковете на WD това, дето го написах е вярно в голяма степен. Много ги хвалят и препоръчват по форумите - син, черен, зелен... и като ги купят, после почват въпросите защо дискът толкова вибрира, шумен е и др. Особено пък зелените са трагично лоши последните партиди. Има хора с по няколко дефектирали диска от тях за кратко време. Черните, които са и най-скъпи, също доста често изненадват неприятно след първата година. Петгодишната им гаранция не спасява данните в тях. Seagate са още по-лоши дори, те не могат да си оправят проблемите с фърмуера, а и въобще не са добри като надеждност. Купилите дискове Hitachi, макар и по-малко на брой, не съм видял да се често оплакват от тях поради технически проблеми, това е доста рядко. Ама рекламата и внушението си казват думата.

Сподели другаде

Мисля,че и тази карта ще му е достатъчна.Според бюджета това е моето предложение.Кутията е достатъчно голяма има място да се поставят допълнитено перки.За оптично у-во не разбрах необходимо ли е,затова не съм слагал.

post-26663-0-91766700-1339946494_thumb.jpg

Сподели другаде

Да ви попитам какво ще кажете за процесор AMD FX 4100 3.6ghz?

Нищо. Не е изгоден избор. Виж, като енергопотребление е добър.

Мисля,че и тази карта ще му е достатъчна.Според бюджета това е моето предложение.Кутията е достатъчно голяма има място да се поставят допълнитено перки.За оптично у-во не разбрах необходимо ли е,затова не съм слагал.

Намерил си начин да направиш по-слаба конфигурация, със значително по-слаба видеокарта за малко повече пари като резултат.
Сподели другаде

И за хард дисковете на WD това, дето го написах е вярно в голяма степен. Много ги хвалят и препоръчват по форумите - син, черен, зелен... и като ги купят, после почват въпросите защо дискът толкова вибрира, шумен е и др. Особено пък зелените са трагично лоши последните партиди. Има хора с по няколко дефектирали диска от тях за кратко време. Черните, които са и най-скъпи, също доста често изненадват неприятно след първата година. Петгодишната им гаранция не спасява данните в тях. Seagate са още по-лоши дори, те не могат да си оправят проблемите с фърмуера, а и въобще не са добри като надеждност. Купилите дискове Hitachi, макар и по-малко на брой, не съм видял да се често оплакват от тях поради технически проблеми, това е доста рядко. Ама рекламата и внушението си казват думата.

Бизнесът на Hitachi с твърди дискове, не е ли вече собственост на Western Digital? Тогава не гоним ли вещици с това че едните били такива, другите онакива, след като все излизат из под една шапка?

Имал съм и все още имам твърди дискове на Hitachi (80Gb), Seagate (320Gb), Western Digital (1Tb) и Samsung (1Tb) и мога да споделя някои субективни впечатления.

1. Hitachi-тo на първия ми компютър. Много съм доволен от него и до момента навъртя 6 години, без лоши сектори, проблеми и пр. Недостатък: много е шумно горкото... Направо родилни звуци се чуват, като зарежда нещо от него. Това, разбира се важи за модела, който имам, за партидата, от която е и т.н. Впечатленията ми за дискове с по-голям капацитет са за ставнително доста тиха работа.

2. Segate... Кратко лирично определение за модела Баракуда (320Gb), който имам аз - Змия в тревата! Три години работа, без никакви оплаквания, ниска работна температура, абсолютно никакъв шум (дори в кутия за 40 лева от битака). И един хубав ден... Нема никой! Дялът, който ми представляваше диска просто изчезна от My Computer... Усещането за прецак беше просто знаменито! Проблемът му се оказа фърмуеърен, както вече беше коментирано за слабостите на този производител... Из нета четох разни шамански техники за префлашването на такива дискове в домашни условия... Като си сметнах грубо колко ще ми струват джаджите за интервенцията, рекох си че ще да е по добре да го занеса на сервиз... Така и така беше в гаранция още... Смениха ми го с чисто нов, но така и не посмях да го закача наново. Толкова за Seagate...

3. Western Digital (1Tb, Cavair Black)... Направо черен хайвер... (ако позволите асоциацията). От година и нещо го имам и за момента нямам проблеми с него. Това е по хубавата част... Иначе, цената (друго няма какво да коментирам, ясно е че е с 20-30 кинта по-скъп от еквивалентни модели на други марки) поддържа по-висока температура, шумен е... и то доста (намира се в кутия Cooler Master Centurion - не е кой знае какво, но не е и пълен боклук). Чегъртане и тропане се чуват стабилно при умерено натоварване. Доколкото се поинтересувах, просто било въпрос на партида и наистина, други дискове със същата марка, обем и серия не ми са се стрували толкова шумни. Шанс...

4. Samsung. За момента нямам лоши впечатления... работи сравнително тихо, не вдига големи температури... Такива неща. Ползвам го предимно за резерва, бакъпи, виртуални машини и пр. support неща... Ма като си помисля сега, че бизнеса на Samsung с твърди дискове е вече собственост на Seagate... Акордеон свири - майка плаче... Добре, че закачих стара партида...

Като цяло, бих се спрял наистина на дискове WD или Hitachi, но със сигурност, колко ще доживее такъв тип устройство - божа работа си е. :)

Сподели другаде

@ Nazikov - имах предвид Ti модификацията (пропуснал съм да го добавя), тъй като както ти сам си отбелязал "чистата" 560 е всъщност 460 с друго име и бутнати честоти, която я прави ептен безмислена (то разликата с Ti модификацията е смешна пък какво остава за чистата). Същата работа като едно време 8800GT и 9800GT - една и съща видеокарта, но с различни имена и честоти в BIOS-а. А що се отнася до клока на GTX 460 - една огромна част от тях дори позволяват да им се намали напрежението и пак стигат 800MHz, което не е никакъв проблем и за най-простия референтен охладител.

А относно хардовете - продължаваш да говориш пълни глупости, които няма смисъл да коментирам (вече споменах важните неща). Само ще допълня към предния ми коментар, че калпави партиди е имало и ще има от всички производители (не само на твърди дискове) и не можеш от една калпава партида да съдиш глобално за всички дискове от съответния производител. Това е все едно аз относително скоро като имах неприятни впечатления от едни доста скъпи сървърни Hitаchi-та сега да отричам напълно Hitachi като производител. Не е много коректно, нали?

@ draco - да, то още през 2011-та някъде WD купи Hitachi GST. :)

Сподели другаде