Jump to content

Препарат срещу окис?

Препоръчан пост

Измъчихме се с RAM-та на един компютър само заради лош контакт на платката в слота, в който е бодната. Симптомите са че компютъра не тръгва или увисва при включване, не успява да се включи или пък докато работи забива (увисва) или направо се изключва. След наместване (няколкократно вадене и поставяне на RAM-та), компютъра работеше без никакви проблеми до следващия момент, когато му хрумне. В момента обаче не можем да преодолеем явлението и стана невъзможен за работа, убеден съм, че има окис. Има още един слот за RAM, който не е ползван от две хилядолетия, но там като я сложа паметта и въобще не тръгваше да я разпознава, откакто бяхме усетили проблемът преди година две. Всичко е до окисите.

Въпроса ми е - има ли някакъв химикал, някакъв спрей, който да помогне на проводимостта срещу окисите и мръсното? Защото от сервиза ни лъжат и ни карат да им занесем компа за да ни го оправят. А предния път помня точно така ми го оправи, с наместване.

Сподели другаде

Опитайте да почистите контактите на паметта до блясък с помощта на мека гума. Веднага след това - боров вазелин, съвсем тънък слой.

Сигурни ли сте, че паметта не е "деградирала", тествахте ли я на друг компютър?

Сподели другаде

Извинявам се, че пропуснах да спомена - паметта сега ни е чисто нова (от Multirama), разпечатахме я лично от заводската опаковка, бяхме я купили преди три месеца, защото старата й отлющихме малка пластинка и стана негодна. Дефакто сега само ми трябва профилактика за дъното, където я бодем. Да намажа ли с боров вазелин? Предполагам това го има по компютърните магазини, или...?
Сподели другаде

Някои по сервизите мушкат и вадят в слотовете на паметите нещо като картонче с подобна дебелина като тази на платката, напоено с чист спирт. По този начин се надяват контактните пластини вътре да бъдат почистени от прах. За окиси чак е трудно да се говори, все пак са взети мерки против корозия, знае се за тези неща. Не мисля, че трябва да се маже с каквото и да било подобно на смазка или вазелин, това би влошило контакта. Вероятно има големи натрупвания от прах, трябва преди това и да се изсмуче с прахосмукачка или да се продуха с чист въздух.
Сподели другаде

Боров вазелин има в аптеките; това, че е нова, не пречи на окислението. Можеш да си направиш експеримент - почисти с мека гума паметта и наблюдавай какво се случва. След няколко минути (в зависимост от влажността на въздуха) контактите изгубват блясъка си.

Съветите на Nazikov за почистването също са съвсем на място.

Сподели другаде

Благодаря ви много за съветите! :introduce:

С мека гумичка не ми се трие, че подозирам, че паметта има позлатени конектори, ако мога така да ги нареча.

Явно май ще трябва да се вади някакъв клей. Ще опитаме с прахосмукачка, после вазелин и на следващия етап, ако няма подобрение отива за сервиз, на който изглежда трябва да им заплатим задето си мушкат платката.

Сподели другаде

Oпитайте няколко пъти да извадите и поставите паметта. А за окисите - гумичка за химикал, по-абразивна е, но не достатъчно, за да нарани паметта при невнимание. Може да се опита почистване със спирт или контактен спрей. А за праха - решава се проблема с четчица.
Сподели другаде

Извинявам се, че пропуснах да спомена - паметта сега ни е чисто нова (от Multirama), разпечатахме я лично от заводската опаковка, бяхме я купили преди три месеца, защото старата й отлющихме малка пластинка и стана негодна. Дефакто сега само ми трябва профилактика за дъното, където я бодем. Да намажа ли с боров вазелин? Предполагам това го има по компютърните магазини, или...?

Само не си мисли че като е нова е здрава. Напротив, много по-вероятно е проблемът да е в нея, отколкото в слота. Има си специални програми за тестване, а производителят не може да отдели по 1 час на модул за да стори същото. Плюс това поведението на компютъра с лоша памет е непредсказуемо, в зависимост от това как са напълнени лошите места и за какво се ползват на софтуерно ниво.

Казваш единия слот не работел. Понякога има изискване в първия слот на дънната платка вече да има РАМ, за да се ползва втория.

Сменял съм няколко пъти RAM в нито един случай не е било от слота. Само, както съветва TechMaster, чистя прахта и поставям/изваждам модулите няколко пъти. Да понякога има проблеми със слотовете, както знаем от хардуеристите, но те са доста редки.

Сподели другаде