Jump to content

Избор и питане за CD/DVD устройство с IDE (PATA) интерфейс

Препоръчан пост

Налага ми се да закупя CD/DVD устройство, което да е с IDE (PATA) интерфейс. Тъй като вече са рядкост, а и не съм фен на онлайн пазаруването, във Варна се предлагат два модела:

ASUS: http://www.asus.com/...#specifications

SAMSUNG: http://www.samsung.c...S222A/BEBS-spec

Почти еднотипни са като SAMSUNG-a е малко по-бърз при двуслойните DVD-та. Но това не е най-важното. Трябва да е тих и да работи дълго време. Ще се използва за гледане на DVD филми предимно.

Спрях се на ASUS-a, защото имам подобен и все още нямам никакви проблеми с него, а е и супер тих.

Имам едно съмнение обаче за ASUS-a. В спецификациите пише:

Read Speed: CD-ROM : 48X

На моя CD/DVD, пак в сайта им, пише:

Read Speed: CD-R: 40 X

CD-RW: 40 X

CD-ROM: 48 X

Забелязах, че при останалите модели на ASUS на някои пише първото, а на други второто.

Означава ли, че моделът, на който съм се спрял, няма да може да чете всякакви CD-та? Чувал съм, че хора са имали проблема, че могат да четат само оригинални дискове, а не такива, които са им записали приятели. Трябва ли да се опасявам, че ако го взема, това може да се случи?

... И според вас: ASUS-а или SAMSUNG-a?

Сподели другаде

Вземай което и да е устройство, вече като цяло CD/DVD устройствата взеха да стават консуматив и при интензивна употреба често не издържат повече от 2години Няма да има проблем Asus-а с четенето на дискове, няма устройство в днешно време, което да не може да чете CD-R/CD-ROM/CD-RW както и DVD-R/DVD+R/DVD-RW/DVD+RW

А относно дисковете и четенето им - въпросът по-скоро стои с качеството на запис и използваните дискове. Некачествено записани такива или некачествени дискове могат да доведат до невъзможност за прочитане на информацията.

Аз лично на десктопа си използвам евтиняче LG и работи, веднъж съм му обновявал фърмуъра, че правеше ядове...

Сподели другаде

Няма такова нещо като тихо оптично устройство. Не и буквално. Ако даден носител се развърти на висока скорост, ще има шум винаги. Няма как да се заглуши. Тишината при гледане на DVD филми най-вероятно идва от т.нар. riplock функция, която силно ограничава скоростта на четене на DVD-ROM носители, което намалява и шума. А в случаите, когато се гледа DVD филм и носителят се върти на висока скорост, може да се използва приложение като Nero DriveSpeed и временно да се ограничи скоростта принудително.

Колкото за избора между тези две: аз бих взел устройството на ASUS, защото всъщност най-вероятно е репакетирано устройство на Lite-On, докато устройствата от SH-S222 серията на Samsung са доста калпави. С други думи: не знам дали устройството на ASUS е добро, но по всяка вероятност ще е по-добро от това на Samsung.

Сподели другаде

Според мен ще могат да се намерят повече от 2-те посочени марки оптични устройства в град с големината на Варна. Просто трябва да се направи една разходка из компютърните фирми... Лично моето мнение е, че качеството на оптичните устройства просто си падна в последно време...Иначе като се замисля, наистина е вероятно Asus-a да е ребранднат LiteON и може би е по-добро от Samsung-а, което значи и че около 10-те лева повече може би си струват.
Сподели другаде

Точно този модел е лош. На Samsung добрите устройства са от сериите SH-S202/S203 (стари и не се намират вече) и SH-S243, които обаче също не се намират никъде. Тези, които се намират лесно и навсякъде са точно калпваите - SH-S222/S223.
Сподели другаде

Ето какво се случи в крайна сметка:

Обиколих всички най-известни магазини във Варна за компютри и никъде нямат вече устройства с IDE (PATA) интерфейс за настолни компютри. Звъняха и на техните доставчици да питат дали не е останало някъде нещо и резултатът беше същия - никъде няма. Когато се прибрах, намерих 3 софийски магазина в интернет, в които пише, че се предлага asus-a и им изпратих email-и. Само 1 ми върна отговор. При това имаха! На следващи ден го поръчах, а днес го доставиха и го тествах. Нямам никакви забележки към устройството (ASUS DRW-22B3S). Чете всякакви CD и DVD. Не съм го тествал дали записва, но предполагам, че всичко си е наред. Все пак е ново. Опасението ми беше, че няма да чете CD-R/RW, а само CD-ROM дискове (оригинални), за което беше и питането ми тук. Но всичко е наред.

Извод: На когото му трябва IDE (PATA) CD/DVD записвачка за настолен компютър или пък иска да се презапаси, сега е моментът докато все още се намират на пазара единични останали бройки. Иначе вариантите са: SATA устройство + SATA-IDE преходник, външно USB устройство. И в двата случая ще се оскъпи с около 20лв. Трети вариант е да се намери втора употреба, но пак мал шанс.

Благодаря на всички за коментарите. :)

Сподели другаде