MiniMe Публикувано Май 25, 2012 Report Share Публикувано Май 25, 2012 Здравейте,Искам някой да ми помогне относно това каква RAM памет да си сложа на лаптопа (Toshiba Satelite L800).Също така бих искал да ми кажете и къде точно се слага тази RAM памет. Благодаря предварително Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Май 25, 2012 Report Share Публикувано Май 25, 2012 DDR3 SODIMM 1333/1600Mhz, до колкото виждам според спецификациите.Ако не знаеш къде да я сложиш, препоръчвам ти да помолиш да ти я сложат от сервиза, където ще купуваш паметта. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Май 26, 2012 Report Share Публикувано Май 26, 2012 Намери си "книжката" (User's Manual-ът) към лаптопа и в нея ще откриеш подробни инструкции (с картинки) как се добавя RAM. Aко я нямаш под ръка винаги може да си я свалиш отново под формата на PDF от сайта по поддръжка на Toshiba. Най-често книжките са общи за дадена серия. Бих искал да кажа, че е препоръчително след като се инсталира новата памет да се извърти един тест известно време, за да се гарантира, че системата е 100% стабилна, тъй като при мобилните компютри не е рядкост да се получи несъвместимост в такива ситуации, което е добре да се открие максимално бързо. Ако не си сигурен в действията си както е казал TechMaster най-добре остави задачата на компетентна фирма/сервиз. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Май 28, 2012 Report Share Публикувано Май 28, 2012 Намери си "книжката" (User's Manual-ът) към лаптопа и в нея ще откриеш подробни инструкции (с картинки) как се добавя RAM. Aко я нямаш под ръка винаги може да си я свалиш отново под формата на PDF от сайта по поддръжка на Toshiba. Най-често книжките са общи за дадена серия.Бих искал да кажа, че е препоръчително след като се инсталира новата памет да се извърти един тест известно време, за да се гарантира, че системата е 100% стабилна, тъй като при мобилните компютри не е рядкост да се получи несъвместимост в такива ситуации, което е добре да се открие максимално бързо.Ако не си сигурен в действията си както е казал TechMaster най-добре остави задачата на компетентна фирма/сервиз.В User's Manual-а май няма такива инструкции. Гаранцията не позволява да се правят модификации и замени дори на памет от потребителя.Трябва Service Manual или Hardware Maintenance Manual. IBM си имат много подробен такъв за всичките си лаптопи, но за други производители не съм виждал.А паметта, ако няма някаква страшна специфика и в SPD-то й е записано, че поддържа честотата, на която лаптопа се опитва да я пусне, проблем не би трябвало да има. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Май 28, 2012 Report Share Публикувано Май 28, 2012 Я да видим какво има в т.нар. User's Manual на Toshiba и по-точно в секцията Adding optional external devices :http://i.imgur.com/SCwsW.pngИ така до страничка 59 с хубави картинки и инструкции. Oтносно последното ти изречение - пределно ясно е, че в SPD-то ще фигурират само честоти/тайминги, които са по стандарта JEDEC и няма как лаптопът да не успее да я пусне (в този смисъл). В най-лошия случай мемори контролерът ще пусне новата памет на честотата на старата. Иначе ако паметта има агресивни настройки те няма да са в SPD-то, а ще се пазят в XMP или EPP, които на практика са разширения на SPD-то (съхраняват се в същия EEPROM), а друг е въпросът, че тия памети обикновено нямат, а да имат е малко вероятно дъното да ги прочете така или иначе. Това, което аз имах предвид не е свързано с настройките (защото както изяснихме там проблем няма), а с това, че може самата памет да не се "хареса" на дъното поради например използваните марка/модел чипове. За тая цел по принцип производителите си имат листове с тествани модули (с информация и за използваните чипове/ревизии), за които се гарантира, че са 100% безпроблемни за текущото дъно/машина. Това важи предимно за десктоп дъната, поради което казах, че за лаптоп е добре да се тества за всеки случай след инсталацията със специализиран софтуер за целта, още повече че мобилните машини са малко "по-капризни". Не е 100% задължително, но аз бих го направил и го считам за нелоша практика. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Май 29, 2012 Report Share Публикувано Май 29, 2012 ...Интересно, в книжните упътвания на български на други марки това не съм го виждал да присъства. не знаех, че Тошиба са го включили...Но гаранцията ще сигурно ще се анулира, ако се отвори лаптопа.Относно последното изречение - не си ме разбрал. Един пример от близкото минало - дъна, работещи с 66Mhz SDRAM понякога "не харесваха" 133Mhz SDRAM. Някои дъна просто си изискваха 66Mhz SDRAM, а пък и в SPD-то на някои 133Mhz памети не фигурираше 66Mhz честота.В случая не вярвам да има проблем точно от този род, но в някои редки случаи някои компютри проявяват капризи към RAM.Принципно обаче капризите към паметта са редки и системата би трябвало да работи с всяка памет от същият вид, с който работи машината. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
нилак Публикувано Юни 17, 2012 Report Share Публикувано Юни 17, 2012 Здравейте! По темата за RAM разширение. При мене се появи следният проблем- монтираха ми в сервиз допълнителна платка, но въпреки всичко компютърът ми е много бавен. Програмата "Еверест" не ми показва разширението на паметта. Може би са допуснали пропуск в настройките. Моля да ми подскажете как компютърът да възприеме новата платка- предполагам, че всичко е до настройка. Предварително Ви благодаря! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 17, 2012 Report Share Публикувано Юни 17, 2012 Т.е. количеството памет е същото като преди? Колко е било преди и каква точно банка са инсталирали? Дай снимка от EVEREST Ultimate на инсталираните банки памет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
нилак Публикувано Юни 18, 2012 Report Share Публикувано Юни 18, 2012 RAM-ът ми беше 256 MB. Компютърът ми не е първа младост, но ми върши добра работа и не ми се сменя засега. Имах само едно гнездо за допълнителна платка и ми поставиха още 256 MB. Но след тази процедура няма никакъв осезаем ефект, затова си мисля, че са пропуснати някакви настройки. Иначе имам памет на твърдия диск 80 GB и процесор 2,6 GHz. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 18, 2012 Report Share Публикувано Юни 18, 2012 Поне в EVEREST Ultimate изглежда сякаш паметта се разпознава нормално. Направи снимка и на другата банка памет за всеки случай. Кликни и с десния бутон върху My Computer -> Properties и провери там какво количество RAM памет пише. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
нилак Публикувано Юни 20, 2012 Report Share Публикувано Юни 20, 2012 Много интересно! Еверест ми дава RAM памет 256 MB, а My Computer- 448 MB. Откъде е тази разлика? Но фактът си е факт, че компът е много по-бавен от преди да добавя платката. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Vasko12 Публикувано Юни 20, 2012 Report Share Публикувано Юни 20, 2012 Значи паметта се прочита т.е. няма проблем със нея.Скоро дефрагментация правена ли е на машината,освобождаване от излишните файлове на системния дял?Разликата идва от това,че беше маркирана само едната банка поне аз това видях на по-горния шот. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 21, 2012 Report Share Публикувано Юни 21, 2012 Обясни по-подробно как по-точно е по-бавен компютърът. Кои точно дейности се извършват по-бавно? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
нилак Публикувано Юни 24, 2012 Report Share Публикувано Юни 24, 2012 Чакам 2-3 минути да ми се включат браузерите и Skype . Същото е и с другия софтуер, който ползвам. Всяка команда на различните програми е забавена. Последно ми минава наум дали да не преинсталирам антивирусната си програма- в момента използвам Microsoft Security Essentials. Ползвал съм Avast и мисля, че е по-добра. Интересно ми е дали антивирусната не сканира автоматично постоянно и "пречи" на бързодействието на компютъра. Благодаря, че проявявате интерес към темата. Най-лесно е да дам някой лев на специалист, но ми се ще заедно да решим проблема. Приемам всякакви съвети. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
androns Публикувано Юни 24, 2012 Report Share Публикувано Юни 24, 2012 За по-малкото памет предполагам, че видеото е вградено в дъното и си заделя от Ram-ta.Как е разделен диска или всичко е в един дял?Забавянето може да идва от много неща включително от зловреден софтуер. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост