Jump to content

Въпрос относно (пре)инсталиране на windows

Aurum

Препоръчан пост

Здравейте,

имам няколко въпроса и понеже прочетох няколко теми от този сайт и мисля че има достатъчно компетентни хора,които могат да ми дадат добри съвети,реших да ви ги задам :

1) Аз мн мн не разбирам от компютри,имам така да се каже представа кое за какво е но досег ане съм се усмелявала да правя нещо по-дръстично по настройките на win -a .Че въпросът ми е възможно ли е да си изтегля например win vista и без да я имам на отделен диск да я инсталирам на компа.Като правя уговорката че въпросът е хипотетичен и знам че пиратския софтуер,напр. от замунда после нато се инстал- не не работи дълго без да прави проблеми или е възможно ако копието е добро може и да си работи добре?

2) Когато се инсталира един win стария автоматично ли се изтрива и ако напр. се опитам да си инсталирам нов,обаче нещо се обърка и не се получи,възможно ли е да се възстанови старото положение?

3) Възможно ли е като се инстал. нов win компа да стане по-бавен от преди? И има ли възможност след инстал. на новия компа да стане по-бърз ?

Пишейки тези въпроси осъзнавам колко банални,тъпи и дори в известна степен идиотски звучат,но просто ми стана мн любопитно дали в "домашни условия" не бих могла да си "освежа" и разнообразя малко PC - то.

Ще съм мн благодарна ако някой ме "осветли малко" относно тези неща!!!

/При необходимост мога да дам данни относно комфигурацията на ком. ми/

Сподели другаде

Здравей и добре дошла във форума на SoftVisia!

1) Да, възможно е да инсталираш Windows без да го имаш на диск (DVD) като за целта се използва USB флаш памет ("флашка") или преносим твърд диск ("външен хард"). Бих искал да кажа, че да мислиш за Vista при наличие на Windows 7 е меко казано непрепоръчително, така че се ориентирай изцяло към Windows 7 и забрави за Vista. А що се отнася до пиратските копия - ако е "чисто" копие т.е. от MSDN или е OEM DVD то няма да имаш проблеми. Проблемите идват от модифицираните издания, които често се срещат като например "Windows 7 Lite Edition", "Performance Edition" и други глупости. Тези са абсолютно непрепоръчителни.

2) Добрата практика при инсталация на OS включва форматиране на текущия системен дял, което означава, че старата операционна система заминава. Ако искаш да си запазиш състоянието на машината (OS-ът) то може да направиш т.нар. image на системния дял върху примерно преносим твърд диск, мрежов сторидж или дори DVD-та и съответно, ако нещо се обърка да възстановиш от него. В такъв случай системния дял ще се възстанови до това състояние, което е в момента.

3) Възможно е да стане по-бавен, ако след инсталацията на новия Windows не си инсталираш всички необходими драйвери за хардуерните устройства или пък ако инсталираш неподходящи версии. Иначе такава вероятност няма, а даже обратното ще стане по-бърз, особено ако текущия Windows не е най-просто казано в добро състояние.

Иначе да - в домашни условия преспокойно може да си "освежиш" машината. За инсталация на Windows 7 може да разгледаш тази тема. Също бих ти препоръчал да прочетеш и темата ни за поддръжка на Windows, която може да намериш тук.

Сподели другаде

Само да вметна,7цата е добро решение ако имаш по-силен компютър.Ще ти трябва повечко рам отколкото за XP.Иначе най-добре е да си вземеш диск(ДВД) и да си преинсталираш оттам.Избягвай директно от харда.А колкото до това ако се обърка нещо при слагане на новия Уин,мисля че може да се спре операцията и си остава старата версия(това е при самото преинсталиране).
Сподели другаде

Страшно много ви благодаря,

за бързия и цялостен отговор !!!

Супер сте от сега ставам огромен фен на форума ви и започвам да чета тези страници,за инсталация на win 7 ,само че нямам мн свободно място и ще трябва да мисля за оптимизация.

Обаче ме насърчихте и ще взема наистина да се пробвам сама да видя какво може да направя...

Сподели другаде