bojoviki Публикувано Май 22, 2012 Report Share Публикувано Май 22, 2012 Здравейте,търся фотоапарат.Спрях се(но може и други да препоръчате)на следните модели:Nikon S2200;S2500;S3000. Canon PowerShot A2200.Ако имате наблюдения върху моделите,бихте ли препоръчали.Мерси П.П.Не знам дали е за тук темата,ако ли не моля да бъде преместена в правилния раздел. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Май 23, 2012 Report Share Публикувано Май 23, 2012 Спрях се на следните модели:Nikon S2200;S2500;S3000. Canon PowerShot A2200.Ти шегуваш ли се? Накъде с тези играчки? Защо си даваш парите на вятъра?Пиши по какъв критерий да бъде фотоапарата, че така никой няма да помогне. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bojoviki Публикувано Май 23, 2012 Author Report Share Публикувано Май 23, 2012 Ами толкова ли са лоши тези?Мислех си за Канон-а,но все пак исках да чуя и други мнения.Тоест приличен откъм качество на снимките,със стабилизатор,литивойонна батерия и т.н.А за цена 150-160лв.Нямам идея какво може да се намери.Но да кажа,че ще се правят любителски снимки.Не изключвам и апарат втора употреба. Тоя Канон няма стабилизатор.Някой може ли тези да погледне-http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/fn:sravnenie-na-produkti:nikon-coolpix-s2500-p46013489,nikon-coolpix-s3100-p46081640/.Или други предложения за що-годе добър апарат. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Май 23, 2012 Report Share Публикувано Май 23, 2012 Не съм никакъв специалист, но ако трябваше да избирам от "сапунерките" от първия ти пост, веднага бих хванал за ушите Canon PowerShot A2200. Аз от 3 години имам A1000, а преди това съм цъкал с по-стар модел (не си го спомням точно модела) и си е куче марка. Съвсем съм доволен за правене на любителски снимки.Още по-доволен е Canon PowerShot A3300, но въпрос на финансови възможности. Направило ми е впечатление и бързанита на процесорите DIGIC. Запаметяване на снимки, прегледи и пр. стават въобще за секунда..., за разкипа от разни Сонита, Лумикси и пр. апарати. Поне аз съм доволен от това, за което си дадох парите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Май 23, 2012 Report Share Публикувано Май 23, 2012 Предвид бюджета, с който разполагаш най-смисленият избор ти е А2200, който към момента се намира на цена 169лв. Общо взето в този ценови клас няма кой знае каква разлика между отделните сапунерки и реално се избира на принципа "кое е по-малкото зло". Въпреки, че аз винаги казвам да не се гледа производителят на дадения продукт, а конкретният модел то в случая може да се каже, че Canon като цяло имат по-добри предложения при сапунерките спрямо Nikon. При DSLR-ите положението е съвсем различно и там Nikon имат чудесни предложения, които са напълно адекватна конкуренция на Canon и битката е доста сериозна. Веднага мога да дам пример с Nikon D800 vs Canon 5D Mаrk III. За да вдигнем малко КПД-то на темата ще направя един много бърз анализ А2200 vs Nikon S2600 (който е една идея по-скъп между другото - 199лв към момента): - матриците им са почти еднакви, от което следва една голяма част от доста близкото им представяне. Тук държа да кажа само информативно, че тея 14Mp са абсолютно ненужни за средния потребител и това се прави с цел маркетинг, а не реално повишаване на качеството, защото повечето потребители си мислят, че мегапикселите имат пряка връзка с качеството на изображението и колкото повече е по-добре, което е абсолютно погрешно. Това, което наистина има връзка с качеството е големината на матрицата като по-голямата матрица дава много по-малко цифров шум (особено при по-високо ISO), по-плитък DOF и редица други предимства, които наистина касаят качеството. Голямата матрица обаче е скъпо удоволствие и съответно такава няма как да се използва при тези евтини апаратчета. - при обективите нещата са по-различни и по-специално това, че Nikon-ът разполага с малко по-широк диапазон като фокусно разстояние срещу Canon-ския. При Nikon имаме 26-130mm срещу 28-112mm на Canon. Това означава, че в в късата си част обективът на Nikon-а е съвсем малко по-широкоъгълен, което е добре за пейзажи като цяло макар разликата да е само 2mm. В дългия (теле) край имаме 130 срещу 112, което пак е в полза на Nikon, но е редно да кажа, че повечето обективи (особено нискокачествени варио като тези) губят рязкост в дългата си част, така че реално използваемите ще са около 100mm. Общо взето разликата е наистина малка, но е редно да я отбележим.Що се отнася до другия много важен параметър при обективите, а именно светосилата категорично печели Canon-ския. Имаме f/3.2-6.5 при Nikon и f/2.8-5.9 при Canon. Както се вижда Canon-ът има по-добра светосила както в късата част (f/2.8 срещу f/3.2) така и в дългата, където даже разликата е по-съществена (f/5.9 срещу f/6.5 ). По-добрата светосила (по-малка стойност за f) е доста важна, защото позволява да влиза повече светлина към матрицата, което води до по-висока скорост на затвора и съответно например възможност да се правят снимки при по-лоша светлина като се ползва по-ниска стойност на чувствителността (ISO-то). По-добрата светосила има и още доста предимства, но няма да ги пиша сега, че ще избягаме от обхвата на темата. - друга съществена разлика е скоростта на затвора. При Nikon имаме диапазон 1/2000 - 4сек, а при Canon 1/1600 - 15сек. Както се вижда Nikon-ът позволява една идея по-бърза скорост на затвора (1/2000 срещу 1/1600), но реално погледнато в практиката скорости над 1/1600 се ползват относително рядко, още повече от непрофесионалисти, така че реално това е без значение в случая. По-интересното "колко бавно" могат да снимат двата апарата, а именно тук Canon-ът има голямо предимство - 15 срещу само 4 сек за Nikon-а. Това позволява с Canon-а да се реализират по-добри нощни снимки като за целта се ползва статив, разбира се. - като чувствителност на хартия Nikon-ът дава избор между 80-3200 ISO, а Canon-чето 80-1600 ISO, но реално погледнато и двата не са в състояние да снимат добре (както и всички други сапунерки) при ISO над 400 поради малката матрица. Това е може би следващия най-обичан параметър от PR-ите, с който се лъжат масово потребителите след мегапикселите, но тъй като ако за мегапикселите средният потребител има някаква бледа идея (поне е чувал за тях) какво представят то за чувствителността обикновено не са и чували, така че тя се пренебрегва (за щастие). Наистина това е абсолютно ненужно, дори повечето DSLR-и (изключвам ТОП моделите) се затрудняват при ISO над 1600 пък какво остава за 3200, а разликата между един DSLR и тея сапунерки е огромна, така че може да си направите изводите. Реално тук няма какво да коментираме. - и двата снимат 720p видео, което разбира се не е нищо кой знае какво като качество и отново имаме повече маркетинг чрез използването на "HD", защото е модерно, а не защото това HD видео в случая има кой знае какво приложение. Все пак за супер аматьорски клипчета става и е по-добре от нищо, което всъщност и се очаква от апарат за под 200лв, така че тук нещата са ОК, не можем да искаме повече. - екраните и на двата са еднакви като диагонал и резолюция и съответно качеството е нормално ниско за тоя ценови клас. - поддръжката на мемори карти е добра като тук Canon има предимство и поддържа повече типове, но реално предполагам ще се ползва SDHC, която се поддържа и от двата така или иначе. Та общо взето това е положението. Както казах нещата са долу горе близки с леки предимства за Canon-чето и затова и него препоръчах. Разбира се има и други фактори като например процесорът, който е доста важен, но както казах това е "бърз анализ", а не детайлно сравнение. Забравих да напиша по-горе за "стабилизатора", който има Nikon-чето, но то и няма кой знае какво да се каже. Точно при сапунерките наличието на стабилизация е почти безполезно, защото при тях няма кой знае какви големи фокусни разстояния (примерно над 300mm), където в действителност е полезно тъй като позволява по-остри снимки от ръка. При ниска осветеност така или иначе истината е статив, така че реално ефективността на стабилизатора при тея сапунерки е доста ниска, вече при следващия клас т.нар. турбосапунерки има смисъл, защото повечето имат обективи в дългия край с доста сериозни стойности или както ги пишат 30x zoom. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Май 23, 2012 Report Share Публикувано Май 23, 2012 А за цена 150-160лв.Нямам идея какво може да се намери.Но да кажа,че ще се правят любителски снимки.За цена до 200 лв. апарат няма да намериш! Любителските струват между 500-700 лв, а професионалните 1000 лв. по желание може да си търсиш и по-скъп. Все пак снимките ти остават за спомен и е много важно те да бъдат детайлни! Фотоапаратите от 500-700 лв. поддържат HD и Full HD видео, имат от 10x - 16x - 20x - 24x zoom. Такива фотоапарати работят като хибрид между видео камера и фотоапарат и най-важното е че си го слагаш в джоба! Няма какво повече да желаеш. Харесвам Panasonic с Lumix сериите, много удобни за хващане с луксозен корпус. Мога дa ти продам един TZ5, напълно запазен за 250 лв, с него може да снимаш дори на 5 сантима. FZ сериите снимат на 1 сантим, но те са 1000 лв и не са за теб.http://www.youtube.com/watch?v=1g4icsP8kREhttp://www.youtube.com/watch?v=_YhOQto8AtAhttp://www.youtube.com/watch?v=C3aUep_Cgq0 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Май 23, 2012 Report Share Публикувано Май 23, 2012 kanelov изби рибата Zig Zag - хайде, хайде сега... Наз с тебе на абитурентската все с апарати за по 1000 лева са ни снимали... За съвсем любителски снимки, апаратче за до 200 кинта си е съвсем екстра. Ако искаш да продадеш нещо, има си съответния раздел за това и без да хвърляш човека в тъч. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 24, 2012 Report Share Публикувано Май 24, 2012 Извинявам се, че се меша в темата на bojoviki, но имам въпрос към l.kanelov.Пишеш, че важни характеристики за един фотоапарат са големината на матрицата, светлосилата и скоростта на затвора. Имам приятел, който има Nikon Coolpix L110. Аз имам така наречената сапунерка, Sony Cyber-shot DSC-S40 (модел, на който все още пише, че е Made in Japan ). Видимо на пръв поглед, неговия фотоапарат е доста по-добър от моя (и по нов, разбира се). Обаче, като погледнем стойностите на трите характеристики, излиза, че сапунерката не е чак толкова лоша (според обясненията които си дал по горе, нямам претенции на разбирач).- големината на матрицата е почти еднаква - 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm) срещу 1/2.7" (5.312 x 3.984 mm)- светлосилата е в полза на Сонито - F3.5 - F5.4 срещу F2.8 - F5.2- скоростта на затвора - минималната скорост при него е 8 сек. при мен 30 сек. Може ли да се прави такова заключение или има други фактори. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bojoviki Публикувано Май 24, 2012 Author Report Share Публикувано Май 24, 2012 Мерси много на I.kanelov за изчерпателната диагностика.И доста хора ми препоръчаха Канон-а.Въпреки,че имаше противоречия заради споменатия стабилизатор.Той не трябвало да бъде цифров(каквото и да значи).Но в този клас разбирам,че няма полза от него. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Май 24, 2012 Report Share Публикувано Май 24, 2012 имаше противоречия заради споменатия стабилизатор.Той не трябвало да бъде цифров(каквото и да значи).Но в този клас разбирам,че няма полза от него.Мдам. Наистина нямаш полза от такъв фотоапарат, лишен от екстрите на останалите сапунерки. Въобще, търсиш ли фотоапарат или търсиш играчка за детето, което очакваш утре да я загуби или счупи? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bojoviki Публикувано Май 24, 2012 Author Report Share Публикувано Май 24, 2012 А бе търся аз,ама не стига бюджета за по-голям клас.А ми е нужен вече. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Май 24, 2012 Report Share Публикувано Май 24, 2012 Заповядай! Безплатна доставка до България, и без мито! Ако искаш да се проследява поръчката, услугата ще струва 10 лв. Иначе цената си е чиста - 666 лв. В този клас мога да предложа моя за 250 лв. Сега струва 450 лв. нов! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Май 24, 2012 Report Share Публикувано Май 24, 2012 За цена до 200 лв. апарат няма да намериш! Любителските струват между 500-700 лв, а професионалните 1000 лв. по желание може да си търсиш и по-скъп. Все пак снимките ти остават за спомен и е много важно те да бъдат детайлни! Фотоапаратите от 500-700 лв. поддържат HD и Full HD видео, имат от 10x - 16x - 20x - 24x zoom. Такива фотоапарати работят като хибрид между видео камера и фотоапарат и най-важното е че си го слагаш в джоба! Няма какво повече да желаеш. Харесвам Panasonic с Lumix сериите, много удобни за хващане с луксозен корпус. Мога дa ти продам един TZ5, напълно запазен за 250 лв, с него може да снимаш дори на 5 сантима. FZ сериите снимат на 1 сантим, но те са 1000 лв и не са за теб. Хайде да спрем с глупостите, а?Любителските апарати изобщо не са в диапазона 500-700лв, а долу горе 300-500лв. Над тези суми вече говорим за апарати за ентусиасти или т.нар. турбосапунерки, които освен че предлагат доста по-широк обхват като фокусно разстояние имат също и ръчни настройки - режими M, S, A, чрез които потребителят може да контролира ръчно блендата, скоростта на затвора или и двете (режимът M), което позволява доста по-интересни резултати, а също и навлизане във фотографията като базови концепции например какво представлява експозицията, което е полезно, ако после човекът планира да си вземе DSLR и като цяло да се зарови по-дълбоко. Има и още по-скъпи турбосапунерки, които достигат почти 1000лв и реално при тях ситуацията е същата като при по-евтините като идея, но при тях са използвани по-качествени компоненти (например по-добър обектив като оптични качества), поддръжка на RAW формат и други екстри. Това обаче все още са апарати за ентусиасти или казано по друг начин напреднали потребители, което няма нищо общо с професионалистите. Има и ентусиасти, които предпочитат да си вземат нисък клас DSLR вместо high-end турбосапунерка поради възможността да сменят обективите според ситуацията, а също и по-доброто качество, което предлагат като цяло най-често поради по-голямата матрица. Ако говорим вече за полу-професионалисти или хора, много напреднали във фотографията, които имат и нужните финанси, но не си вадят хляба с фотография или поне не основно с нея то те използват само DSLR-и при това от среден клас нагоре (например Nikon D7000), където цените започват около 2000лв само тялото без обективи. А баш си професионалистите, например хора, които снимат спортни събития, сток фотография, снимки за престижни списания и др, където освен супер качество се гони и много кадри в секунда то там отиваме на full frame тела от ранга на Canon 5D Mk II, Nikon D700 където цените само за тялото са над 3500лв. Така че ще те помоля да не пишеш глупости като тези по-горе, че видиш ли за 1000лв ще си вземеш професионален апарат, защото все пак това е публичен форум, който се чете от немалко хора и такава грешна информация е вредна. Безплатна доставка до България, и без мито! Ако искаш да се проследява поръчката, услугата ще струва 10 лв. Иначе цената си е чиста - 666 лв. В този клас мога да предложа моя за 250 лв. Сега струва 450 лв. нов! Другата ми официална молба е да спреш да си пласираш твоя TZ5 в тази тема. Както е казал и колегата за тая цел си имаме специален раздел, там ако искаш сложи и 1500 линка колко е велик TZ5 или пък си отправи предложенията на ЛС към автора на темата. Не ме разбирай погрешно, нищо против нямам желанието ти да го продадеш, но не е това начинът.Също така спри да да даваш предложения много над посочения от автора бюджет, защото това е безполезно и само "разводняваш" темата. Извинявам се, че се меша в темата на bojoviki, но имам въпрос към l.kanelov.Пишеш, че важни характеристики за един фотоапарат са големината на матрицата, светлосилата и скоростта на затвора. Имам приятел, който има Nikon Coolpix L110. Аз имам така наречената сапунерка, Sony Cyber-shot DSC-S40 (модел, на който все още пише, че е Made in Japan ). Видимо на пръв поглед, неговия фотоапарат е доста по-добър от моя (и по нов, разбира се). Обаче, като погледнем стойностите на трите характеристики, излиза, че сапунерката не е чак толкова лоша (според обясненията които си дал по горе, нямам претенции на разбирач).- големината на матрицата е почти еднаква - 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm) срещу 1/2.7" (5.312 x 3.984 mm)- светлосилата е в полза на Сонито - F3.5 - F5.4 срещу F2.8 - F5.2- скоростта на затвора - минималната скорост при него е 8 сек. при мен 30 сек. Може ли да се прави такова заключение или има други фактори. Що се отнася до характеристиките на двата апарата (S40 vs L110) - с две думи: сензорът на L110 е по-голям (макар и с малко), което оказва влияние най-вече с по-малко шум и по-широк динамичен обхват, обективът на L110 е много по-добър като диапазон на фокусното разстояние както в късия така и в дългия си (теле) край (32 - 96mm за Сонито и 28-420mm за Nikon-а), а що се отнася до светосилата в действителност по този параметър Сонито е по-добре, но това донякъде се компенсира от по-голямата матрица при Никон-а, която ще дава по-малко шум при по-високо ISO спрямо същото ISO при Сонито. Относно границите на скоростта на затвора - dpreview са объркали тази за Сонито, реалната е 1/8, докато при Nikon-а е 8 сек. Реално Сонито изостава доста, но те и не могат да се сравняват директно, все пак то е доста по-стар модел сапунерка, докато L110 е що годе модерна турбосапунерка. И все пак S40 си остава нелоша сапунерка, макар и технологично изостанала от по-новите, даже аз лично съм снимал с такава преди години и е факт, че си върши работата, за която е предназначена. Относно последния ти въпрос - по принцип наистина големината на матрицата и качествата на обектива (диапазон като фокусно разстояние и светосила) са ключови фактори (затова и им обърнах внимание), които определят до голяма степен как снима дадения апарат, но все пак държа да кажа, че има още немалко фактори, включително касаещи тези два параметъра. Например освен големината на матрицата има значение и какъв тип е - CCD или CMOS например, за обектива пък също има значение как е направен оптически като елементи, така че дори към тези много основни неща, които съм написал могат да се добавят още много фактори, но аз не съм ги писал, защото все пак това не е статия.Иначе освен матрицата и обектива веднага мога да ти дам пример с процесора и фърмуера като друг много съществен елемент - специално Sony и техният BIONZ поне при сапунерките, с които аз съм снимал не изкарва максимума от снимките, тъй като ги компресира повече от нормалното и тъй като нямат RAW формат, какъвто JPEG излезе на края това е. Също така съм виждал BIONZ процесор при определени обстоятелства да "счита" дадена област от кадъра за цифров шум и автоматично да прилага алгоритъм за подтискането му, което затрива някои финни детайли, например в моя случай това беше област от полянка с трева. Така че има супер много дълбоки технически детайли на ниво фърмуер и процесор, които обаче ако тръгнем да обсъждаме ще станат едни безкрайни писания. Така че с две думи: това са много съществени параметри, но не окончателно оформящи дадения апарат. Най-малкото колкото и да е яка матрицата и обектива, ако процесорът не изкарва максимума от тях то крайният резултат пак е зле или обраното колкото и да е добър процесора и фърмуера, ако матрицата или обективът или и двете са зле пак нямаме качество. Така че е въпрос на много параметри крайният резултат, още повече че има чисто физически такива като например ергономия, здравина на корпуса, възможност за аксесоари и прочие. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Май 25, 2012 Report Share Публикувано Май 25, 2012 Що се отнася до характеристиките на двата апарата (S40 vs L110) - с две думи:Sony Cyber Shot DSC-S40Video Capture:MPEG - 640 x 480,MPEG - 160 x 112Как може въобще да сравнявате двата апарата, като разликата е цяла зейнала пропаст? Единият струва 350 лв., даже не е сапунерка. Ако можех да си го сложа в джоба - добре, ама май трябва да си го носиш на рамо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Май 25, 2012 Report Share Публикувано Май 25, 2012 Ти май четеш през редовете ми се струва, защото съвсем ясно съм написал по-горе цитирам "Реално Сонито изостава доста, но те и не могат да се сравняват директно, все пак то е доста по-стар модел сапунерка, докато L110 е що годе модерна турбосапунерка".Ако имаш да кажеш нещо по темата, което да е реално полезно за автора и другите участници действай, ако ли не спри да пишеш ненужни коментари. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост