plamen74.72 Публикувано Април 14, 2012 Report Share Публикувано Април 14, 2012 Старата дънна платка е Gigabite GA-M68SM-S2LДо сега не съм имал проблеми, но тази сутрин установих, че след спиране на тока компютъра не стартира! Занесох го в сервиза и там се установи, че е изгоряла дънната платка. Моля ви за съвет за закупуване на нова дънна платка! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
radogsmbg Публикувано Април 14, 2012 Report Share Публикувано Април 14, 2012 Държиш ли да си със същия процесор. Ако ли не препоръчвам ти http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4161#ov има защита против токов удар. Просто съм патил и затова ти препоръчвам тази ако искаш да си с AMD процесор Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 14, 2012 Author Report Share Публикувано Април 14, 2012 Не е лоша, но рамта ми е DDR2 две плочки от по 1Gb, а процесора е AM2 socket!Благодаря за предложението все пак! п.с.Между другото си харесах тази Asus M4N78-AM, но не съм сигурен, че ще стане за този процесор който имам AMD Sempron Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Април 14, 2012 Report Share Публикувано Април 14, 2012 А сигурно ли е, че проблемът не е захранването и какъв точно процесор си имал? Важна е точната ревизия, макар че мисля, че платката която ти си посочил, според мен би трябвало да работи с AMD Sempron на AM2 сокет. Също така, може би е по-добре да потърсиш нещо втора ръка, смятам че ще излезе по-евтино и доста по-рентабилно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 14, 2012 Author Report Share Публикувано Април 14, 2012 Сигурно е, че не е от захранването - пробвахме в сервиза!Ето спесификацията на дъното www.gigabite.bg/products/page/mb/ga-m68sm-s2l_10/specs/ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 14, 2012 Report Share Публикувано Април 14, 2012 Какви са останалите компоненти? За какво се използва компютърът? Колко пари можеш да заделиш за дънна платка? Има ли някакъв конкретен магазин (онлайн или локален, но с уебсайт), от който пазаруваш? Ако да, кой е той, за да погледнем с какви дънни платки разполагат? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 14, 2012 Author Report Share Публикувано Април 14, 2012 Това са компонентите:Процесор AMD Sempron LE-1150, 2000 MHz (10 x 200), видеокарта NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a (256 MB), звуков адаптер Realtek ALC662 @ nVIDIA MCP68 - High Definition Audio Controller, A-Data DQVE1A16 1 GB DDR2-800 (2 броя), хард диск 160Gb + още един 250Gb като първия е Sata, а втория е IDE, захранване 400W APX-400, флопи и записвачка Sony Nec AD-7203AЗа домашна употреба се използва (без игри, защото няма кой да ги играе )! Около 100-150лв. мога да заделя! Нямам конкретен магазин от който да пазарувам! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Април 15, 2012 Report Share Публикувано Април 15, 2012 Най-смислено е да се вземе втора ръка, още повече че към момента почти не могат да се открият нови прилични дъна с DDR2 поддръжка. Та в роя ред на мисли пробвай се да откриеш Gigabyte MA790GP-UD3H или ASUS M4A78-E. Ако не ги намериш, вземи нещо колкото да си ползваш машината (въпросното M4N78-AM, което си посочил също става) и това е. По-натам ще мислиш за смяна на цялата платформа. Няма смисъл да инвестираш сериозно в текущата. Между другото - захранващият блок, който си посочил изглежда като евтино менте. Такива захранвания са крайно опасни за целия хардуер, освен че са и предпоставка за нестабилна работа на системата. Съветът ми е в първия удобен момент да вземеш истинско захранване като например Seasonic SS-400ET, което ще може да ползваш дори като смениш платформата с по-нова, стига да не сложиш много сериозна видеокарта, което е малко вероятно предвид, че в момента си с вградена, а и си написал, че не се играят игри. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 16, 2012 Author Report Share Публикувано Април 16, 2012 Благодаря за предложенията, но тези две дънни платки Gigabyte MA790GP-UD3H и ASUS M4A78-E надхвърлят бюджета! Утре се разбрахме с човека от сервиза да отида при него за да проверим какви дънни платки има при доставчиците му, и ако няма по-добра дънна платка от тази която посочих (Asus M4N78-AM) ще я поръчаме нея, защото се вмества в бюджета! п.с.Между другото разглеждах с гугъл дънните платки и за 95-96лв. видях една която е със сокет AM2/AM2+/AM3 и има четири слота за RAM памет, като два от тях са DDR2 и два са DDR3 но до колкото знам тази марка никой не я препоръчва, а тя е ASRock Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Април 17, 2012 Report Share Публикувано Април 17, 2012 Надхвърлят бюджета, ако се закупят нови, ако се купи втора ръка както казах са точно в рамките на бюджета. Веднага мога да дам пример с ASUS-а, който към момента се намира втора ръка за ~100лв при това с немалко остатъчна гаранция. Ако имаш интерес ще ти дам и директно линк към обявата, но да не разводняваме темата. Що се отнася до ASRock като производител - преди много години бяха наистина ужасни дъна, но в момента са повече от чудесни от всяка една гледна точка. Особено дъната им за процесорите на Intel със Sandy Bridge микроархитектура с чипсети P67, Z68, Z77, но дори и по-старите им за цокъл 1366 с чипсет X58 също бяха екстра. Toва да се казва, че производител X е лош, а производител J е добър е крайно грешно, защото е прекалено общо. Всеки има и добри и лоши продукти и за тая цел е редно да се разглеждат конкретни модели, а не производители. И аз никога не съм вярвал, че ще си купя смартфон на Samsung (изобщо телефон Samsung), но нещата се промениха и сега съм с такъв, защото за мойте цели е най-добрият избор измежду всички актуални смартфони с тази OS, факт. Та същата е работата и с ASRock, нещата се променят доста драматично понякога. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 17, 2012 Author Report Share Публикувано Април 17, 2012 Преди малко ходих в сервиза и се оказа, че дънни платки с AM2 сокет и за DDR2 Рам в момента нямат никакви!Обаче срещнах един приятел (с който бяхме наврмето и съученици), който също имаше сервиз за компютри (но вече не се занимава) и като се разговорихме по моя проблем, каза че дъното ми не било изгоряло,а бил заминал флаша на биоса?! В сервиза пък човека ми каза, че щом не пали вградената видео карта не било от флаша на биоса, а си било заминало дъното (пробва и с видео карта на PCI слота, но пак не пали), слага и някакъв джъмпер на дъното, но положението не се промени! А и човека в сервиза също ми препоръча дъно на ASRockТо всъщност не знам дали е изгоряло дъното или е от флаша на биоса, понеже беше спирал тока (в събота сутринта), а и тъкмо бях сложил още една плочка Рам (на обяд), и като го пуснах се показа първия прозорец в който показва устройствата, натиснах Delete за да вляза в Биоса и да видя дали се отчита новата плочка Рам, и всичко замръзна т.е. абсолютно нищо не можеше да се направи (а всички устройства ги беше намерил, трябваше само да се покаже биоса)?! Рестартирах принудително от малкото бутонче и от тогава не пали т.е. тръгват вентилаторите, чуват се как се завъртат двата харда, флопито и записвачката премигват лампите им, но първия звук не се чува и монитора не пали т.е. стои си така и не продължава по-натам?! Приятелят ми каза, че трябвало да се префлашне биоса, за да тръгне да работи компютъра, но как се префлашва биоса не знам?! А и сега пиша от лаптопчето на дъщеря ми Asus EeePC 4G Surf, и дали изобщо ще може да се префлашне биоса от USB флашка също не знам (защото лаптопчето друго няма освен USB-та)?! Общо взето това е положението за сега! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tihichko Публикувано Април 18, 2012 Report Share Публикувано Април 18, 2012 Привет, а рампаметта която сте сложели на обед, махната ли е от дъното? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 18, 2012 Author Report Share Публикувано Април 18, 2012 Привет, а рампаметта която сте сложели на обед, махната ли е от дъното?Разбира се, всичко тестваха в сервиза! Казаха, че даже и без никаква рам първия звук (титкането - било на биоса) трябвало да се чуе, но изобщо не се чува! Слагаха и някакъв джъмпер на дъното, махаха и батерията, пробваха и с друго захранване и т.н., и пак не пали!Както и да е от сервиза вече са поръчали платката и като я получат ще ми я монтират! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Април 21, 2012 Author Report Share Публикувано Април 21, 2012 Извинявам се, че отварям отново темана но имам въпрос!Получих дъното ASROCK N68C-S UCC /GF7025/AM2+ и го занесох в сервиза където го монтираха и тръгна без никакви проблеми!Обаче има нещо което не знам защо е така:Старото дъно ми показваше буут лоудъра на Линукса GRUB, като в сервиза също го видях, но тук ми излиза съобщение, че "Режима не се поддържа" - H:92,7KHz V:58,3Hz?! Предполагам е от монитора (Maxdata Belinea 1208x1024), като всичко му е включено на автоматичо настройване, но в биоса видях, че Primary Master VGA е сложено на PCI пък видео картата е вградена, а има още две опции - PCI Express и Onboard (ако правилно си спомням надписа)?! Също така старото дъно беше с включена опция ACPI а на това пише в биоса, че е изключена! Та въпроса ми е тия ностройки трябва ли да са включени съответно Primary Master VGA да е Onboard, и ACPI да е Enabled, за да се показва GRUB менюто? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 22, 2012 Report Share Публикувано Април 22, 2012 Ами, смени Primary Master VGA да е onboard и тествай. Колкото до ACPI, то това трябва да е подменю с още настройки, ако не се лъжа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост