Гост Zig Zag Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Въпроса ми може да е извънредно тъп, но като не знам и не разбибам е добре да попитам, дано има компетентен човек.Имам удължител. На него има светещо копче (прекъсвач), което ако го използвам, то прекъсва захранването и копчето угасва. Знам обаче, че на новите модерни електромери най-малката "светулка" води до отчитане на електроенергия и сметката за ток набъбва само заради факта, че електромера работи и отчита дейност. Затова когато приключа работа с компютъра изключвам и от копчето на удължителя, с което компютъра се лишава от електрозахранване. Но ми прави впечатление, че той самият (уж последно поколение) си няма такова копче, което да прекъсва тока до захранването. Вредно ли е пълното изклюване по този начин? Разбира се, преди това го спирам от системата и когато компютъра огасне гася и захранването до него. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Прекъсването на електро захранването не е вредно за компютъра, но "скъсява живота" на батерията, която поддържа потребителските настройки в менюто на BIOS - дата и час, режим на работа на устройствата, overclock... Тази батерия се (до)зарежда постоянно, независимо дали компютъра работи или не; когато батерията се изтощи, настройките в BIOS приемат стойностите "по подразбиране".Имаш ли свързан CRT монитор към този удължител?Не знам каква ти е конфигурацията, но имай предвид, че за 1 час активна работа на един средно статистически компютър се изразходва енергия приблизително колкото за 1 година работа на "светулката" на удължителя... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Имаш ли свързан CRT монитор към този удължител?Нямам такъв монитор. С LCD съм. Което сигурно е по-добре в случая? За енерго потреблението се бях нарочил, защото си спомням как по телевизията в едно предаване бяха дигнали скандал, че енергото им сложило фалшив електромер, който навъртал без да има реална консумация, а енергетика се защити с тезата, че телевизорите им били включени в някакъв режим на готовност и тока се начислил върху светналата лампичка на телевизора. Мисля вече да не гася тази лампичка, но ми е на кракът и си викам как излишно свети. Вероятно няма да й обръщам внимание. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 По принцип всяко устройство във режим на готовност консумира електричество - къде повече, къде по - малко. Това често се обуславя и от утечките при транзисторите в процесорите и различните ИС, освен от видимото светене на лампичка или диод. Спомням си, че още, когато изучавахме Основи на електротехниката, учителя ни, ни обясни че електронните електромери хващат дори толкова малък ток на консумация, така че е напълно възможно енергетика да е прав. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 По принцип всяко устройство във режим на готовност консумира електричество - къде повече, къде по - малко. Това често се обуславя и от утечките при транзисторите в процесорите и различните ИС, освен от видимото светене на лампичка или диод. Спомням си, че още, когато изучавахме Основи на електротехниката, учителя ни, ни обясни че електронните електромери хващат дори толкова малък ток на консумация, така че е напълно възможно енергетика да е прав.Обославя се не толкова от утечки, колкото от самият "режим на готовност". Този режим има за цел да поддържа част от електрониката в режим на намалена консумация, който режим обаче позволява новото стартиране да бъде много по-бързо, отколкото "студено стартиране"Специално при настолните компютри, без 5V SB компютърът няма как да поддържа функции като Wake up on LAN, Wake up on power и т.н, но най-важното, без това това напрежение няма да е възможно включването на ATX захранването. за разлика от AT захранванията, където се използва ключ който включва/изключва, при ATX захранванията включването се реализира логически с подходящ сигнал.Обикновено консумацията в StandBy за техника от рода на телевизор не превишава 3-5W, от това тя е относително незначителна за големината на сметката за електричество, но много устройства включени в такъв режим могат да реализират консумацията на 60W електрическа крушка с нажежаема жичка, което е няколко лева на месец.При мен електромерите не са електронни, а двутарифни с превключване на тарифата чрез сигнал по електрическата мрежа..и т.н.. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Да, ясно ми е, какво става при StandBy (еквивалентно на sleep режим при pic микроконтролерите), но се опитах да го обясня "по - човешки". Ако трябва да сме максимално точни, то при режима с ниска консумация се спира подаването на тактов сигнал към АЛУ, като по този начин спира работата на последния, а данните в стека и рамта се запазват там, за да може изпълнението на програмата да тръгне, там от където е спряло и както каза ти, да е много по - бързо от начална инициализация и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Да, ясно ми е, какво става при StandBy (еквивалентно на sleep режим при pic микроконтролерите), но се опитах да го обясня "по - човешки". Ако трябва да сме максимално точни, то при режима с ниска консумация се спира подаването на тактов сигнал към АЛУ, като по този начин спира работата на последния, а данните в стека и рамта се запазват там, за да може изпълнението на програмата да тръгне, там от където е спряло и както каза ти, да е много по - бързо от начална инициализация и т.н.Нека правим разлика между PSU StandBy/Soft off и StandBy/Sleep при компютъра. При Soft off на компютъра от бутона на панела, цялата електроника се изключва, като единствено остават дежурни +5V StandBy на ATX захранването, за да може при последващо натискане на бутона за включване да може логиката да се задейства и реализира включване на системата.При Standby/Sleep на цялата система в най-агресивен вариант се изключва тактовият генератор, почти цялата периферия и т.н, като единствено се поддържа съдържимото в паметта и се оставя най-често активна клавиатурата/мишката, за да може компютърът да бъде "събуден". Тук нещата могат да варират спрямо настройките и режимите, които са били модифицирани от потребителя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Добре обсъдихте заспалите компютри, но при мен свети една лампичка за индикация, че удължителя подава ток. И не знам какво ми навърта на електромера. От друга страна батерията работела. Не знам... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Нямаш ли някой познат, който работи в автосервиз или се занимава с електричество? Можеш да поискаш един волтметър и едни амперклещи назаем, да си измериш точната консумация и да си пресметнеш разхода на електричество. Можеш и да занесеш самият удължител, за да ти измерят консумацията. Имаш за 15 мин. работа заедно с пресмятането.Можеш и да помолиш някого да извади индикатора от копчето - не е нещо сложно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Добре обсъдихте заспалите компютри, но при мен свети една лампичка за индикация, че удължителя подава ток. И не знам какво ми навърта на електромера. От друга страна батерията работела. Не знам... Тази лампичка на удължителя е индикаторна глим-лампа (неонова лампа). Тя на практика не изразходва никакъв ток, свети само с напрежение, така че никакъв разход няма специално от нея. Също така и никога не изгаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Тази лампичка на удължителя е индикаторна глим-лампа (неонова лампа). Тя на практика не изразходва никакъв ток, свети само с напрежение, така че никакъв разход няма специално от нея. Също така и никога не изгаря.Съгласен съм само с първото изречение, до скобите. Останалото просто не е вярно.Друг е въпроса, че консумацията от тази лампа е толкова малка, че автора на темата вече е изразходил електричеството за няколко години работа на лампата, четейки и пишейки в тази тема. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 автора на темата вече е изразходил електричеството за няколко години работа на лампата, четейки и пишейки в тази тема.Така е, прецакал съм се! При мен само че тази лампичка е ярко червена и свети много по-силно от фазомер. Уреди няма да използвам за замерване, ще се доверя на слуховете, че няма консумация и че не "дразни" електромера.Благодаря Ви. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
GITZATA Публикувано Март 14, 2012 Report Share Публикувано Март 14, 2012 Не,не си се прецакал.След като изключиш пс-то по нормалния начин от СТАРТ меню-то нищо не ти пречи да го изключиш и от захранващата мрежа-220в.Не става въпрос просто за консумация на ел.енергия,а защото по този начин удължаваш и живота на елементите.един вид ги предпазваш от токови удари които в нашата страна и при нашите доставчици на ел.енергия са много често явление.При този случай първо заминава захранването (Ако е от качествените 1:100 са такива)няма да пропусне към дъното,а ако не е.....не ми се мисли.Първо почваме от процесора.Дано си ме разбрал правилно.И в допълнение на твоя въпрос,то всяко устройство черпещо от ел.мрежата активна енергия неминуемо ще бъде отчетено от електромера. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Март 15, 2012 Report Share Публикувано Март 15, 2012 Така е, прецакал съм се! При мен само че тази лампичка е ярко червена и свети много по-силно от фазомер. Уреди няма да използвам за замерване, ще се доверя на слуховете, че няма консумация и че не "дразни" електромера.Благодаря Ви. Консумацията на една глимка/лампичка е толкова малка, че няма на къде. И да се отчете, консумацията на глимката е толкова минимална, че не е повече от някакви минимални стотинки към сметката.Ако си такъв ентусиаст, разглоби ключа и я резни.Не,не си се прецакал.След като изключиш пс-то по нормалния начинот СТАРТ меню-то нищо не ти пречи да го изключиш и от захранващата мрежа-220в.Не става въпрос просто за консумация на ел.енергия,а защото по този начин удължаваш и живота на елементите.един вид ги предпазваш от токови удари които в нашата страна и при нашите доставчици на ел.енергия са много често явление.При този случай първо заминава захранването (Ако е от качествените 1:100 са такива)нямада пропусне към дъното,а ако не е.....не ми се мисли.Първо почваме от процесора.Дано си ме разбрал правилно.И в допълнение на твоя въпрос,то всяко устройство черпещо от ел.мрежата активна енергия неминуемо ще бъде отчетено от електромера.Toва, последното е полу-вярно. За промишлени предприятия вече има и електромери за реактивна енергия, като целта е да се подобри факторът на мощността, защото реактивната енергия си циркулира насам-натам но не върши полезна работа, така че се отчита като загуба.Чисто активен товар е например реотанът на някоя печка, няма дефазиране и факторът на мощността е 1-ца. Компютърните захранвания, ако си спомням правилно(не ми се прави справка)имаха фактор на мощността около 0,7-0,8.Що иде реч до отчитането-старите електромери практически не отчитат консуматори като глимки на ключове и посочените лампички на разклонителите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост Zig Zag Публикувано Март 16, 2012 Report Share Публикувано Март 16, 2012 Не знам каква е лампата, глим ли е, но на мен ми се вижда абсолютно същата като на бойлера, а на бойлера лампата се подгрява добре, вероятно при него трудно се охлажда. Та щом има греене, значи има консумация. Сега хептен съм объркан и не знам кого да слушам. Един казва да пазя компа от токовите удари, друг да пазя батерията му. На картинката се вижда каква е лампата на разклонителя (удължителя).http://www.8mpay.com/uploads/com_article/gallery/44d8308ddea87474a524f743c4e2271bc4e4e960.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост