Jump to content

Имам ли проблем със захранването?

Препоръчан пост

Здравейте,

Минавам на проблема...От близо година смених дънната платка на единия компютър удома. Наложи се защото видеокартата спря да работи и реших, че вградена такава на по-ново дъно с по-бърза памет ще е по-добре. Понеже пазарувам винаги от едно и също място момчетата ме познават и решиха да ми направят клок на процесора, защото е по-старичък. Още там ми направи впечатление, че дъното не стартира както досегашното, а се бави, т.е. минават няколко секунди повече. Обясниха ми, че новите дъна правят повече проверки ( тип селф-тест ) при старт и е нормално да се бавят мъничко повече. Забелязах обаче, че понякога сякаш "не може да захапе" - чува се характерното завъртане на писачката с премигването на леда и, но не последва успокояващото бип и старт, а така отново и отново докато по някое време стартира. Понякога се чува характерното бип при старт, друг път не. Реших да проверя в биос-а - след такъв по-дълъг старт извежда съобщение, че има проблем с волтажа или оувърклока. Веднага настроих всичко по подразбиране - т.е вече без оувърклок, но уви проблема продължи да се появява, макар и струва ми се по-рядко. Дали проблема може да е от захранването и как да проверя волтажа в норми ли е - чрез дъното или с мултицет, а и не знам диапазона в който може да варира напрежението. Друг вариант е, процесора да се подържа "трудно" от дъното. То е GA-G41MT-ES2L, а процесора е Pentium4 631 - 3.0 GHz -Cedar Mill ядро . Няма го в CPU Support List, но много дъна работят с процесори, които ги няма в подобния за тях списък. Как мога еднозначно да разбера от къде е проблема - подръжка CPU от дъното или заминало/смотано захранване ?

Сподели другаде

Мдааа...

Ето тук намерих списък с G41 дънни платки и процесорите които поддържат: Socket 775 - Intel G41

Оказва се, че дъното ми не е подходящо за процесора, макар че машината работи. Има дънни платки с този чипсет които работят с процесора ми. Например първият излязъл биос за GA-G41M-ES2L - F6 работи с процесора, а моето дъно GA-G41MT-ES2L с последния за него биос - F5 не. Ами засега ще карам така, а като реша да опитам с друго захранване ще се разбере...

Сподели другаде

Напрежението може да се измери на Molex-а за 5 и 12V линии и не трябва да има вариации над 5% от тези стойности.

Щом процесора го няма в support листа, напълно е възможно да създаде някакви проблеми. Лично аз не препоръчвам да слагаш BIOS предназначен за GA-G41M-E2SL на GA-G41MT-ES2L. Можеш да потърсиш в интернет дали някой е правил подобни неща, които обаче не са част от официалната политика на производителя на дънната платка. Може и да стане, а може и да не стане, лично аз гаранции не бих дал.

Сподели другаде

Дори датата на пускане на двата биоса е еднакава, обаче моето дъно е с DDR3, другото с DDR2. Сега ровя форума на ГБ и има подобен случай, но с друго дъно и процесор - при въпросния пич процесора работи, но на 2,6 вместо 2,8 и той си го клокнал. Предупредиха го да внимава да не изпържи процесора само и това е ! Биос не е сменял.
Сподели другаде