Jump to content

Избор на дънна платка

Препоръчан пост

Здравейте,

Имам нужда от помощ при изборът ми на ново дъно. По принцип сегашното си функционира нормално, но има лека несъвместимост с новото ми оптично устройство (по-подробно за проблема). Сегашната ми конфигурация:

-дънна платка: Intel DG31PR (която е за смяна);

-оптично устройство: PX-L890SA, със SATA интерфейс (заради него сменям сегашното дъно);

-видео карта: NVIDIA GeForce GT 240 (512 MB);

-CPU: DualCore Intel Pentium E5200, 2500 MHz (според AIDA64, процесорът е претърпял овърклок);

-оперативна памет: 2044 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM);

и два хард диска със SATA интерфейс.

По принцип нямам много познания по хардуера и нямам никакви допълнителни изисквания. Просто искам максимална съвместимост с всички компоненти. Предполагам, че годината тук има значение.

P.S. Не съм сигурен дали съм дал всичката нужна информация. Ако съм пропуснал нещо, пишете.

Сподели другаде

Здравейте,

Имам нужда от помощ при изборът ми на ново дъно. По принцип сегашното си функционира нормално, но има лека несъвместимост с новото ми оптично устройство (по-подробно за проблема). Сегашната ми конфигурация:

-дънна платка: Intel DG31PR (която е за смяна);

-оптично устройство: PX-L890SA, със SATA интерфейс (заради него сменям сегашното дъно);

-видео карта: NVIDIA GeForce GT 240 (512 MB);

-CPU: DualCore Intel Pentium E5200, 2500 MHz (според AIDA64, процесорът е претърпял овърклок);

-оперативна памет: 2044 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM);

и два хард диска със SATA интерфейс.

По принцип нямам много познания по хардуера и нямам никакви допълнителни изисквания. Просто искам максимална съвместимост с всички компоненти. Предполагам, че годината тук има значение.

P.S. Не съм сигурен дали съм дал всичката нужна информация. Ако съм пропуснал нещо, пишете.

как само заради неработещото DVD ще сменяш цялото дъно , ( лично за мен това е супер не рентабилно ) Не е ли по удачно да си купиш ново DVD 25-30 лв са (макар , че за пръв път чувам подобен проблем ) Нали казваш , че си пробвал с друго оптично устройство и то си работело нормално , значи проблема е сегашното ти DVD ако е в гаранция го носи и им кажи за проблема ,но според мен отиди направо с компютъра (защото сигурно няма да ти повярват ) и да ти монтират работещо оптично устройство . Не мисля ,че ще има проблем и да го тестват пред теб. Незнам ти си решаваш , но за мен това е най разумното решение.

Успех

Сподели другаде

@cupakabra,

Това си е лично мой избор. И проблемът не е в оптичното устройство, просто има несъвместимост с дъното.

Молбата ми към всички е, да четете внимателно какво съм писал, защото почти във всеки следващ коментар ми се налага да повтарям и нещо написано.

Сподели другаде

@cupakabra,

Това си е лично мой избор. И проблемът не е в оптичното устройство, просто има несъвместимост с дъното.

Молбата ми към всички е, да четете внимателно какво съм писал, защото почти във всеки следващ коментар ми се налага да повтарям и нещо написано.

Някъде да си видял по каквото и да било оптично устройство да има изисквания ( съвместимост) за определен тип дъно ??? Както и да е , наистина ти си решаваш ( ти плащаш) за този компютър не си заслужава да се наливат пари в ново дъно , но пак ти си решаваш де. ето едно възможно най евтино предложение от мен http://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=14112

Сподели другаде

@cupakabra,

Не, не съм видял, но както виждаш - точно такъв проблем е налице.

И дано този линк да е някаква шега. Пуснах дискусията, за да избера модел, който ще е съвместим с всички компоненти и понеже не съм наясно, очаквам някой разбиращ да ми даде точен модел и да потвърди, че ще има съвместимост с всичко.

Edit: Хе-хе. Сега на идиот ли ще ме правиш? Бих се обзаложил, че веднага след моя коментар редактира и замести с напълно произволно дъно. Благодаря, че ми обърна внимание, но последното, което искам е твоята "помощ". Пак повтарям: ако исках произволно дъно, щях сам да си намеря.

Сподели другаде

@cupakabra,

Не, не съм видял, но както виждаш - точно такъв проблем е налице.

И дано този линк да е някаква шега. Пуснах дискусията, за да избера модел, който ще е съвместим с всички компоненти и понеже не съм наясно, очаквам някой разбиращ да ми даде точен модел и да потвърди, че ще има съвместимост с всичко.

Edit: Хе-хе. Сега на идиот ли ще ме правиш? Бих се обзаложил, че веднага след моя коментар редактира и замести с напълно произволно дъно. Благодаря, че ми обърна внимание, но последното, което искам е твоята "помощ". Пак повтарям: ако исках произволно дъно, щях сам да си намеря.

не копирах правилно линка затова направих редакция . Ти не си дал никакви критерии за изискване към дъно освен да е съвместимо (то е логично , че трябва да е съвместимо с наличните ти компоненти ) затова ти предложих евтино дъно поради това че машината ти е доста остаряла >дъното е напълно съвместимо с твоите компоненти - Сокет 775, DDR2 800MHz , PCI Express x16 slot .Какъв е проблема ???? Ти си доста странна личност (дано да имаш чувство за хумор)

Сподели другаде

Това вече е повече и от наглост. Линкът си го копира много правилно, защото явно си останал с впечатлението, че ще играя на онче-бонче. Очевадно е, че си сгрешил, но странното е, че продължаваш да лъжеш. За момента ще чакам и някой друг да се включи в дискусията. Чувство за хумор не ми липсва, но тук пиша сериозни неща (а в този случай се подразбира, все пак става въпрос за покупка), не съм на седянка.
Сподели другаде

Може би пропускам нещо, но няма ли да е по-лесно и евтино да смениш оптичното устройство?

нали и аз това му предложих като най-удачно решение , но автора ме изкара - нагъл , неразбиращ , лъжец , шегаджия и да не му се меся ,защото той сам решавал...... . айде иди помагай на такъв човек

Сподели другаде

@Night_Raven,

Ако го сменя, ще имам две оптични устройства (новото и старото), които е много вероятно да не ми влязат в употреба. А, и новото устройство е точно това, което искам - не знам дали ще намеря същото, но с друга марка. Още един плюс е, че (макар и малко) ще си обновя системата. Ти имаш ли някакво предложение?

@cupakabra,

Ти четеше между редовете и ме критикуваше на базата на това, което си прочел (и както казах - то е далеч от истината). Трябва само един внимателен прочит на първия (самата тема) и последния коментар от предишната тема (за проблемът ми). Относно нещата, които казах - имаш ли съвест да потвърдиш, че не съм прав? Нима не ме излъга? Ако наистина казваше истината, щеше да смениш само линка и естествено - аз нямаше да реагирам така. Ти смени, и текста. Повтарям - лъжата е очевадна. За наглостта - нагло е, че продължаваш с опитите да "замажеш" нещата. Не съм казал, че не разбираш, просто не мога да ти се доверя - наистина останах с впечатлението, че смени линка с произволно дъно. Странно ми е, как успя да го избереш за по-малко от минута. Изведнъж стана въпрос за чувството ми за хумор - и аз не знам защо.

P.S. Не виждам смисъл този спор да продължава.

Сподели другаде

@barca_b0y лично аз не бих ползвал точно тази марка писачка! А и за толкова пари бих си взел външна вместо вътрешна писачка!

Всъщност няма да казвам "най-добрата" писачка, защото ще излязат хиляди мнения, но наистина "добра" писачка е "Работещата", та ако ще и 1000лв. да си дал за тая писачка или за някоя друга, щом не работи не е "добра"!

Ако аз имах този проблем бих пробвал предложението на @Night_Raven и то без веднага да я купувам - ще занеса компютъра в сервиза и до като не се уверя с очите си, че всичко работи ОК няма да купувам, пък и старата ще им я оставя за продаване (поне тукашните сервизи така работят и приспадат от цената на новата при оставяне на старата, която съответно продават после на някой желаещ втора ръка писачка, а и такива винаги има)! ;)

Сподели другаде

@Night_Raven,

Ако го сменя, ще имам две оптични устройства (новото и старото), които е много вероятно да не ми влязат в употреба. А, и новото устройство е точно това, което искам - не знам дали ще намеря същото, но с друга марка. Още един плюс е, че (макар и малко) ще си обновя системата. Ти имаш ли някакво предложение?

Съвсем се обърках. Първоначално останах с впечатление, че новото ще е това, което би купил, а старото ще е проблемното. След това обаче обаче казваш, че новото е това, което искаш, а това би трябвало да е текущото ти.

И какво точно значи "не знам дали ще намеря същото, но с друга марка"?

Обновяването на системата е нищожен довод според мен. В момента си на цокъл 775, който е по-старият на Intel. Ако наистина искаш ъпгрейд, то ще трябва да се премине на по-нов цокъл. Ако смениш текущата дънна платка, общо взето ще тъпчеш на едно и също място. Евентуалните прирасти в производителността биха били минимални. Да не говорим, че след това така или иначе ще трябва да я смениш отново, ако ще правиш истински ъпгрейд. Т.е. ще останеш с 2 дънни платки за стар цокъл, които ще събират прах. От друга страна, ако вземеш ново оптично устройство, ще имаш две, които трябва да работят без проблем с евентуалната дънна платка след ъпгрейда. Т.е. ще имаш система на нов цокъл + 2 оптични устройства. Така поне ще можеш да използваш двете оптични.

Сподели другаде

@plamen74.72,

Точно сега няма никакъв смисъл да обсъждаме коя марка е най-добра. Вече съм я купил и ще трябва да намеря начин да работя с нея. За пореден път: Оптичното устройство работи. Дънната платка работи. Заедно не функционират нормално.

@Night_Raven,

Старото е това, което се замени от PX-L890SA (т.е., това е новото).

Исках да кажа, че скоростите на запис, екстрите и поддържаните носители ме устройват в новото устройство и нямам желание да го сменям.

Има ли вариант, при който едно ново дъно да има съвместимост със сегашната ми система и евентуално с по-нов процесор, ако реша в бъдеще да сменям сегашния?

Сподели другаде

Вече не се произвеждат процесори за сокет 775, така че инвестицията е безполезна. Сега може да намериш и купиш дъно за 775, но няма да можеш да поставиш новите серии процесори от Интел. Единия вариант е да купиш ново дъно и процесор, като може да запазиш останалите компоненти, ако са с приемливи характеристики и да ги ползваш. Според мен ще е глупаво образно казано към копчето да пришиеш балтон- в случая за да ползваш ДВД-то да смениш дъното и процесора или направо цялата система.
Сподели другаде