rawtuff Публикувано Януари 28, 2012 Author Report Share Публикувано Януари 28, 2012 Здравейте, Ето как се развиха нещата: !.Изпълних укаанията на Night_Raven частично,т.е. проверих само дали кабелите са добре захванати без да успея да сменя кабела на твърдия диск, тъй като се оказа,че той е свързан със SATA кабел,а такъв нямах подръка.Без промяна.2.Занесох машинката на майстор,който не взима скъпо,но пък и не е много навътре с по-сложни проблеми.Той откри и отстрани няколко потенциално много опасни неизправности - много замърсена вътрешност,блокирала перка на охлаждането на захранването,почти блокирала перка на видеокартата,надути кондензатори по захранването. Проблемът с бавенето/Interrupts,обаче си остана на същотто положение и човекът не знаеше как да помогне с него. Прибрах се вкъщи силно изнервен от упорития проблем и започнах да ровя из нета и да се информирам за естеството на така наречения процес.От това,което намерих и доколкото съм могъл да разбера излиза,че причините могат да бъдат толкова много на брой и така разнообразни,че тотално се обезкуражих,че ще мина без,примерно, най-малко смяна на дъното,ей така за всеки случай и още кой знае колко дни без читав компютър. Но не щеш ли,сред множеството препоръки и описания за излизане от ситуацията,кое от кое по-различни и дадени за конкретен случай,(към групата на които моят можеше и да спада,но можеше и да си правя проби до лятото) ми се наби в очи една тема,в която се препоръчваше първо на първо да се провери дали...тук не знам термините затова ще опиша леймърската - отивате в device manger->IDE ATA/ATAPI controllers и проверявате дали PRIMARY и SECONDARY IDE CHANNEL са сетнати в transfer mode - DMA. Не PIO.Това било важно.Ок,викам си,отивам гледам - ми не,праймърито беше PIO.Такова автоматично преминаване от DMA в PIO можело да се получи по различни причини - от четене на надраскани дискове до не знам какви си грешки при натоварен режим на работа при експорт на данни,викат в оня форум.И на всичкото отгоре имаше и дадени 5,6 начина как да се върнат настройките към DMA,аз си избрах един,направих както ме съветваха и хоп готово - няма го проблема(засега поне).Дано не се върне,че трябва пак да обикалям за нови съвети Преполагам,че Night_Raven е щял да ме посъветва същото след като се разбереше,че не стана с профилактиката,ама нямах търпение да оправя нещата или да ги досъсипя съвсем и за щастие взеха,че се оправиха. Благодаря на всички за отговорите и съветите, най-вече на Night_Raven,надявам се скоро да не се налага да търся помощ за това точно Между другото температурите се смъкнаха драстично след като смених transfer mode-а - не знам как и защо..,може би са били грешно отчитани при наличието на горния проблем... Поздрави Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
rawtuff Публикувано Февруари 6, 2012 Author Report Share Публикувано Февруари 6, 2012 Сетих се,че не оставих линк към статията с решението и причините за проблема,така че ето го и него:http://winhlp.com/node/10 Може да е от поза за някого ако се случи да попадне в подобна на моята ситуация и да не знае как да се справи. Поздрави! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cplx Публикувано Май 20, 2012 Report Share Публикувано Май 20, 2012 Какво трябва да гледам в спецификацията на дадена дънна платка, за да разбера дали тя подържа определен процесор (скороста на FSB шината, умножена по множителя ли или нещо друго). Другият ми въпрос е как да порверя за BIOS актуализаций, които подържат определена скоротст на процесора. Мерси предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 20, 2012 Report Share Публикувано Май 20, 2012 От чисто хардуерна гледна точка, т.е. физически дали ще пасне, общо взето те вълнува цокъла (socket) - дънната платка и процесорът да са един и същи цокъл. То си пише на сайта на дънната платка какви цокъли поддържа.Това обаче не е достатъчно, защото е нужно даденият процесор да се поддържа и на софтуерно ниво, т.е. от BIOS-а. За целта на сайта на дънната платка трябва има списък с поддържани процесори.Вторият ти въпрос не го разбрах напълно. Доуточни, моля. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
regbor Публикувано Юни 5, 2012 Report Share Публикувано Юни 5, 2012 За да проверите настройките на скоростта на процесора, а също и за BIOS актуализации, които я поддържат, както и настройката на скоростта на BIOS на дънната платка за скоростта на процесора:Влезте в BIOS (веднага след рестарт на компютъра с продължително натискане на клавиша ESC, F1 или DEL). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост