barca_b0y Публикувано Януари 8, 2012 Report Share Публикувано Януари 8, 2012 Здравейте,Ще помоля, някой, който има опит с купуването на DVD/CD дискове, да сподели кои марки в момента произвеждат най-надеждни CD/DVD дискове, и трябва ли да ме интересува друго, освен марката. Въпросът ми е за следните видове:- DVD+R/-R, DVD +RW/-RW, CD-R, CD-RW, DVD-RAM и DVD+R/-R DL, като за последния прочетох във форума на ImgBurn, че трябва да се купува само Verbatim, за да няма проблеми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Януари 8, 2012 Report Share Публикувано Януари 8, 2012 Ти верно си се задълбал с тези оптични устройства и носители...Sony и Vebatim са едни от надежните оптични носители според мен. Лично аз си купих цял шпиндел със CD-та Sony. Maxell бих казал, че стават долу-горе...Основно на тези 3 марки записвам. Princo не са добри, но Aolin са по-зле и от Princo. Princo и Aolin са едни от най-боклучавите дискове, които съм виждал, особено Aolin(хич не съм ги чувал, имат име на лекарство!?) Един познат ми даде да му записвам 4броя Aolin, на 2 от тях записвачката просто си зацикли и не можа да ги запише... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 8, 2012 Author Report Share Публикувано Януари 8, 2012 @TechMaster,Благодаря, аз по-принцип избирам дискове в същата последователност на марки.P.S. Все още приемам мнения по въпроса. Искам да използвам случая, за да попитам - вредно ли е дисковете да почистват с помощта на вода? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Януари 8, 2012 Report Share Публикувано Януари 8, 2012 Ако няма наложителна нужда, избягвай да мокриш дисковете. Дискове се съхраняват на сухо място без достъп до пряка слънчева светлина, ако искаш да ги запазиш максимално дълго. Най-добре е да се почистват с мека кърпа, за да не се надраскват. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 8, 2012 Report Share Публикувано Януари 8, 2012 По принцип качеството на носителите зависи от производителя, а не от марката. Възможно е дадена марка да има носители от различни производители. Списък с качествени производители има на тази страница. Въпросните Media ID кодове могат да се видят с различни програми: ImgBurn, DVD Identifier, Opti Drive Control (бившата Nero CD/DVD Speed) и евентуално други. Това разбира се значи, че трябва да се закупи носителят, за да се постави в устройство и да се провери. Почистването на носител може да се извърши с вода. Няма проблеми, стига да се използва колкото се може по-мека материя, като например памучна кърпа, и носителят да се подсуши добре след почистването.Най-добре е носителите да се съхраняват на тъмно и сухо място. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Януари 9, 2012 Report Share Публикувано Януари 9, 2012 barca_b0y - ако толкова те интересува надеждността и имаш някаква много важна информация за записване - предлагам ти да не разчиташ(само) на оптични носители. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Януари 10, 2012 Report Share Публикувано Януари 10, 2012 То и твърдите дискове, както и флаш дисковете също се дънят. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 10, 2012 Report Share Публикувано Януари 10, 2012 Всички носители се дънят. Затова е добра идея истински важните документи да се записват на 2 или повече странични носителя. За съхранение е препоръчително да се използват качествени оптични носители или твърди дискове (вътрешни или външни). Flash паметите не са за дългосрочно съхранение, а за пренос на данни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Януари 10, 2012 Report Share Публикувано Януари 10, 2012 Flash паметите не са за дългосрочно съхранение, а за пренос на данни.От чисто любопитство, би ли споменал защо не са за дългосрочно съхранение? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 10, 2012 Author Report Share Публикувано Януари 10, 2012 @stanilabg,Въпросът ти е към Night_Raven, но мисля, че и аз мога да ти дам отговор. Флаш паметта се износва и е с ограничен брой записи. Предполагам, че това е имал предвид. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 11, 2012 Report Share Публикувано Януари 11, 2012 Да, това се отнася за flash паметта като цяло. На теория колкото по-малко от циклите на запис са използвани на дадено устройство, толкова по-дълго може да задържи информацията. Т.е. ако устройството е чисто ново или е използвано малко, би трябвало да може да задържи информацията по-дълго време. Дотук обаче бяхме на теория, сега минаваме на практика. В практиката има и още един фактор и той е, че обикновените flash устройствата (т.нар. от много хора "флашки") не съдържат само flash памет. Те съдържат и други чипове и компоненти в тях. Те също се имат ограничен живот и могат да дадат дефект. Особено ако говорим за по-некачествено произведено устройство (т.е. евтина флашка).В реалния живот всичко има определен живот. Възможно е даден твърд диск да сдаде багажа след 2-3 месеца работа. Същото важи и за flash паметите. Никой не е застрахован от дефектни бройки. И все пак статистически погледнато средния живот на твърдите дискове и оптичните носители е доста по-висок от този на една флашка.Разбира се тук можем да се задълбаем и да кажем, че DVD носителите са по-неудобни за постепенни резервни копия на важни документи, защото официално не поддържат многосесиен запис. Контра аргумент би бил, че някои програми за запис на оптични носители все пак могат да записват многосесийни DVD дискове, а контра аргументът на него е, че това е като цяло ненадежден метод. Така че конкретно DVD носителите са подходящи за еднократен запис.Това малко неудобство не променя факта, че един качествен CD или DVD носител, записан в устройство, което се справя добре със записване (защото не всяко устройство записва различните носители с еднакво качество), и съхраняван както трябва, може да издържи до към 15-20 години, дори 30. Не всеки разбира се, някои носители могат да издържат 2-3 години, други пък могат да издържат над 50. Говорим за средностатистическите числа. От личен опит пък мога да кажа, че съм имал флашки, които са ми умирали ей така - малко използвани и рядко свързвани към компютъра просто са отказвали да функционират. Това не ми се е случвало с оптични носители, а съм записвал много повече такива, което значи, че като процент флашките при мен са доста по-ненадеждни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Януари 11, 2012 Report Share Публикувано Януари 11, 2012 ...От личен опит пък мога да кажа, че съм имал флашки, които са ми умирали ей така - малко използвани и рядко свързвани към компютъра просто са отказвали да функционират. Това не ми се е случвало с оптични носители, а съм записвал много повече такива, което значи, че като процент флашките при мен са доста по-ненадеждни.Мисля, че DVD-RAM решава проблема от необходимостта на честото променяне на съхраняваната информация.Другото е, че не се знае към кой момент може да дефектира флаш носителят, докато добре съхраняваният качествен оптичен носител има живот от рамките на години. А DVD и CD носителите имат и презаписваеми версии, но надежността след всеки следващ презапис пада и са неподходящи за архивни копия. Лично аз с оптични носители Sony имам относително малки проблеми, докато с евтините като Princo, Aolin и подобни извращения се е случвало записвачката просто да зацикли, без да може да запише диска, изглежда поради ниското качество.Лично и аз съм на мнение, че флаш носителите са основно за пренос на информация, а не за дълготрайно съхранение и архив. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Януари 11, 2012 Report Share Публикувано Януари 11, 2012 ...и съхраняван както трябва, може да издържи до към 15-20 години, дори 30.Днес, съвсем случайно попаднах на един сайт (чешки), където се споменават DVD дискове от двама производителя, като на единия издържат 160 години, а на другия 1000 г. Първия се казва Northern Star (Data Tresor Disc), а втория Millenniata (M-Disc). Технологията била измислена от вторите, но техния процес на производство бил доста бавен, неефективен и неподходящ за внедряване на продукта на масовия пазар. Тогава на сцената се появили Northern Star (чешка фирма), които доразвили технологията, която им позволила масово производство на дискове. Може би единствената разлика в технологията е, че чехите направили "компромис" с качеството (само 160 г.), но за сметка на това се увеличил броя на записващите устройства които поддържат техните дискове, докато дисковете от Millenniata се поддържали само от една записвачка.Различното от стандартните DVD дискове е, че четящия/записващия слой е от "метално-керамична сплав", която не се поддавала на атмосферните влияния - слънце, вода/влага, радиация. Диска е почти прозрачен, липсва му отразяващия слой. Цената за сега е доста висока - около 38 € за 10 бр. П.П. В статията се споменава, че преди няколко десетилетия азиатски професор измислил подобен диск който патентовал, но нямал финансовата възможност да го произвежда. Чак когато "изтекъл" патента (явно има някаква давност) с технологията се заела вече споменатата Millenniata. Автора споменава, че още тогава сме могли да имаме "качествени" CD дискове. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Charmed Публикувано Май 3, 2013 Report Share Публикувано Май 3, 2013 Виждам, че темата явно е мъртва, но все пак искам да си кажа мнението и аз понеже не съм съгласен с вас, Princo са перфектни дискове, но уви вече не се правят, :( а Вербати са пълни боклуци, а не са хубави както всички ги изкарвате защото всеки 3-ти който съм ползвал от тях е ставал само за боклука и в момента дори нямам работещ такъв нищо, че са записани от преди 1-2г докато имам купища Princo на по 10-на години който компютъра си ги чете и до днес без никакви проблеми дори и такива който са записвани не на 1 път и поиздраскани. От към DVD дискове аз лично след спирането на любимите ми Princo съм се насочил на Panasonic и съм доволен от тях особено пък DVD-RAM дисковете който без проблемно издържат до около 30 презаписа и от 12-та такива и 1 не е дал дефект преди достигане на около 30 презаписа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 3, 2013 Report Share Публикувано Май 3, 2013 Това мнение е граничещо с тролско, но за момент ще приема, че не е. Да се твърди, че Princo са перфектни, е за мен меко казано смешно. Ако не се лъжа, те бяха производство на CMC Magnetics, които са почти на дъното от производителите. Не виждам причина да си на това мнение, освен ако по някаква брутална случайност не си случил на такова оптично устройство и с такъв фърмуеър, че е било напълно скарано с носителите на Verbatim, докато другите е записвало и четяло сносно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост