Jump to content

Проблем с буутването от оптично устройство

Препоръчан пост

@artgun,

Нямам около 90% от настройките, които спомена. Единствените три неща (в целия BIOS), които биха могли да повлияят на проблема ми са:

- Режимът на ATA/IDE (и при native, и при legacy имам проблем), редът на буутващите устройства (където CD/DVD ROM трябва да е на първо място, но, ако е така, системата не се стартира) и "Boot to optical drives", което си стои на enable. Проверих за още настройки, но няма. Мисля, че съм пробвал всяко комбинация. Едва ли има какво още да се направи.

Сподели другаде

• Отговори 38
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Б.х мааму !

Отдолу на страницата изрично са посочили и твоето дъно - може да се провери.

Лошо ! Сигурен съм, че имаш фотоапарат или телефон с камера - снимай, моля те страниците от биос-а и качи снимките тук.

Бипкането има ли го при старт ?

По-долния цитат е от листа със спецификации на твоето дъно. Трябва да може при стартиране чрез натискане на F10 да бъде изведен списъка с възможните устройства за зареждане на системата. Опитай от там да посочиш ATAPI CDROM.

Changing the Default Boot Device During POST

Pressing the <F10> key during POST causes a boot device menu to be displayed. This

menu displays the list of available boot devices (as set in the BIOS setup program’s

Boot Device Priority Submenu). Table 31 lists the boot device menu options.

Table 31. Boot Device Menu Options

Boot Device Menu Function Keys Description

<↑> or <↓> Selects a default boot device

<Enter> Exits the menu, saves changes, and boots from the selected

device

<Esc> Exits the menu without saving changes

Сподели другаде

@artgun,

Това със снимките на страниците, наистина ли е нужно? Уверявам те, нищо не пропускам.

Относно звуковите сигнали - има си ги. Пак повтарям, че вероятно си е нещо нормално. Сигналът се появява още с натискането на бутона за старт на системата (т.е., настройките в BIOS не му влияят). И отново да припомня, че с друг SATA кабел на друга система, пак имаше такъв сигнал (поне по моите спомени). И понеже проявяваш интерес към този сигнал, нека уточня, че след първите два, се чуват още два, но доста по-тихи. Написано така, вероятно звучи сякаш го прави цяла вечност, но реално става за ~2 секунди.

P.S. Тестът на PlexUTILITIES показва, че устройството си е наред.

Сподели другаде

Хайде един последен въпрос - в БИОС-а трябва да имаш показани всички устройства които са свързани към дъното. Там където са изброени двата хард диска трябва да е поазано и ДВД-то ако го има..., т.е. има ли някъде записано в биос-а, че твоето оптично устройство е свързано към дъното. Опита ли с F10 ?
Сподели другаде

Отговарям и на последния въпрос от миналият ти коментар, защото започнах да пиша, преди да редактираш.

Да, оказа се, че имам такова меню. С него нещата стават още по-заплетени. Общо взето мога да кажа, че когато посоча да буутва от устройството, то буутва, само, ако пожелае и когато пожелае, при това инсталацията започва понякога без никакво запитване...

Да, устройството се разпознава напълно от BIOS.

Ново дъно ще ми реши проблема - тогава ще си имам гаранция и за дъното, и за оптичното устройство.

Благодаря за помощта.

Сподели другаде

Написа, че имаш 10 % от настройките на предната страница. Успя ли да намериш как е конфигуриран да работи SATA контролера - IDE или AHCI ?

Указано ли е някъде MASTER или SLAVE е оптиката ?

Сподели другаде

Възможно е, макар че все още не съм сигурен, да имаш някакъв проблем с дъното. Най-добре занеси компютъра с писачката в някое студио за асамблиране на компютри или сервиз, или където има хора които знаят какво правят и ги накарай да ти погледнат настройките в БИОС-а, защото така с чатене няма да стане. Предложих ти скайпи ника си за съдействие - не се натискам, само ми се видя безсмислено да си купуваш ново дъно и да си губим времето, освен ако не си мераклия. В другата тема - за дъното - са ти обяснили добре, че няма смисъл от стария цокъл.

Късмет ! Напиши после два реда...

Сподели другаде

@artgun,

Вече съм правил консултации с разбиращи хора в тази област. Заключението е едно и също: ново дъно. Както и да е. Ще карам няколко месеца така и когато имам финансова възможност, ще закупя процесор + дъно. Този вариант ми се струва най-удачен. Благодаря за помощта, наистина оценявам това, че прие проблемът ми толкова насериозно.

Сподели другаде