Jump to content

Проблем с буутването от оптично устройство

Препоръчан пост

Не, все още съм на въпроса: bootable флашка или да монтирам и старото устройство. Все още не съм решил кой вариант ще е по-добре и за това питах дали имаш някакво мнение.
Сподели другаде

• Отговори 38
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Aбе ти си бил много нерешителен. :) Just do it. ;) Няма никакъв проблем нито да инсталираш с флашка, нито да сложиш старото устройство. Ама никакъв.

И не си пробвал обаче с нов диск . А ако устройството не буутва от DVD и на друг компютър, я директно си използвай гаранцията. Да не се учат да пробутват ментелява стока...

Сподели другаде

@TechMaster,

Минаваш границата. Не съм ти искал коментар за личните ми качества. Ако имаш да ми казваш нещо, направи го на ЛС. Аз също имам критики, но не ги споделям на публични места. Не съм искал да ми четеш конско, още по-малко на въпрос, който не съм задал. И да напомня, че питах конкретно Night_Raven.

"И не си пробвал обаче с нов диск" - тук вероятно ме обвиняваш в лъжа. Ясно и точно съм написал, че съм пробвал с нов DVD диск, както ти пожела, въпреки, че казах, че дисковете, с които съм пробвал са 100% четими. Явно просто не искаш да повярваш, че може да е нещо друго. За какво ми е да лъжа, след като въпросната "лъжа" може да се отрази лошо само и единствено на мен? И вероятно тук е моментът да отбележа, че е малко странно да се опитваш да ми помагаш, след като ти си човекът, който изпитва най-голямо удоволствие от това, че имам проблем. Може би, дори повече и от хората, от които купих устройството. Вероятно и те се "кефят", че са ми пробутали "ментелява стока". Казваш го сякаш са знаели кое устройство е дефектно и са ми дали точно него...

Сподели другаде

@Night_Raven,

Мисля, че няма смисъл. Проблемът е само този, а и не чак толкова голям. По-вероятно е просто да не е съвместимо с дънната платка или да не задавам правилни настройки в BIOS (както споменах, един или два пъти ми предложи да буутна и от DVD). Връщам се на стария въпрос: bootable флашка или да монтирам и старото устройство. Имаш ли някакво мнение?

Според мен става въпрос точно за несъвместимост с дъното.Ако имаш възможност опитай с друго оптично у-во.
Сподели другаде

"И не си пробвал обаче с нов диск" - тук вероятно ме обвиняваш в лъжа. Ясно и точно съм написал, че съм пробвал с нов DVD диск, както ти пожела, въпреки, че казах, че дисковете, с които съм пробвал са 100% четими. Явно просто не искаш да повярваш, че може да е нещо друго. За какво ми е да лъжа, след като въпросната "лъжа" може да се отрази лошо само и единствено на мен? И вероятно тук е моментът да отбележа, че е малко странно да се опитваш да ми помагаш, след като ти си човекът, който изпитва най-голямо удоволствие от това, че имам проблем. Може би, дори повече и от хората, от които купих устройството. Вероятно и те се "кефят", че са ми пробутали "ментелява стока". Казваш го сякаш са знаели кое устройство е дефектно и са ми дали точно него...

Мисля, че твърде остро реагираш :) Реално се опитвам да помогна.

Мислех, че като писа, че си пробвал с дискове, които са 100% четими ти не си пробвал с новозаписан диск, а с някои, които си имал отпреди време и не са правили проблем на други оптични устройства, за това предположих, че устройството може да капризничи по някаква причина и те помолих да запишеш диск на него и да се опиташ да стартираш от него.

Не, не изпитвам удоволствие за това, че имаш проблем, според мен би било добре да пробваш устройството на друк компютър, защото като цяло повечето устройства следват някакъв унифициран в общи линии стандарт и съм склонен да мисля, че проблемът може да е в самото устройство, ако и на друг компютър съществува същият проблем, с което автоматично те насочвам към използване на гаранцията, защото дори да е малък или голям проблем/дефект, той съществува и не трябва да бъдем толератни към него. Би било ми интересно да разбера какво е точно устройството-Марка и модел?

А що иде реч до това за коментарите-нищо лично..Ако съм те засегнал, извинявам се..Просто понякога въпросите, които задаваш са въпрос просто на твой избор, за това всякаш се долавя някаква нерешителност-Можеш без проблеми да сложиш и 4 оптични устройства, стига да имаш къде да ги бучнеш. :) Същото е и с опцията за инсталация-без значение е как точно ще инсталираш, ако BIOS има поддръжка за буутване от USB. Няма място за чудене относно "правилният" начин, това си е просто въпрос на индивидуален избор. Извинявам се, обаче ми стана интересно какво е точно значението в избора относно това как ще инсталираш Windows точно, просто го правиш някак, както си избрал и на теб ти харесва и това е :)

Сподели другаде

Извинявам се, било е на предната страница. Ще се радвам да опиташ все пак нещата, които писах в предният си пост, като да го пробваш на друг компютър, за да остане изчистена възможността самото устройство да има някакъв проблем. Все пак си го купувал ново, нередно е. Виждам, че марката е Plextor, лично аз никога не съм се занимавал да купувам по-скъпи устройства и масова практика имам с LG и подобни, които лично на мен не са ми създавали подобен род проблеми.

Мога да ти пожелая само успех и пробвай някои от нещата, ще се изяснят някои въпросителни :)

Сподели другаде

• 3 weeks later...
Да, в крайна сметка се оказа точно несъвместимост с дъното. Преди около седмица пробвах с друго (напълно работещо) устройство (със SATA интерфейс) и компютърът се стартираше нормално, когато устройството е на първо място. Когато пробвах моето ново устройство на друг компютър, също нямаше проблеми, когато е на първо място. Стигнах до извода, че устройство и дъното не се харесват. Допълнителен проблем е, че когато и старото ми устройство е включено (заедно с новото), също не може да се стартира, когато е на първо място. Има вероятност да се насоча към закупуване на ново дъно, но ако реша, за него ще пусна нова тема. Това беше само информативно, да се знае, че не е от Plextor.
Сподели другаде

Да, в крайна сметка се оказа точно несъвместимост с дъното. Преди около седмица пробвах с друго (напълно работещо) устройство (със SATA интерфейс) и компютърът се стартираше нормално, когато устройството е на първо място. Когато пробвах моето ново устройство на друг компютър, също нямаше проблеми, когато е на първо място. Стигнах до извода, че устройство и дъното не се харесват. Допълнителен проблем е, че когато и старото ми устройство е включено (заедно с новото), също не може да се стартира, когато е на първо място. Има вероятност да се насоча към закупуване на ново дъно, но ако реша, за него ще пусна нова тема. Това беше само информативно, да се знае, че не е от Plextor.

Не мисля, че е оправдано да се купува ново дъно само заради несъвместимост с оптично устройство, макар че несъвместимостта ми е доста съмнителна и ако можех, бих искал да го видя на живо, но няма как в този случай...Ако има излязъл нов фърмуър, това може и да поправи проблема, например...Но аз лично не бих префлашвал работещо що-годе нормално устройство.

Сподели другаде

В BIOS какъв режим е зададен на SATA контролера?

Ето точно на този въпрос трябва да отговориш за да не се налага да купуваш ново дъно !

ПП Абе човек, напиши най-накрая какво е дъното и модела му за да проверим прословутия SATA контролер в какви режими работи.

На мен също не ми се вярва да има несъвместимост между дъното и оптичното устройство. Също така твърдите дискове какви са SATA или IDE ? При стартиране на машината имаш ли опция да извикаш буут менюто с функционален клавиш - F12 например или някой друг ?

Когато влезеш в БИОС-а, в страницата Standart CMOS Features какъв е реда на устройствата и кои са Master/Slave ?

На страницата Advanced BIOS Features виж и напиши реда на зареждащите устройства, както и какъв избор ти предлага менюто ( клавиш ENTER върху First Boot Device ).

Не се засягай от всичко ! Форума е "виждал" много чудеса... :crosseyes:

И не на последно място - двата къси звукови сигнала в повечето случаи означава грешка в CMOS настройките !

Сподели другаде

@artgun,

Отговорил съм на въпроса - имам legacy и native. И при двата режима имам проблем. Дъното е Intel DG31PR. Хард дисковете са със SATA интерфейс. Не знам какво е това "буут меню". При стартиране на системата, имам само опция да натисна F2 за влизане в BIOS. Относно тази страница - "Standart CMOS Features" - нямам такава.

Относно буутващите устройства - писал съм още в началото, при какви настройки системата се стартира и при какви - не.

P.S. Имам спомен, че имаше звукови сигнали, и когато устройството е монтирано на друга система.

Сподели другаде

Направих проверка за значението на двете бипкания при стартирането на машината за твоето дъно: "Parity cannot be reset". Това означава, че не е издържала проверката за еднаквост на паметта при стартирането на системата. Въпроса който следва е : С два модула памет ли си и при почистването с прахосмукачката възможно ли е да си разместил паметта. Всеки път ли когато стартираш машината има две бипкания или само в случаите с бялото тире на черен фон - ако да работата е ясна, ако не тогава ще ровим още. Опитвам се да намеря ръководство за твоето дъно, но засега не успявам. Между другото в раздела за отстраняване на неизправности в сайта на интел съветват при проблеми след добавяне на ново устройство и последващи проблеми да се проверят всички комуникационни и захранващи кабели за размествания и лоши връзки.

...

В BIOS е зададено legacy, но имам и опция native. При нея също имам проблем.

...

Я виж какви интересни настройки има твоя BIOS за ATA/IDE конфигурацията:

Specifies the integrated IDE controller.

Disabled disables the integrated IDE controller.

Legacy enables up to two IDE channels for OS requiring

legacy IDE operation.

Enhanced (or Native) enables all SATA and PATA

resources.

Най-добре провери паметта ( извади, почисти контактните пластинки със спирт и постави ), после провери наново всички захранващи и комуникационни кабели и моля те, напиши си версията на BIOS-а за да мога от тази страница да видя по какъв начин е реализирано менюто му : http://www.intel.com...b/CS-020304.htm

Има ужасно много настройки за реда на зареждане и IDE/ATA контролера. Има я и удобната оция по време на зареждане да предлага чрез натискане на F10 ( конкретно при теб ) бърз достъп до зареждащото меню. За съжаление ще мога да пиша чак днес вечерта. Късмет !

Сподели другаде

@artgun,

Под всички пъти, които спомена "паметта", RAM памет ли имаш предвид? Почистването беше основно на вентилаторите, не съм се занимавал с нея.

Според AIDA64, версията на BIOS е PRG3110H.86A.0071.2010.0318.1704. Още в началото на темата съм написал, че съм направил update.

Сподели другаде

Версията на BIOS-а ти е 0071. Давам ти линк към упътването с настройките за твоя БИОС. Те са подредени "по меню", т.е както ги виждаш когато влезеш в БИОС-а. Искам да хвърлиш един поглед и да кажеш така ли е. Ето : http://download.inte...ybymenu_v13.pdf

По-късно пак ще пиша...

Сподели другаде

От този раздел Advanced > Drive Configuration Menu - ATA/IDE Configuration трябва да е Enhanced (or Native).

Configure SATA as… тук как е при теб. Според мен трябва да пробваш и в двата режима: IDE и AHCI, но като за начало избери AHCI.

Configure Storage Controller as - SATA only.

Extended IDE Drive - Auto.

Onboard Chip SATA - IDE Controller ( открива и двата канала - IDE и SATA ).

SATA AHCI Mode - Enabled.

Само дето не знам дали при теб тези настройки са подредени по този начин ...?

Boot Menu:

Срещу 1st ATAPI CD-ROM Drive има ли нещо, т.е. индикация за някакво устройство ? Тази настройка посочва кое от общовъзможни 4 устройства да е зареждащо. Ако вдясно не е показано оптичното ти устройство означава, че имаме проблем ! В такъв случай опитай на друг SATA канал и/или с друг SATA кабел, също така опитай с настройка на контролера на IDE ( Configure SATA as... )

1st Boot Device - Тук е според предпочитанията ти. Аз например винаги посочвам Hard Drive, но от по-горните менюта избирам да ми предлага чрез функционален клавиш меню за избор по време на стартирането на системата - по-бързо става зареждането ако имаш забравен диск, например. За да стане това и при теб от Advanced > Boot Configuration Menu избираш Display F10 to Enter Boot

Menu - Enable.

1st Hard Disk Drive - посочваш последователноста на зареждане от наличните твърди дискове - кой да е първи и т.н.

2nd Boot Device - Hard Drive - ще зареди втория диск от по-горната настройка.

3rd Boot Device - ATAPI CD-ROM. Когато искаш да заредиш от оптичното устройство веднага след старта натискаш продължително F10 ( по-подобен начин както влизаш в BIOS ) докато се зареди зареждащото меню, както го конфигурирахме по-горе. Избираш със стрелката оптичното устройство и натискаш ENTER. Би следвало, ако всичко е наред, системата да зареди от него.

4th Boot Device - Removable Device - за да инсталираш от USB например.

Другия вариант ( както беше досега ):

1st Boot Device - ATAPI CD-ROM.

2nd Boot Device - Hard Drive.

3rd Boot Device - Hard Drive.

4th Boot Device - Removable Device.

Advanced > Boot Configuration Menu избираш Display F10 to Enter Boot Menu - Enable. Това не го променяш и пак разполагаш с възможноста за избор на зареждащо устройство при старт на машината, но силно ти препоръчвам по-горния вариант !

Ся остава и да стане...!?

Сподели другаде