Jump to content

Проблем с буутването от оптично устройство

Препоръчан пост

Здравейте,

След монтажът на новото оптично устройство, установих, че компютърът не се стартира. Първо се появява екранът, чрез който мога да вляза в BIOS, а после виждам само мигащо тире, в горния ляв ъгъл (тирето е бяло, а фонът – черен). Успях да включа компютъра, чрез разместване на реда на буутващите компоненти. Компютърът се стартираше само когато HDD е на първо място. При всички останали случаи виждах само въпросното тире. Първоначално не виждах нищо лошо да оставя настройките в BIOS така, но когато реших да преинсталирам, трябваше да поставя CD/DVD ROM на първо място. Дори и да имаше bootable диск (да, сигурен съм – дискът е bootable) в устройството, продължавах да виждам тирето. По нищо не личеше устройството да проверява за такъв. Не стигнах до „Press any key to boot from CD or DVD”. В настройките на BIOS е позволено буутването от оптично устройство.

Предполагам, че може да се окаже важно да спомена за грешката, която направих при монтажа. Използвах момента, че съм отворил кутията, за да го поразчистя с прахосмукачката. Въпреки, че внимавах много, явно съм измъкнал захранващия кабел на втория ми хард. Разбрах го чак когато стартирах системата. Отново отворих кутията и тогава установих, че кабелът се е измъкнал. Мисля, че свързах правилния кабел (има повече от един свободен, а аз свързах един от тези, които идват от захранването) и хардът се появи, но с друга буква (която впоследствие смених).

Ъпдейтнах firmware-а на устройството, както и BIOS. И двете операции минаха успешно, но проблемът остава. Устройството функционира нормално, с изключението, че не мога да буутвам. Единственото нещо, което ми направи впечатление е, че при стартиране на компютъра се чуват два бързи звукови сигнала от него. Сякаш си прави някакъв тест. Вероятно това е нормално.

Писах на производителите за проблема, но смело мога да кажа, че си беше изгубено време. Проточи се над две седмици. Хората, с които си писах нямаха понятие как мога да си реша проблема. На моменти мислех, че си пиша с робот. Не бях срещал по-неориентирани хора, не усетих никакво желание за помощ. Макар да не съм с перфектен английски, се постарах да го напиша максимално точно и разбираемо. Това го казвам информативно – да се знае, че съм опитал контакт с производителите.

В случай, че има вариант устройството просто да не може да буутва или проблемът да не може да се реши, кое е по добре:

А) да монтирам и старото устройство?

Има ли възможност за проблеми, ако са две?

Б) да си направя bootable флашка?

Все още не знам как става, но преди да разбера, искам да знам дали има някакви рискове при този метод или важни неща които трябва да знам.

Сподели другаде

• Отговори 38
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Хаха..Пак си дойдохме на нашето...Хахахахахаха...

Устройството ще споделиш ли на какъв интерфейс е-PATA/SATA/USB?

В BIOS какво е зададено на устройството-CDROM/ATAPI Removable? Ако е PATA, да не си объркал Master/Slave конфигурацията?

Опита ли с друг диск или да запишеш друг диск с операционна система? Може да не е читав диска...

Няма опция, при която нормално работещо устройство с нормална конфигурация в BIOS да не може да зарежда операционна система от оптичен диск, освен ако самият оптичен диск не прави проблеми и не може да се прочете както трябва. Особено, ако е презаписваем...

Не, няма проблеми да монтираш 2 устройства, стига да имаш място. BIOS ще си ги конфигурира..Един BIOS Defaults дай на системата, че кой знае какво си правил...

И не, няма никакви рискове, ако си направиш флашка, с която да си инсталираш OS. Има една програмка-WinSetup from USB. Тъкмо ти е, лесничка е..И така..

Сподели другаде

Май пропуснах шегата? Кое беше толкова смешно?

Интерфейс: SATA.

В BIOS е CD/DVD ROM.

Не, не съм опитвал и не мисля, че има нужда. Преди седмица инсталирах от него на друг компютър. Дискът е напълно четим. Не е презаписваем, а +R.

Опитвал съм с настройки по подразбиране, но няма резултат.

Сподели другаде

Хайде сега, пробвай с друг диск, по възможност CD, запиши го с Burn Image to Disk и след това опитай да заредиш от него. Ако имаш друг компютър, можеш да го пробваш на него, но ако питаш мен-пробвай и с друг интерфейсен кабел.
Сподели другаде

Пробвах още преди да пишеш с 3-4 диска и от всички ми предложи да буутна само от CD-то с Windows XP. Ако е DVD сякаш не му стига времето да го разчете, а след появата на тирето дори не се опитва.
Сподели другаде

Опитай с DVD-R, който си записал с Burn image to disk. Много вероятно е да е от диска. Ако не, виж дали заветната записвачка ще прочита нормално дисковете под Windows. Последната опция е да се пробва на друг компютър, но стигне ли се до нея и ако и на друг компютър е подобно, значи трябва да се възползваш от гараницията.
Сподели другаде

Явно не е от диска. Записах Windows 7 Enterprise на DVD, но пак имам същия проблем. Направи ми впечатление, че по време на записа, буферът на устройството пада много рязко и не достигам желаната скорост. Когато правих опитите един или два пъти ми предложи да буутна и от DVD. Разчита си нормално дисковете при стартирана OS.
Сподели другаде

............ Направи ми впечатление, че по време на записа, буферът на устройството пада много рязко и не достигам желаната скорост. ..............................................

Провери в Диспечера на устройства на какъв режим за трансфер на данни е разпознато ДВД-то. Ако е в PIO режим, деинсталирай драйвъра и рестартирай.

Сподели другаде

@Night_Raven,

За точен модел ли питаш? - PX-L890SA.

Версията на firmware-a е 1.06 (последната).

В BIOS е зададено legacy, но имам и опция native. При нея също имам проблем.

@androns,

Не те разбрах. Къде по-точно трябва да го търся?

Сподели другаде

@Night_Raven,

Не съм монтирал новото устройство на друг компютър. Казах, че съм сигурен за дисковете, от които съм инсталирал на други компютри и, че са напълно четими. Няма ли какво още да се опита преди да стигна до монтирането на друг компютър?

Сподели другаде

Ами, не се сещам за друго нещо. Ако устройството чете всичко под самата операционна система, успява да зареди от CD, но не и от DVD, то значи проблемът може да е в самото устройство или евентуално дънната платка. Затова е добре да се тества на друга система.
Сподели другаде

@Night_Raven,

Мисля, че няма смисъл. Проблемът е само този, а и не чак толкова голям. По-вероятно е просто да не е съвместимо с дънната платка или да не задавам правилни настройки в BIOS (както споменах, един или два пъти ми предложи да буутна и от DVD). Връщам се на стария въпрос: bootable флашка или да монтирам и старото устройство. Имаш ли някакво мнение?

Сподели другаде

Връщам се на стария въпрос: bootable флашка или да монтирам и старото устройство. Имаш ли някакво мнение?

Ако става въпрос как да се инсталира Windows, то ползвай който вариант ти е по-удобен.

Сподели другаде