Jump to content

При стартиране на компютър, мониторът не показва нищо

Препоръчан пост

Имам следният проблем. При стартирането на компютъра ми излиза само черен екран - биос и уиндоус не се зареждат

(монитора си работи). Вентилатора се чува, че върти, дисковото устройство се задвижва, но индикаторите за включване и рестарт

не светят (лампичката на дъното светва). Като пробвам да изключа не се изключва с едно натискане, а със

задържане на бутона.

Смених батерията на дъното, после сложих старата.

Не виждам подути или разтекли кондензатори.

Операционна система- ХР (Service Pack 3).

Предполагам, че видео картата или дъното са повредени, за момента няма как да тествам с друга видео карта.

Но все пак дали мога да проверя по друг начин работоспособността й или каква друга причина може да има?

Сподели другаде

...чуват ли се "необочайни " звуци...ако "не"...

...извади видеокартата и пробвай....ако "писука"...може и да е монитора(който казваш че работи) или кабела...

...ако "не разбира ,че му я няма видеокартата" ...както казваш е дъно или процесор

Някъде бях чел че ако се махне и RAM-a и ако "писука"...най-вероятно е дъно.

Сподели другаде

... необичайни звуци не се чуват. Преди време направих глупост-спрях звуците от БИОС.

Изключвам проблема да е от кабела или монитора, защото в момета си работят на друг компютър.

Сподели другаде

Пропуснах да спомена от известно време вентилатора на дъното спря да се движи.

Имам предвит този малкия вентилатор до батерията.

http://p.jarcomputers.com/680x680/MBSAASK8NE4_680x680.jpg

Сподели другаде

Това е охлаждането на чипсета. Ако има радиатор с активно охлаждане там, то значи си има и причина. Та трябва да се отстрани този проблем.

Даваш един Reset на BIOS, като окъсиш контактните клеми на цокъла на батерийката, като първо сваляш батерийката. След това оглеждаш дали по някаква причина процесорът не може да е разместен, вадиш го от цокъла му и го поставяш.

Надяваш се чипсета да не се е изпържил, защото има и такава вероятност...

А иначе си има карти за диагностика, които се бучват в PCI слот и ти показват къде засяда на инициализацията и дали въобще е читаво, но нещата са много индивидуални и понякога просто си лъжат, понеже нещата при различните дъна и BIOS-и се разминават...

Сподели другаде

Пробвах с ресет на БИОС, нямаше изменение.

...извади видеокартата и пробвай....ако "писука"...

Занесох на сервиз само видео картата, оказа се че работи. Явно от нещо друго ще е ...

Сподели другаде

Занесох целия компютър за диагностика, за съжаление се оказа изгоряло дъно.

Не знам по каква причина, само мога да предполагам. Тук често спират тока, не изключвам да е имало токов удар ...

В този случай не знам как да процедирам, дали мога да намеря друго дъно, според компонентите които използвам?

Дъното ми (k8n4-e se) е по-старо поколение и не намирам да се продават такива, освен 2-ра ръка. Дали ще мога да намеря друго, което да съответства?

Сподели другаде

Ами трябва да намериш дъно, със същия цокъл за процесора, че да можеш да си го ползваш. Доколкото виждам това е именно Socket 754. Ако си намериш такова дъно, което има слотове за DDR рам паметта, а не вярвам да няма, не мисля, че би трябвало да има проблем.
Сподели другаде

Попаднах на този модел дъно: ASROCK 78A780LM.

Според посоченото: http://overip-bg.com...6-channel-.html

Съвпадат:

- цокъл за процесора - Socket 754

- слот за видеокарта - PCI Express

- Supported RAM Technology - DDR SDRAM

На какво друго е нужно да обърна внимание?

http://icecat.biz/bg...-se-453863.html

Сподели другаде