Jump to content

BSOD заради драйвер

miazmatik

Препоръчан пост

Здравейте,Ч.Н.Г. Живи и здрави през новата година ! Става дума за следното-в рамките на две седмици,два пъти получих син екран на лаптопа и след анализ с програмата Who Crashed ми даде следната информация,а именно че причината е в VIA High Definition Audio Driver,. Досега не съм инсталирал драйвери, windows-а ми го преинсталират в лицензиран сервиз и си плащам,не съм имал проблеми. С Windows XP Home Edition SP 3 съм,въпреки че лаптопа е трябвал да е с Vista и имам диск с драйвери за Vista,не знам защо са ми сложили XP,както и да е имам лиценз(стикер) за него,него ползвам. Мисълта ми е ако продължи да се появява синия екран,какво бих могъл да направя,не ми се ходи за преинсталация,скоро го преинсталирах,може би да сложа нов драйвер или ...? Но ако е така как да деинсталирам стария,откъде да изтегля нов,как да го инсталирам,някакви специални програми нужни ли са ми? На сайта на производителя на лаптопа има драйвери само за Vista/ 7 няма за XP, затова моля за насоки.Прикачвам снимка от програмата Who Crashed и от Control Panel на Windows за да се види какво имам инсталирано. Подчертавам,че нямам никакви проблеми с звука. Лаптопа е http://laptop.bg/lap...us_K70AB_TY018L
Сподели другаде

По принцип е напълно възможно този драйвер да е причинителят, но може и да не е. Minidump файловете не са особено точни, защото не съдържат много информация, а освен това от 1-2н забива не може да се добие достатъчно информация, за да се вадят крайни заключения. Т.е. по-вероятно е наистина той да е виновен, но не е категорично на този етап.

Единият вариант е да изчакаш и да видиш дали ще продължи да забива на сини екрани и дали винаги виновникът ще е един и същ.

Другият вариант е директно да се опиташ да актуализираш драйвера. Може да помогне, ако дадеш информация за звуковия чип. Можеш да го направиш чрез AIDA64 Extreme Edition. Там на страницата с обща информация просто виж точно каква е звуковата карта и я драсни тук.

Сподели другаде

Благодаря.не съм наясно обаче кое да деинсталирам и кое да стартирам за за да започне инсталацията,разбира се разархивирал съм файловете...и също ме интересува има ли опасност от щети,например да остана без звук,ако нещо се обърка...досега не съм инсталирал драйвери и се извинявам.
Сподели другаде

Деинсталацията на драйвера трябва да я има в контролния панел (т.е. там откъдето се премахват всички приложения). Потърси там. Ако го има звуковият драйвер там, го премахваш, рестартираш и след това инсталираш последния.
Сподели другаде

Това може да е и сборната инсталация и на други драйвери, така че може да се предостави избор кой точно драйвер да се деинсталира. Ако ти предостави избор, премахни само звуковия драйвер. Ако не ти предостави избор, поне обърни внимание на самия прозорец дали пише, че деинсталира конкретно звуковия драйвер или нещо от рода на 4in1. Просто не помня как е положението с VIA.

Ако се страхуваш да не оклепаш нещо, можеш да опиташ да инсталираш новия звуков драйвер директно.

Сподели другаде