Jump to content

Проблем с черен екран

Препоръчан пост

Здравейте, имам настолен компютър PacardBell Imedia 8002, проблема ми с него е следния, като го включа, всичко тръгва да работи /кутията е отворена за да гледам/, въртят се вентилатори на процесор, видеокарта и захранващо, тв диск като го пипам се чуства, че работи, а всъщност не издава нормалните звуци при старт и екрана остава черен, даже опитах да вляза в биоса, но за съжаление не мога, аз си мисля, че е видеокартата, но няма как да проверя, на мой приятел е вградена в дъното и няма как да ги размениме, какво може да е по принцип? благодаря предварително за помощта.
Сподели другаде

...случвало ми се :

-дъното да е повредено ,(защото ако е здраво ,а повредена видеокарта-обикновенно се чуват "определени"звуци)

-миналия месец пък си слагах нова видеокарта(GTX560),която пък е с 2 допълнителни 6-пинови букси (12v),бях включил само едната....и чер екран ..."не писука"(защото картата е "годна") уж всичко работи....и след малко четене в интернет (с вградената) разбрах че трябва захранване "и на двете допълнителни букси".

Предполагам за да ти отговорят специалистите -ще им трябва малко по-вече информация за твоя случай.

Сподели другаде

аз мисля, че ако е повредено дъното няма да се включват компонентите или по някои от тях, а ако е повредено явно не мога да разбера това вкъщи
Сподели другаде

Здравейте, ще пиша бързо .... И на мен ми се получава черен екран. Стартирам. Тръгва Пс-то, и след малко екрана става черен. Вътре си въртят вентилаторите на захранването, на процесора, и видеокартата. Свети нещо диодчета. Но екрана е черен. Рестартирам принудително. Излиза звук на Уиндоуса при старт, всичко е ОК -но без екрана -той е ЧЕРЕН. Смених вентилаторчето на видеокартата с по-голямо,(стана професионално- то е точно и за тоя вид карти-на кутията си пишеше-и там имаше нещо като лепило-сложих го върху чипа,после отгора алуминиевата чест с перката-щифтчетата щракнаха)- защото старото се беше с изкривен корпус от прегряване. Работи един ден. И пак. Но като спря и изчакам да изстине и включа - тръгва. Май нещо видео картата прегрява. Да я сменя ли? Или дъното? Или захранването? Кажете, Трябва ми компютъра. И, ако трябва да сменя нещо- има ли отнякъде нещо по-евтино, нещо втора употреба? Ако искате още информация, -кажете.

П.П.

А, понякога ми замръзва мишката. След рестарт се оправя. Ето сега, няколко пъти ми ставаше черен екрана. И след като извадих видеокартата, изнесох на терасата, тя измръзна и след като я включих работи. Даже бързах да Ви питам тук докато не е блокирала, но още работи и неще да блокира екрана. :matchesfart: . Температурат и беше 40 градуса , и сега варира от 40 до 47 и не спира. Да сложа ли и старото вентилаторче да охлажда там на нея? Тя ли е изгоряла? Да не е нещо вирус? Но, като стане черен екрана и сложа един "жив" диск нва Убунту, или инсталационния на Уиндоуса не се оправя екрана- стои си черен. Дано да мога да оправя проблема. Явно само с Ваша помощ ще е. Аз съм до тук.

Сподели другаде

Windows зарежда ли? Т.е. изглежда ли така, сякаш системата зарежда нормално, но няма сигнал към монитора, или системата е в пълен застой?

Ако все пак зарежда, значи може би е от видео картата. В такъв случай ще е добра идея да намериш някаква друга и да тестваш. Ако въобще не зарежда, значи може би е от дънната платка. Отново ще е добра идея да се намери друга дънна платка и да се тества, но е доста по-труден вариант.

Няма да е лошо и да огледаш внимателно видео картата и дънната платка за подути и/или разтекли кондензатори.

Сподели другаде

Това, че видеокартата "сработва" след охлаждане, говори, че проблемът е в нея. При това положение се сещам за няколко възможности:

1. Почисти с мека гума конактните площадки на видеокартата (да започнат да блестят) и продухай слота на дънната платка (да не би да има прах вътре).

2. Провери отново охлаждането на видео картата - радиатор, термопроводяща паста (а не лепило!), вентилатор. Радиатора трябва да прилепва плътно върху чипа; паста се поставя съвсем малко, трябва да е на тънък слой, като фолио.

3. Носиш видеокартата в сервиз за GSM апарати, за да презапоят спойките.

4. Купуваш си нова видеокарта.

5. Внимателно премахваш от видео картата вентилатора, радиатора, пастата, металната планка и кондензаторите (запиши си кой къде е бил). Изпичаш платката във фурната за около 5 мин. при температура ~250*С. Изчакваш да изстине и монтираш всичко обратно. Имаш някакви шансове да заработи нормално след това... или да я хвърлиш.

Сподели другаде

Изпичаш платката във фурната за около 5 мин. при температура ~250*С.

...няма ли опасност за спойките.Обикновенно е сплав (с евтектична точка -температура по-ниска от тази на компонентите) от рода на "тиннол"-а.

Сподели другаде

Благодаря за отговорите.

Ето сега работи. И на Аидата постоянно следя температурите- сега е:виж на снимката!

Отговарям по ред.

"Windows зарежда ли?" - Да. Чувам звука при старт. Вътре в ПС-то всичко върти и светка. :look: .Мисля като двамата. Че е от видео картата. Още повече че на видео картата на старата перка пластмасовата конструкция се беше леко изкривила от топлина. Отидох да магазина и купих нова перка със алуминиевата конструкция за 6.50лв. За същия вид карти(е, и за много други пишеше). Поставих я, сложих пастата и т.н. Идеално пасна. Новата перка е по-яка малко и с по-голяма алуминиева решетка. Но като свалих старата, видях че под алуминия се беше спекла тази паста. Изчегъртах я,(затова полислих че е лепило), и на чисто сложих доста от навата, и след това сложех алуминиевия радиатор. Пасна мн. доре. И един ден работи компютъра без да става черен екрана. Но вчера засече. После свалих картата....-след охлаждане тръгна. После пък работи добре да вечерта. (Малко смешно, но при отворена кутия, и не пусках парното в стаята-радиатора е близо да кутията на ПС-то, е екстра.-пък и икономия на отопление. Е, работя си на ПС-то с яке.... :superman: ). Днес направих малко ноу-хау. Старата перка я вързах в компютъра да духа отзад на видеокартата където е чипа. Е, слабичка е ама духа. Дано да устискам да не се наложи да купувам нова карта. Не дай си боже дъно. Даже се замислям да сложа яко перки вътре.... А, там горе в първия ми пост съм писал какви са ми параметрите на ПС-то. Може ли да ми кажете каква най-близо да старата видео карта да търся-нали за по-евтино. Също и дъно... Щото съм доволен от компютъра, и не мисля че ми трябва по-як. Е, може би някога да купя хард диск, но тогава ще му мисля. Понеже , там откъдето купих перката, имаше нова видеокарта за 59лв. мисля че беше от същата мерка Н-Видия но 8хиляди и нещо Джи Ти, с някаква жаба на кутията. Тая изгодно ли е? Или мога да купя нещо по-добро на старо...

Приятно изкарване на празника! :juggle:

Сподели другаде

От Видео картата е било. Изгоря. Почна и на черти да излиза екрана. После ставаше черен. Изгубих и настройките на интернета.... Е, смених я с нова:ATI Radeon HD 5400 Series (1024 MB), за 60 лв. След настройката на драйвера от диска, сега всичко си е ОК. Имаше и една за 59 лв. На Н-Видия 8400 Джи ЕС, с една жаба на кутията. Дали не беше по-добра? А, добре ли се ориентирах при покупката? То като спря компютъра, и не можех да си потърся по интернет, нито да питам... А, старата беше също на Н-Видия7300Джи Ес,...дали и старата да не беше по-добра? Вижте снимките за сравнение:на последната снимка-:: по-ниските температури са сега. Е, аз свалих стария вентилатор от старата карта-всъщност нали купих и нов- та станаха 2. И ги монтирах без алуминиевите радиаторчета да духат върху новата карта. Така ако почна ще сложа и още един да духа допълнително и върху захранването(то е отворено със свалена кутия). Ще кача снимка и от компютъра отворен. Е така, малко да се посмеете.Но какво да ги правя свободните вентилатори? Сложих ги на стойки и ги включих към дънната платка.

Та може ли като гледате снимките от Аидата където сравнявам двете карти да ми кажете дали новата е по-добра от старата, а и също дали новата е по-добра от тази където я описах по-горе--8400Джи Ес ?

Сподели другаде

Проверих в интернет, и видях сравняване: Вижте. Малко се поуспокоих. Добри неща пишат за моята карта. И даже я сравняват с тази на GeForce 8400GS където се колебаех да купя, но все пак взех

ATI Radeon HD 5450 1024MB DDR3

. Ето линк. Сайта е Български.http://www.rmania.net/videocarti-ati--radeon-hd-5450-1024mb-ddr3-219.html

Сподели другаде