Jump to content

Търся предложения за MP3 плейър

Препоръчан пост

Бюджета е до около 60 - 70 лв., а другото условие - да се намира в Пловдив. Засега списъка включва тези:

Philips SA3MXX02G 2 GB - 59 лв.

Diva FX22N 2GB 36.90 лв. - не е ясно дали има радио

Diva FX30 2 GB 49 лв.

LG UP3 2GB PS42GNGB 69 лв.

PHILIPS SA-3MXX02K 59 лв. предполагам, че с първото се различават само по цвета

SONY NW-ZB143/FB 69 лв. - има доста подобни, различаващи се с по една - две букви, което е объркващо

Интересува ме доколко има разлика в качеството между различните марки в този ценови клас - качество на звука(естествено - най-важното), меню, слушалките...Бих разгледал и други предложения. :)

Сподели другаде

Та да започнем от марките:

За ниския ценови сегмент, това с марките не е от особено значение а страната производител в повечето случаи е Китай.

Аз лично имам MP4 плейър Diva и бих казал - железен е!

Въпроса е на личен избор, предпочитания, разбиране ,цена, мода, възможност за гаранционно обслужване!

За звука, то не може да очакваш кой знае какво а и лесно се корегира със закупуването на по - качествени слушалки тъй, като тези които се комплектова ниския ценови сегмент не са най - добрите.

Сподели другаде

Разлика в качеството трябва да има дори и в този ценови клас.

От тези модели, които си споменал, качеството трябва да е най-високо на моделите на Philips и Sony. Не съм чувал нито един от плеърите, но по принцип Sony никога не са били с лошо качество на звука, а за Philips като марка намирам добри отзиви. LG пък никога не са имали особено добра аудио апаратура, така че според мен ще се справят най-зле от трите марки.

За менютата не мога да кажа нищо, защото не съм имал досег с плеърите.

Откъм поддържаните формати като гледам най-зле се представя плеърът на Sony, защото поддържа само MP3 и WMA. Моделът на LG поддържа и Vorbis, което е плюс по принцип, но това не е особено разпространен формат. Моделите на Philips не поддържат Vorbis, но поддържат FLAC и Monkey's Audio, които са по-известни от Vorbis. От друга страна, те са lossless формати и заемат повечко място, което означава, че ще могат да се поберат по-малко песни на плеъра.

Относно слушалките, тези в комплекта на модела на Sony (MDR-E804YLP) трябва да са най-добрите, защото са производство на компанията. Моделите на Philips са със слушалки AY3820, за които не намирам никаква информация, а и с оглед на това, че по принцип слушалките на Philips варират доста в качеството си, си позволявам да предположа, че ще са по-лоши от тези на Sony. Слушалките на модела на LG предполагам ще са най-калпавите от трите.

Ако трябва да избирам между тези модели, бих избрал модела на Sony като най-добър като цяло. Той обаче няма радио и поддържа само MP3 и WMA. Ако ти трябва поддръжка на други формати и/или радио, тогава Philips.

Нарочно пренебрегнах плеърите Diva, защото за мен са боклуци. Евтини китайски боклуци, които нашенците от Daisy Multimedia купуват и им лепват свои имена и модели. Същото като други измислени марки от рода на PriVileg, Neo, Sang и прочее творения на китайското гаражно инженерство. Лично аз бих предпочел да карам напред-назад през легнал полицай цял ден, вместо да се занимавам с Diva плеърите.

За финал ще си позволя да направя моя препоръка: Sandisk Sansa Clip+. Единственият минус на този плеър спрямо споменатите от теб е цената, която ще е малко по-височка и сигурно ще е от порядъка на 80-90 лв. за 2GB модел. Плеърът обаче си заслужава. Не поддържа Monkey's Audio (APE), но поддържа Vorbis и FLAC. Поддържа и ReplayGain, има радио, еквалайзер и дори слот за microSD карта, така че винаги можеш да си купиш такава и да разшириш паметта. Плеърът е популярен, малък, симпатичен, предлага се в различни цветове. Предлага отлично качество на звука и е сред най-уважаваните и добри плеъри в тази насока. На всичкото отгоре за него има и работеща версия на Rockbox фърмуеъра, който добавя много екстри (още аудио формати, gapless възпроизвеждане, подобрен еквалайзер и още и още) и е като дар божий за всички аудио ентусиасти. Слушалките му също са доста добри като за слушалки, които са в комплект с плеър. Доста хора дори твърдят, че са по-добри от на Sony слушалките в комплекти с плеъри. На тази страница има подробно ревю със снимки и видео.

За парите си Sansa Clip+ предлага най-много възможности и качество спрямо всички останали плеъри. В ценовия клас под 100 лв. съм убеден, че няма конкуренция.

Сподели другаде

Благодаря за изчерпателния отговор. Този Сандиск, който препоръчваш изглежда наистина добър, но освен че надвишава бюджета - засега не го виждам в по-известните магазини в Пловдив(онлайн поръчка по принцип не ме устройва). Моделът на Сони ако наистина няма радио(понякога в различни сайтове дават различна информация за даден продукт) - разчитам на това, че имат дълга линия с подобни модели - може би някои ще имат и радио. И един въпрос - четох, че моделите на Сони(може би не всички) имат някаква функция ATRAC - не ми е ясно какво е, но ми се струва, че ще създава повече неприятности, отколкото удобство. Ако е така - изглежда изборът ми се ограничава само до Филипс...

Относно форматите - 90(да не кажа 100)% е МП3, но смятам за плюс поддръжката на още един-два по-популярни формати. Радиото обаче ми е по-важно.

Въпрос и за слушалките - ако взема плейър за 50-70 лв.(от изброените от мен модели) - доколко има смисъл да взимам други слушалки? Или ако аз реша, че стандартните са ми твърде неудобни - колко е разумно да платя, за да ги сменя с по-добри?

Сподели другаде

Проверил съм грешния модел - NWZ-B143, докато ти си споменал NWZ-B143F, така че трябва да има радио. ATRAC е аудио формат, разработен от Sony. Ако не се лъжа, се има предвид поддръжка на запис в този формат и мисля също четенето му, но не съм се интересувал изобщо, защото е изключително рядък и неизвестен формат. Т.е. това не е причина да се отказваш от плеъра.

От други слушалки може да има смисъл, но може и да няма. Зависи точно какъв плеър е закупен (и съответно какви слушалки има в комплекта) и колко пари могат да се заделят за други слушалки. В повечето случаи има полза от отделни слушалки, защото тези в комплектите с плеъри са калпавички, а понякога са буквално колкото да не е без хич. Колко е редно да платиш е трудничък въпрос, защото трябва да се установи колко добри са стандартните слушалки, след това трябва да се прецени дали се търсят обикновени или канални слушалки. Ако трябва да кажа ориентировъчна цена, може би 10-15 лв. за обикновени и 20-30 за канални.

Ако ти трябват допълнителни слушалки, веднага мога да ти препоръчам Creative EP-630. Това е абсолютно класическа и много често срещана препоръка за бюджетни слушалки, защото са евтини и прилични. Не че нямат и някои минуси (като не чак толкова качествен звук като цяло, шум от кабела и едно "джвакане" на уплътненията), но за парите си са страхотни. Не знам само дали ще можеш да ги намериш в магазин.

Препоръчах Sansa Clip+, защото си заслужава. Ясно ми е, че надхвърля бюджета, но допълнителните разходи си заслужават и в дългосрочен план ще се "изплати", така да се каже.

Сподели другаде

Последен(засега) въпрос - каква е разликата между "обикновени" и "канални" слушалки? Може и да не стигна до там, но ми е интересно... Относно Sansa Clip+ - по-сериозната пречка не е, че надхвърля бюджета(ако реша мога да увелича същия), а дали ще го намеря в Пловдив...
Сподели другаде

В Multirama уж трябва да има Sansa Clip+, според сайта им, а ме съмнява да нямат магазин в Пловдив. Не че не може да нямат бройки от плеъра в конкретния магазин, но си струва да се провери. Лошото е, че имат само 4GB-овия модел, който е 99 лв.

---

Обикновените слушалки са наричани още "earbuds". Това са тези слушалки, които се поставят в долната част на ушната мида, т.е. използват нея, за да се закрепят. Те обикновено имат и дунапренови обвивки за по-добро уплътнение на ушната мида, по-висок комфорт и за спомагане за малко по-добра изолация.

http://images.yourdictionary.com/images/computer/_EARBUDS.JPG

http://farm3.static.flickr.com/2141/2349856543_c1245a607e.jpg

http://comp.webstockpro.com/rubberball/b14508b.jpg

Каналните слушалки се поставят в самия ушен канал, та от там и името "канални". Целта им е да затворят напълно ушния канал и да образуват малка акустична кухина, която да спомогне за по-пълноценен звук. Обикновено използват силиконови уплътнения, за да се задържат в ушния канал и да изолират шумa, като формата на тези уплътнения може да е различна.

http://9.mshcdn.com/wp-content/gallery/hf3-headphones/hf3-upclose.jpg

http://www.soundwise.co.uk/earphones/photos/tc20.jpg

http://www.jiscdigitalmedia.ac.uk/images/earbud2.jpg

http://cache.gawker.com/assets/images/lifehacker/2009/01/inear_headphones_01.jpg

Каналните слушалки превъзхождат обикновените по всички параграфи освен един: цената. Каналните слушалки са по-скъпи, но предлагат по-добра изолация, по-добро качество на звука, по, щадят слуха повече, по-удобни са и се задържат в ухото по-добре (т.е. падат по-малко). Понеже са по-скъпи обаче не се предлагат в комплекти с портативни аудио плеъри, а за това се ползват обикновени.

Сподели другаде

Възможно ли е да се използва споменатия Rockbox фърмуеър за плеър, който липсва в списъка въобще? Респективно, има ли начин да се направи образ на целия плеър, в случай, че нещо се сгом..са? Плеърът ми е Canyon CNR-MPV5G.
Сподели другаде

Не, ако плеърът го няма в списъка на поддържаните плеъри, значи фърмуеърът няма да функционира на него изобщо. То дори не е добра идея да се ползва Rockbox на плеъри, за които е нестабилен (unstable) или неизползваем (unusable). T.e. само стабилните (stable) портове са препоръчителни за обикновените потребители.

Не знам начин да се създава образ на фърмуеъра на даден плеър.

Сподели другаде