Jump to content

Избор на оптично устройство

Препоръчан пост

Здравейте,

Реших да си купя оптично устройство. Понеже във форумите за хардуер постоянно чета дискусии на потребители, които имат проблеми с оптични устройства, реших да проуча нещата внимателно преди закупуването. Надявам се след тази дискусия да знам точния модел на устройството или (в най-лошия случай) да знам точно и ясно какво искам. Не мога да кажа точна цена, към която да се ориентирате, но предполагам, че за около 100лв може да се намери нещо добро. От сега искам да поясня, че качеството на запис е най-важното. Скоростта на запис не ме интересува. Понеже имам много въпроси, реших да създам нещо като „план”. Т.е. - главни въпроси, към които ще задавам още въпроси. Ето за какво говоря:

1.Какво ще се записва

2.Външно vs. вградено устройство

3.LightScribe, LabelFlash и всички останали екстри

Останалите въпроси ще се определят от първите, така, че няма да пиша повече за сега.

Какво ще се записва (въпроси):

-Ако дадено устройство може да чете снимки, аудио и видео от CD, но не може да чете текстови файлове (примерно), това значи ли, че не може и да ги записва? Т.е. –ако си купя CD-R recorder, ще мога ли да записвам каквото си искам на обикновен CD диск (ако трябва да съм по-точен – всичко, което поддържа CD технологията)?

-Ако дадено устройство може да записва RW дискове, това значи ли, че може и да ги трие?

-Ако дадено устройство поддържа DVD+R DL, това значи ли, че поддържа всички стандарти на двуслойните дискове или зависи от модела (до колкото знам има двустранни, едностранни и MiniDVD-та)?

Сподели другаде

Устройството записва информация на оптичният носител, няма никакво значние дали ще е снимка, аудио, видео или текстови файл

Ако устройство записва RW дискове, то то може и да ги трие. В днешно време няма устройства,мисля, които да не могат да записват -RW дискове.

Всеки формат, който поддържа устройството е сам за себе си, ако поддържа DVD+R DL, не значи че ще поддържа DVD-R DL. Но като цяло съвременните устройства поддържат практически всички видове оптични дискове, все пак може да се види и допълнително какво се поддържа.

Вътрешното устройство според мен е по-добро за настолен компютър. LightScribe и LabelFlash са технологии за "рисуване" на обложка на обратната страна на оптичният диск. Изискват специални носители, които са по-скъпи от обикновените и не мисля, че като цяло си струва много-много...

Сподели другаде

@TechMaster,

Не се обиждай, но исках да ми отговори някой, който е по-навътре с нещата... Исках и като за начало да ми се отговори само на 3-те въпроса най-долу, за да знам какво да питам в другите. Може да се каже, че си отговорил на "незададени" въпроси. Сякаш искаш да кажеш, че всяко съвременно устройство записва RW дискове и да чете BD. Един обикновен CD-ROM може само да чете CD-R и CD-RW.

Сподели другаде

@TechMaster,

Не се обиждай, но исках да ми отговори някой, който е по-навътре с нещата... Исках и като за начало да ми се отговори само на 3-те въпроса най-долу, за да знам какво да питам в другите. Може да се каже, че си отговорил на "незададени" въпроси. Сякаш искаш да кажеш, че всяко съвременно устройство записва RW дискове и да чете BD. Един обикновен CD-ROM може само да чете CD-R и CD-RW.

Не се обиждам, обаче след като от години се занимавам с поддръжка и поправка на персонални компютри, съм останал с впечатлението, че съм относително "навътре" в нещата. Честно казано, поста ти е особено разхвърлян и му се губи главната мисъл, от там са и неточните ми отговори.

Всяко съвременно устройство, дори на цена от 30-40лв може да записва CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, като форматите DVD+R и DVD+RW не могат да се записват от някои типове по-стари устройства, но се четат от по-голямата част от устройствата в днешно време. Това вече зависи от производителя, но повечето се справят с тези формати. DVD-RAM също се чете и пише от една немалка част от устройствата, аз например имам настолен компютър със записвачка, която чете всички формати, които споменах до тук и също така DVD-RAM. Основният проблем с DVD-RAM е, че много малко устройства, освен персоналните компютри поддържат формата.

Допълнително трябва да се види за DL форматите, защото в някои ситуации не всички могат да се записват, но мисля че вече няма устройство, което да не може да ги чете. Oтново трябва да се провери спецификацията, иначе са празни приказки. Като цяло по-старите устройства се пънат понякога на + и DL форматите.

LightScribe/Label Flash е технология за рисуване на обложка, като поставиш диска обърнат наобратно в записвачката. Тази технология изисква обаче и определени носители, върху чиято обратна страна да може да се изрисува изображението, които са различни от стандартните в обратната си страна и са на различна цена. Лично аз си записвам върху CD-R дискове Sony и никога не съм ползвал някоя от посочените технологии, въпреки че немалко време съм бил пред компютър, чието оптично устройство поддържа технологията.

Всяко оптично устройство си има спецификация с поддържаните от него формати. DVD устройствата четат CD/DVD дискове, BD Combo устройствата четат и записват CD/DVD и четат BD дискове, а BD записващите устройства записват CD/DVD и BD дискове.

Формати на CD/DVD оптичните дискове

CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, DVD-R DL, DVD+R DL, DVD-RW DL, DVD+R DL, DVD-RAM

В днешно време почти всички нови устройства могат да четат всички от тези формати и да записват почти всички от тези формати.

Аз лично, за максимална съвместимост ползвам CD-R и DVD-R, презаписваемите дискове не ги ползвам често, защото оптичните дискове са ми основно архив, а презаписваемите, както и двуслойните са по-скъпи от еднократно записваемите, като цената на DL дисковете е твърде висока спрямо капацитета, който предлагат.

След всичко това обаче не разбрахме какво изискваш от устройството и с какъв интерфейс трябва да бъде???

Сподели другаде

Моля? Постът ми е разхвърлян? Точно и ясно съм задал 3-те си въпроса.

Таблицата в Уикипедия показва стандартите за запис. Тук никой не говори за пари.

Не знам за кой път ще кажа: Искам компетентни отговори на 3-те въпроса. След като получа такива, ще реша с кой стандарт за запис искам да работи устройството. ("какво искам от устройството" - казано с твои думи).

DVD+R DL - това е технология за двуслойните дискове. Аз питам, дали освен обикновените 8.5GB, се поддържат и другите. Става въпрос за MiniDVD и двустранните. Ти започна да говориш за DVD-R DL. Така и не разбрах какво общо има.

Интерфейс? Аз още не съм казал дали искам вградено или външно устройство.

Сподели другаде

Моля? Постът ми е разхвърлян? Точно и ясно съм задал 3-те си въпроса.

Таблицата в Уикипедия показва стандартите за запис. Тук никой не говори за пари.

Не знам за кой път ще кажа: Искам компетентни отговори на 3-те въпроса. След като получа такива, ще реша с кой стандарт за запис искам да работи устройството. ("какво искам от устройството" - казано с твои думи).

DVD+R DL - това е технология за двуслойните дискове. Аз питам, дали освен обикновените 8.5GB, се поддържат и другите. Става въпрос за MiniDVD и двустранните. Ти започна да говориш за DVD-R DL. Така и не разбрах какво общо има.

Интерфейс? Аз още не съм казал дали искам вградено или външно устройство.

Аз не разчитам на таблици от Wikipedia, а на опит.

Да, постът е крайно объркан, както влизам в темата и гледам избор на оптично устройство като заглавие, предполагам, че човека X иска еди си какво на еди си каква цена с добро качество.

А междувременно попадам в дискусия за формати, ама не съвсем и тем подобни. Да, според мен е изключително объркано.

Не разбирам по каква причина са тези изгъзици с двустранни дискове и mini дискове, но mini дисковете по технология не са нищо различно от стандартни дискове, но с по-малък капацитет и размер. Всички съвременни устройства би трябвало да четат и записват безпроблемно mini дискове. DS/двустранни/ дисковете пък са нищо повече откъм технология, отколкото обикновен SL/eднослоен/ диск, просто от 2-те страни имаме 1 стандартен слой като на обикновен едностранен еднослоен диск.

Като цяло, не мога да разбера какво търсие ВИЕ, след като не давате интерфейс, не знаете с какви параметри искате да е устройството, информацията ви е основно от Wikipedia и си мислите, че аз съм некомпетентен.

Ако случайно отново не съм отговорил според вашите критерии, задайте си ясни, кратки и прости формулировки на въпросите си, на които да отговоря ясно, кратко и точно.

Коментарът "Ако дадено устройство чете снимки, видео от CD, но не текстови документи" е тотално объркан и лишен от смисъл.Още повече, че е глупав. Всичко се записва във вид на eдиници и нули върху оптичният носител, няма никакво значение какво представляват тези 1-ци и 0-ли, устройството не го интересува какво точно е. Ако чете CD, то значи може да прочете/записва записва всяко CD, което поддържа по спецификации. Каква информация е записана е изключително маловажно ...

Като цяло в момента се чудя вие сте тук за избор на устройство или за тълкование и анализи на формати и интерфейси.

Външното устройство, за да работи пълноценно изисква компютър с USB v2.0 минимум/USB е най-разпространеният интерфейс/.

Не всички компютри могат да заредят операционна система от USB устройство. При USB устройството плюса е по-висока преносимост и може да се закачи на всеки компютър с USB, но ако то е версия под 2.0 устройството ще работи с по-нисък трансфер, USB 1.1 е с практически максимум около 1Мегабайт/сек, което е крайно недостатъчно.

Вътрешните устройства на PATA интерфейс се поддържат от практически всички компютри, а по-новите си поддържат и SATA интерфейс. Не виждам някакъв смисъл да се влагат пари във външно устройство, на USB интерфейс, след като и ако то ще се ползва за настолен компютър.

Ако очаквате някаква технологична разлика между USB външно и SATA/PATA вътрешно устройство, то такава няма да намерите.

Всяко вътрешно устройство с прехнодник за 15лв или специална кутия, се превръща във външно устройство.

Lightscribe/LabelFlash са технологии за изписване на обложка от обратната страна на диска и нямат някаква особена връзка с качеството на запис на устройството, нито има голям смисъл от тях, ако няма да се ползват.

Имам желание да помогна и считам, че съм един от технически компетентните потребители в този форум/Softvisia/ Обаче ще е хубаво да зададете по-правилно, ясно, кратко и точно въпросите си, защото в този им вид са леко неразбираеми и лишени от логика.

Сподели другаде

Компетентен отговор може да получите, ако сте задали компетентно въпроса!

Обяснете за какво ще ползвате оновно устройството. TechMaster се опитва да ви обясни нещо, но вие философствате и не четете внимателно отговорите.

Сподели другаде

@TechMaster,

Това е хубаво, но не мога да се доверя на първия срещнат от интернет форум. Продължавам да вярвам на Уикипедия до второ нареждане.

Щом въпросите ми за теб са "изгъзица" и не ги разбираш - от какъв зор пишеш тук?

Може да се запише и прочете всичко? Преди време в някакъв сайт разглеждах оптични устройства и за всеки един модел беше дадено каква информация може да прочете от диск. За записа - предполагам тук си прав. Вероятно може да се запише всичко, което CD технологията предлага, но четенето би трябвало да зависи от устройството.

До избора ще стигна, когато си изясня всичко.

Ето въпросите, на които исках отговор:

"Какво ще се записва (въпроси):

-Ако дадено устройство може да чете снимки, аудио и видео от CD, но не може да чете текстови файлове (примерно), това значи ли, че не може и да ги записва? Т.е. –ако си купя CD-R recorder, ще мога ли да записвам каквото си искам на обикновен CD диск (ако трябва да съм по-точен – всичко, което поддържа CD технологията)?

-Ако дадено устройство може да записва RW дискове, това значи ли, че може и да ги трие?

-Ако дадено устройство поддържа DVD+R DL, това значи ли, че поддържа всички стандарти на двуслойните дискове или зависи от модела (до колкото знам има двустранни, едностранни и MiniDVD-та)?"

Прочетох ги няколко пъти. Наистина не разбирам какво да променя, за да е по-разбираемо. Предполагам, че причината да не ги разбираш е, че твърдо вярваш на опита си. Ще умреш ли, ако погледнеш статията в Уикипедия? Там са дадени стандарти и аз задавам въпросите на базата на това, което е написано. Постарах се да дам добри примери и все пак не е достатъчно.

С всеки следващ пост, ти избираш някаква сфера на темата и започваш да говориш... Неща, за които не съм питал, неща, които не ме интересуват. Ще те помоля да спреш участието си в дискусията. Смисълът от всичко изписано до тук е точно 0. Можем да спорим цяла вечност как са написани въпросите ми.

@androns,

Ще го използвам като прибор за хранене. Вече не знам за кой път повтарям, че сам ще избера стандарта на устройството. Тук искам просто отговори на въпросите ми. Това са въпроси, на които може да се отговори с няколко изречения, а той започна да пише цели романи.

Сподели другаде

"Какво ще се записва (въпроси):

На CD-RW може да записвате каквото си искате!

ДА

-Ако дадено устройство поддържа DVD+R DL, това значи ли, че поддържа всички стандарти на двуслойните дискове или зависи от модела (до колкото знам има двустранни, едностранни и MiniDVD-та)?"

DVD±RW/DVD+R DL recorder подържа всички DVD и CD формати включително изтриване и презапис на RW дискове.

@androns,Ще го използвам като прибор за хранене.

Тогава проверете ТУК а не в тази тема.

Сподели другаде

...

Мисля, че доста ясно отговорих на въпросите. Искате да ви покажа диплома по специалност, за да ми повярвате ли?

Знаете ли, че сульо и пульо може да създаде статия в Wikipedia или да я промени?

Изключителна некомпетентност, до степен на подигравателност виждам във въпросите ви.

Няма значение каква по вид информация ще запишеш на оптичен носител, няма вариант при който да може да чете и записва музикални файлове, а да не може да чете/записва тесктови документи. ВСИЧКАТА информация в компютърният свят се представя с 0ли и 1-ци, независимо какъв е видът на информацията, на основно структурно ниво тя остава нули и единици.

Няма вариант, при който една информация от здрав оптичен носител да може да бъде прочетена, а друг-не от здрав и коректно записан оптичен носител, за това намирам въпроса за нестъстоятелен.

Ако дадено устройство може да чете -RW дискове, това не значи задължително че може да ги записва.Има само четящи устройства, Ако може да ги записва, значи може и да ги трие. Всяка съвременна записвачка чете и записва двуслойни,еднослойни, презаписваеми, mini и двустранни дискове.

Ако едно устройство поддържа запис/прочит на еднослойни CD/DVD дискове, то то поддържа и miniCD/DVD, които са по същата технология, просто с по-малък капацитет и размер.

Съвременните устройства могат да записват стандартни CD/DVD и DL версиите, може да записва и miniCD/DVD, както и двустранни дискове.

Опитах да обясня това в 2 поста по-горе, както и да разясня защо са глупави въпросите-Устройството дали може да записва един тип информация-аудио, видео, а друг не...Няма такъв вариант, записва ли, записва всичко, дали е аудио или видео, то на базово ниво всичко отново е нули и единици, респективно при четенето е същото.

Примерите са несъстоятелни и абсурдни, а самият начин на задаване на въпросите-объркан. Въпреки това, аз отделям от моето време и се отговарям, ангажирайки моите знания, за да Ви помогна. Особено нагло е да изкарате някого некомпетентен, защото вие сте задали куцо въпросите си.

Искахте да видите плюсове и минуси на външни/вътрешни устройства, да разгледате смисъла от LightScribe/LabelFlash и различните видове носители, дори интерфейсите. В тези постове, в тази тема, аз вече описах основната част от характеристиките.

Прекратявам участието си в темата, вероятно ще се намери някой друг, който видейки тона в цялата тема, да отдели от времето и знанието си, за да го изкарате некомпетентен.

След като на въпросите ви може да се отговори с няколко изречения и мислите, че всичко е лесно и просто-ами отговорете си сам на тях, защо не го направите!!!

Сподели другаде

TechMaster и androns вече отгговориха всъщност на въпросите. Малко по-дълго, но аз не виждам проблем в това. barca_b0y, мисля, че реагираш по-остро от необходимото по адрес на потребители, които се опитват да помогнат.

Първият въпрос наистина е объркващ, неясен и дори може би лишен от смисъл (за по-запознатите), защото устройството не прави разлика между различните видове файлове, то чете нули и единици.

На втория въпрос беше отговорено, но ще допълня, че триенето е на практика записване, така че щом се поддържа запис, значи се поддържа и триене.

На третия въпрос също беше отговорено, но да кажа отново "да". Щом се поддържа четенето на DVD по принцип, това включва и всичките: DVD-ROM, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, DVD-R DL и DVD+DL. Единственото изключение е DVD-RAM.

Сподели другаде

@TechMaster,

Не мога да си губя времето да мисля примери. Написах първото, което ми дойде наум. Не може всичко да е перфектно, нито съм си поставил това за цел. Понеже мисля, че все още не ме разбирате, ще се опитам за последен път да обясня каква беше идеята с въпросите:

- Исках да направя нещо като "план", чрез, който да си изясня всичко неясно, да задавам въпроси, докато не стигнем да точния модел на устройството. Както разбираш, исках да се действа в някакъв ред. Ти започна още от първия въпрос да обясняваш за LightScribe и LabelFlash, а аз още не бях задал въпроси към тях. Това е причината да реагирам така остро. Извинявам се, ако съм те обидил. Ако на пример, знаех, че 100% ще се купува вградено устройство, щях да напиша всичко наведнъж, но не е така. Към първата точка имах 3 въпроса, на които вече отговори. След като имам отговорите, мога да кажа, че устройството искам да DVD±RW/DVD+R DL recorder. Т.е. - устройство, което може да записва/чете всички видове CD/DVD и да трие CD/DVD-RW. Все още не бях добавил други към другите две точки, защото исках първо да знам тези отговори. Сега, след като ги обясни, ще напиша въпросите за втората точка - Външно vs. вградено устройство. Тук просто искам някой, който има нужните познания да обясни разликите и кое е за предпочитане и ако има някакви подробности, които трябва да знам. На мен ми се струва по-практично използването на външно устройство.

Сподели другаде

Знаете ли какво ще ви кажа, господинчо? Намерете си отговорите на въпросите сами. Не съм изял цялото KB на Майкрософт, както и томове литература, за да може човек, с видими минимални познания да ми реагира като ощипана госпожица, като му предоставям сдъвкана и обработена информация.

А всичките простотии в по-горният план, приех по подразбиране, че питате за тях и ви отговорих, изглежда преди да сте задали конкретен въпрос.

п.п Аз значи МОГА да си губя времето, за да отговарям на глупави аналогии, а ВИЕ не можете да губите време, за да си зададете правилно въпросите, така ли??? Мислите ли, че заслужавате отговор с това си държание? Ние тук помагаме доброволно, не работим на заплата и ако вие не искате да улесните хората, които искат да ви помогнат, то се спасявайте сам!

Сподели другаде

Това някаква викторина ли е? не разбирам

задаваш въпроси за да разбереш кое как работи или си търсиш "записвачка" ?

А устройството дали ще е съвместимо с компютъра с които разполагаш?

Всяка една съвременна "записвачка" ще ти свърши перфектна работа, ще работи добре, докато и изтече гаранцията, после нова.

Все пак китайците и те са хора и те хляб ядът, пък и за 30-40лв толкова.

Сподели другаде

@TechMaster,

Опитах се да оправя нещата, извиних се, но ти продължаваш. Не знам какво искаш да направя. Споменах, че не се сещам как да редактирам въпросите, както и, че съм ги прочел няколко пъти. Казах, че не мога да измисля добри примери. Целта ми беше да се разбере основната идея.

P.S. Ако не си ме разбрал - в предишния коментар не исках помощ конкретно от теб.

Сподели другаде