m0skVi4a Публикувано Декември 1, 2011 Report Share Публикувано Декември 1, 2011 ЗдравейтеИмам няколко въпроса за закачане на Хард Диск. Първият е понеже старото ми дъно, ECS Elitegroup K7VZA V3.0, преди време изгоря и имах на него един хард, Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB ATA / 133 HDD, който ми го тестваха пред мен, че работи след изгарянето на дъното. Наскоро се сетих за този твърд диск и потърсих тук - там за някое старо дъно поне да си извлека данните от диска. Намерих едно, но диска не тръгна на него: Разчита го модел, марка, в БИОС-а барам, но не иска да стартира XP което имах на него. И ми хрумна, че дъното на което тествах е по - старо и от моето изгорялото и се зачудих мога ли на сегашното си дъно, MSI 945GCM5 V2 да подкарам този диск тъй като все още има живот в него и мога да го използвам. Както се разбра диска се връзва на IDE порта а на моето дъно имам само едно IDE, а на него имам DVD записвачка вързана на Master. Мога ли да сложа този диск на Slave и поне да извлека информация и в най добрия случай да си го преформаирам двата дяла в един и да си го използвам за данни.Вторият е ако диска тръгне понеже съм на Windows 7 дали ще трябват някакви драйевери за диска.За сега за това се сетих... Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Декември 1, 2011 Report Share Публикувано Декември 1, 2011 Да, можеш да свържеш твърдия диск като Slave и след като операционната система го разпознае, да си го ползваш - включително и да извлечеш данните от него. Само внимавай при управлението на зареждането - в BIOS задай стартирането да става от сегашния ти диск, а не от новодобавеният.Windows 7 ще разпознае диска автоматично, не се тревожи за това.Когато си свързал диска към друго дъно и си опитал да стартираш инсталираната операционна система, си допуснал грешка - Windows инсталирара точно определени драйвери, които са специфични за всяко дъно. Съответно, при опит за стартиране на друго дъно, драйверите не работят и Windows не стартира. Има начини да се "накара" да тръгне и в този случай, но това няма да гарантира стабилна работа на системата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
m0skVi4a Публикувано Декември 1, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 1, 2011 Аз не искам да подкарам XP-то на стария диск. И ако е вързан на Slave защо ще boot-ва? До колкото знам от Slave не може да се boot-ваМоже би сте прав за пробата ми на стартиране на диска на другото дъно. Възможно ли да е изгоряло нещо по диска след тази проба?И последно: При закачане на диска трябва ли да се гледат някакви параметри? Защото съм чувал от хора които се занимават с Хардуер, че не може просто ей така да го вържеш и да ти тръгне... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
megatone Публикувано Декември 1, 2011 Report Share Публикувано Декември 1, 2011 Нищо не си му направил и да, свързваш го и тръгва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
m0skVi4a Публикувано Декември 1, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 1, 2011 ДобреБлагодаря за информацията!Когато го закача ще пиша в темата дали е закачен успешно http://windows7bg.com/public/style_emoticons/default/ad.gif Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tihichko Публикувано Декември 2, 2011 Report Share Публикувано Декември 2, 2011 Аз не искам да подкарам XP-то на стария диск. И ако е вързан на Slave защо ще boot-ва? До колкото знам от Slave не може да се boot-ваМоже би сте прав за пробата ми на стартиране на диска на другото дъно. Възможно ли да е изгоряло нещо по диска след тази проба?И последно: При закачане на диска трябва ли да се гледат някакви параметри? Защото съм чувал от хора които се занимават с Хардуер, че не може просто ей така да го вържеш и да ти тръгне... Привет, и да искаш няма да можеш.Предполагам,че този хард е АТА понеже дъното е старо, ако съм разбрал правилно. Първо провери дали този хард има джъмпер от зад. Този джъмпер се ползва предимно да се окаже кое устройство да е първо, кое второ и т.н. Този джъмпер служи за да може да се закачат повече устройства на един и същ кабел. Ако при теб, двата харда са свързани всеки с по отделен кабел, а не са на един и същ кабел, спокойно можеш да махнеш джъмпера ако разбира се го има на харда. Иначе на харда си има схема кои крачета са мастер кои Slave общо взето джъмпера служи за тез неща. Относно това което питаш за Slave,това не те засяга, ако го закачваш като втори хард на компютър който си има хард и ОС. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
m0skVi4a Публикувано Декември 2, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 2, 2011 Сегашният ми диск е SATA а този който искам да закача е IDE (ATA / 133)На IDE порта имам закачено DVD записвачка на Master. Целта ми е да форматирам целия стар диск, след като си взема данните, на един обикновен 80 GB, колкото е диска, партишън.И предположих за да не стартирам XP-то на стария диск, да го пусна под Slave и да нямам грижи с настройки на boot менюто..Та след като го закача ще на Slaveима ли някакви проблеми при стартирането? П.П.Аз не съм тръгнал още да го закачам, но скоро ще правя ремонт на дънната платка и видео картата, че вдигат градуси и ще го закача тогава Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tihichko Публикувано Декември 2, 2011 Report Share Публикувано Декември 2, 2011 Сегашният ми диск е SATA а този който искам да закача е IDE (ATA / 133)На IDE порта имам закачено DVD записвачка на Master. Целта ми е да форматирам целия стар диск, след като си взема данните, на един обикновен 80 GB, колкото е диска, партишън.И предположих за да не стартирам XP-то на стария диск, да го пусна под Slave и да нямам грижи с настройки на boot менюто..Та след като го закача ще на Slaveима ли някакви проблеми при стартирането? П.П.Аз не съм тръгнал още да го закачам, но скоро ще правя ремонт на дънната платка и видео картата, че вдигат градуси и ще го закача тогава Не няма да аимаш проблем, преди стартирането закачи го този хард ако има джъмпер на него го махни или го сложи на крачетата които са Slave и никакво боот меню не те засяга...... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
m0skVi4a Публикувано Декември 21, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 21, 2011 Здравейте. Тъй като въпроса ми е свързан със закачането на диска няма да създавам нова тема В момента има захранване FSP Group 350W PNF и следната конфигурация http://store.picbg.net/pubpic/DA/D1/b3924af7c1c5dad1.png , която не се е изменяла от последния update на информацията Въпросът ми е дали ще издържи захранването с тази конфигурация? Ето какво пише и на диска който ще слагам:+5V 670mA+12V 960mAИ тези напрежения не са ли малки за диск? Мислех, че един един диск натоварва около 2-3A и на +5 и +12V П.П.Има ли някакъв софтуер с който мога да измеря натоварването на всяко устройство закачено на компютъра? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Декември 21, 2011 Report Share Публикувано Декември 21, 2011 Първо - разликата между ток и напрежение е огромна и връзката се дава от закона на Ом. Второ - според мен захранването ще издържи и няма да има проблеми, но все пак най - добре ще е да провериш сам. Трябва да се има в предвид, че понякога написаната мощност, която е на етикета на захранването не е реалната, като тя е по - ниска от посочената. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
s.feradov Публикувано Декември 21, 2011 Report Share Публикувано Декември 21, 2011 Първо - разликата между ток и напрежение е огромна и връзката се дава от закона на Ом. Предполагам искате да кажете големина на тока, тъй като под ток може да се има предвид електрически ток. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
m0skVi4a Публикувано Декември 21, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 21, 2011 Чувал съм, че FSP Fortron са най здравите и мощни захранвания Вярно ли е? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Декември 21, 2011 Report Share Публикувано Декември 21, 2011 Ами мисля, че когато говоря за напрежения и токове е ясно, че става дума за електрически ток, а не ток на обувка и напрежението У глезена на жената. Иначе приемам забележката, че в ампери се мери големината на електрическия ток или ако трябва да сме физически точни се мери заряда преминал за единица време през дадено напречно сечение на проводника. P.S. Предният ми пост беше написан за да покаже на човека, че е сбъркал понятията ток и напрежение. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 21, 2011 Report Share Публикувано Декември 21, 2011 Чувал съм, че FSP Fortron са най здравите и мощни захранвания Вярно ли е?Определено не е вярно. Fortron са сред посредствените захранвания. Не могат и да сънуват да се доближат до Seasonic, Enermax, Corsair, CoolerMaster, SilverStone и др. Особено пък до по-добрите серии на въпросните марки. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
m0skVi4a Публикувано Декември 30, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 30, 2011 ЗдравейтеДнес се занимавах с температурите на видео картата и на чипсета на компютъра и закачих диска. Но понеже не бях сигурен кой куплунг на кабела е Master и Slave откачих DVD-то и закачих диска на кабела като Master. Тъй като още не съм затворил компютъра защото не съм закачил DVD-то искам да ви питам кой куплунг на кабела е Master и кой е Slave. П.П.Диска е закачен успешно и вече два часа се варти без проблеми и му свалям данни, за да го подготвя за форматиране http://windows7bg.com/public/style_emoticons/default/ad.gif П.П.2Използвам такъв кабелhttp://www.wpclipart.com/computer/hardware/cables/ide_cable.png Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост