Jump to content

Търся лесна и бърза диагностична програма

Препоръчан пост

Здравейте, търся програма с която да мога да разбера даден компютър дали има някакви дефекти в хардуера(платките в кутията) понеже намерих в една заложна къща страхотна оферта за настолен компютър но незнам дали няма някаква уловка в тази ниска цена.

Ако някой знае някоя програма която може да ми каже дали всичко му е наред на компютъра нека я сподели с мен.

Поздрави и благодаря предварително!

Мисълта ми е някой да ми каже някоя програма която да инсталирам на въпросния компютър, да я пусна да сканира и програмата да ми каже дали не е издънена видеокартата примерно

Сподели другаде

Хаха...Иска се знаеш ли колко време за тестове за стабилност на всеки компонент и прочие. Предвид това, че видях какви знания имаш, ти казвам, че трудно би се оправил, извикай някой разбиращ познат.
Сподели другаде

Не съществува приложение, което да може да тества всички компоненти бързо и надеждно. Като цяло тестването на хардуера изисква време и търпение. В тази тема има споменати добри програми за тестване на различните компоненти, но определено не става за минутки, би ти бил нужен цял ден, за да тестваш всички компоненти дали са изправни. Освен това би било добра идея да провериш компонентите за подути/разтекли кондензатори, ако имаш възможност разбира се.
Сподели другаде

Няма безплатна програма за реална диагностика.

Дефинирай "реална диганостика".

Въобще няма програма, която да даде цялостна представа за системата...Например имам безразборни сини екрани. Програмата няма да ми каже, че има подути кондензатори или че вградената ЛАН-ка дава фира...Софтуера, например за диагностика на RAM, HDD, видео карта може да даде представа за нещата, но има много неща които няма как да обхване, просто е невъзможно.

Това са помощни иструменти в ръцете на знаещи хора, където основното е знанието.

Сподели другаде

Дефинирай "реална диганостика".

Такава която да даде възможно най-пълна и точна представа за хардуера, въобще.

Въобще няма програма, която .............. да ми каже, че има подути кондензатори или че вградената ЛАН-ка дава фира.......................има много неща които няма как да обхване, просто е невъзможно.

Това са помощни иструменти в ръцете на знаещи хора, където основното е знанието.

Предполагам не съм се изразил съвсем точно. Чисто софтуерен продукт с такива възможности няма. Дори бутващите дискове имат пропуски, при това професионални инструменти. Напълно различна е ситуацията при хардуерните решения с интегриран софтуер за анализ. Това имах предвид, а уточнението е важно.

Конкретно при подутите кондензатори и въобще тест на всякакви пасивни компоненти и някои активни такива – по които твърде често няма видими следи за дефект, се извършва на специални стендове, но те са за целите на производството.

Обобщено мога да кажа, че да опита е много важен, но когато няма видими проблеми, а не можеш да погледнеш в чипа специализираните инструменти с интегриран софтуер за анализ са единствените които стоят между избора "ремонт—подмяна". А в по-голямата си час дефектите подлежат на ремонт, останалите ремонти са необосновано скъпи или направо невъзможни(многослойните PCB-та и много други). В такъв случай подмяната е единственото възможно решение.

пп

не купувайте от съмнителни лица/фирми освен в присъствието на доверен специалист

Сподели другаде

Да се разчита на бързи тестове и специалисти в момента на покупката е доста... наивно.

Възможно е да има повреда, която да се прояви при по-продължителна работа или след време да се появи някакъв дефект.

Затова си има търговска гаранция, която е уредена със закон и се обезпечава със съответните документи; всичко останало е въпрос на "юнашко доверие".

Сподели другаде

Трябва да се има в предвид, че дори и за опитно око понякога е страшно трудно да различи изтекъл кондензатор само по външен вид, от здрав такъв. Онзи ден си играхме половин ден с един PlayStation 1, на който един кондензатор на линията за видеосигнала беше изтекъл и въобще не излизаше картина на телевизора. Външно няма разлика, освен едно съвсем малко (гледано под лупа с xXX увеличение) бяло петънце на платката (а доста често липсва дори и това).
Сподели другаде