Jump to content

shut down преди зареждане на ОС

Препоръчан пост

Здравейте колеги, от известно време имам проблем с персоналния компютър, който напоследък ползвам доста рядко, заради лаптопа.

Конфигурацията е заводска на DELL, тези с по-малките кутии, тип куфар. Почти същия:

http://www.iamsell.com/imageuser/09/07/23/iamsellp7725085n1.jpg

CPU Pentium 4 2600, RAM 1024MB, HDD MAXTOR DiamondMax 17 160GB, Video Nvidia GeFORCE Turbo force 6200 256MB

Видеокартата, твърдия диск и 512MB от рамта са добавени после. Компютъра е закупен преди 4-5 години втора употреба.

Проблема е следния:

Цъкам power бутона, минават началните етапи нормално и стига до добре познатия на всички черен екран с надпис уиндоус няма и 2 секунди и компютъра се гаси (пробвах и safe mode). При следващото включване ми излиза съобщение че предишното стартиране на уиндоус не се е получило добре и да избера F1 за да продължа или F2 за Setup-a. Проблема ми го направи за пръв път преди около 3 седмици, тогава преинсталирах ОС и на следващия ден си работеше добре, вчера пускам пак компютъра и проблема отново се е появил. Компютъра се ползва веднъж на 2-3 седмици за слушане на музика и запазване на информация.

Сподели другаде

• Отговори 30
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Преди малко пускам PC-то да видя как е и проблема отново го има. По-късно ще инсталирам Windows 7 или друга версия на XP, може би проблема е от версията ми на ОС, въпреки че с нея същата тази конфигурация ми работеше повече от 3 години!
Сподели другаде

Не е от оперативната памет, имам 2 платки, пробвах с всяка по отделно, но нямаше ефект. А програмата която си ми дал работи само под DOS и WIndows доколкото успях да прочета? Т.е. Да се залавям за нова пренсталация? Междо другото пробвах и да инсталирам Linux, още в началото компа пак се угаси.
Сподели другаде

Инсталирах някакъв light XP, сложих програмата, стартирам .ехе-то зарежда нещо и след това ми изкарва съобщение че програмата нещо не харесва условията и не може да се инсталира.
Сподели другаде

Програмата тръгна на Windows 7, мина 2 теста без проблем. Взех един твърд диск от приятел за да пробвам, но компа не можа да го разпонае и идните дни, като имам време ще пробвам с друг твърд диск.
Сподели другаде

Тази за твърдия диск на Seatools, на ХР не можа да тръгне, но под 7-ца тръгна. Снощи инсталирах 7-цата, след рестарт си се включва без проблем, но ако угася и пак пусна не става, същата работа, като почне да зарежда ОС-то и се гаси.
Сподели другаде

Има ли възможност да е от батерията на дъното. Когато я извадих за да се загубят настройките и я сложих ми изписка "тревога" че батерията е много слаба. Иначе по-късно ще взема един друг компютър и ще раменя хардовете да видя какво ще стане.
Сподели другаде

SeaTools си работи нормално под WindowsXP, но можеш да опиташ и версията за DOS - записва се на CD и се стартира от него.

Едва ли проблемът е в батерията, по-скоро можеш да провериш параметрите на захранването.

Сподели другаде

Още снощи стартирах програмата под windows 7, пуснах 2 вида тест и при нито един не показа проблем. Сега имам още един компютър при мен и почвам да разменям части докато не открия от коя е проблема. Първо започнах с хард дисковете, тъпото е че като ги размених нито един от компютрите не тръгва, стигат до зареждане на уиндоус и се гасят или рестартират. Сега пробвам с моя си хард на другия компютър с ОС ХР , че 7-цата идва тежка за този комп и като се инсталира ще пиша за резултата... тоя хард ако е читав напрво го разбих от форматиране и преинсталиране на ОС :D
Сподели другаде

Окей, моя хард си върви на другия комп. Сега като го сложа на моя и компа се рестартира още преди да започне да зарежда ОС, явно от единия на другия не става нещо. Сега ще пробвам с разменени захранвания.

Иии ето го виновника - захранването. Явно като тръгне харда да дърпа повечко ток при зареждането на ОС и нещо отслабнало в захранването изключва като защита. За втори път проблем със захранването от както имам този комп. Според мен вентилатора не охлажда добре цялото захранване, следва да си купя ново захранване и да сложа допълнително охлаждане. На този куфар, как и къде... ще го измисля...

Да ама не..

след като се угаси и при следващото пускане ми показва съобщение: previous shutdown due to thermal event.

Не е нормално при положение че със сигурност не е топъл(просто беше изключен). От известно време един от термодатчиците не ми работи и не зная къде е и дали може да се оправи. Не е на видеокартата, защото тя няма и пробвах да тръгне и на вградената такава, а този на харда ми показва 42 градса. Вероятно е този на процесора, защото не ми показва работната му температура. Сега ще проверя с Everest-а.

GPU Diode 50 градуса

HDD 25 градуса

данните са от 2 мин след стартирането

Сподели другаде