Jump to content

Въпрос за инсталиране на windows7 при налично XP

miazmatik

Препоръчан пост

Здравейте,имам въпрос относно инсталирането на windows 7 и по конкретно,ако тръгна да го инсталирам на компютър, на който има инсталирано XP,по време на самата инсталация на 7-цата ли ще бъде изтрито XP-то или има друга процедура? Ако трябва предварително да се махне XP, как да стане?

Дискът ми в момента е разцепен на два дяла, XP е в C,искам при инсталацията на 7-цата всичко да е на чисто никакви данни няма да се запазват,като искам пак диска да е разцепен на два дяла,какво трябва да направя? Обобщено стария windows XP да бъде премахнат,да се инсталира 7 и диска да е пренацепен,като няма никакви остатъци от преди,всичко на чисто.

Сподели другаде

Добре а някакви особености при това форматиране има ли,нещо допълнително трябва ли да се прави или е част от самия процес на инсталиране на 7 има ли шанс да объркам нещо? По точно дискът ми сега като е разцепен на два дяла при инсталиране на 7 ще ми бъде ли показан като цял и аз отново да мога да си го разделя на две части?

И още нещо понеже ще инсталирам лицензиран windows,дали ще имам всички необходими драйвери или ще трябва да ги търся допълнително?

И още нещо може да ви се стори глупаво,но не съм наясно- чел съм, че windows се инсталира от буутващ диск,предполагам че оргиналния диск който ще си закупя, би трябвало да е такъв и да няма проблеми с инсталацията..? И ако не започва инсталацията да проверя в БИОС дали CD е зададено като първо буутващо устройство?

Сподели другаде

Ако следваш инструкциите в ръководството, няма какво да объркаш. Форматирането е част от самата инсталация. Ще ти се покажат и двата харда (т.е., двата, които са разделени от един). Просто избираш кой да форматираш. За да е чисто всичко, форматираш системния хард (т.е., този, на който е XP-то), а ако искаш можеш да форматираш всички.

Това, че Windows-ът ти е лицензиран, не значи, че драйверите ще дойдат сами. Аз ти предлагам да изтеглиш най-новите от сайта на производителя. Ако не си сигурен какво правиш, можеш да използваш дискове, в случай, че имаш.

Да, дискът, който ще си закупиш трябва да е такъв. В случай, че настройките в BIOS не са настроени, погледни в края на ръководството, което ти дадох. Там е обяснено как да се настрои.

P.S. При форматиране се трие цялата информация от харда!

Сподели другаде

По принцип в повечето случаи драйверте се откриват без проблемно при самата инсталация.Но често се случва отделни единични драйвери да не ги намери,така че за да нямаш проблеми,не е зле да си изтеглиш поне част от тях предварително.Хем ще са най добрите,защото са от сайта на производителя,хем ще са последни версии,щото тези от инсталирането на Windows вероятно няма да са.Качваш ги на партишъна,който няма да форматираш или на флашка,или на CD и след инсталацията си ги инсталираш,като преди това деинсталираш тези от уина.Не е задължително да го правиш с всички драйвери.На първо време си оправи тези на видеото и аудиото,а другите ако ти правят беля или както си решиш.
Сподели другаде

Добре а някакви особености при това форматиране има ли,нещо допълнително трябва ли да се прави или е част от самия процес на инсталиране на 7 има ли шанс да объркам нещо?

В самата инсталация има вграден базов disk manager, чрез който могат да бъдат създадени/форматирани/изтрити дялове на твърдия диск. Инсталационния процес е максимално улеснен.

По точно дискът ми сега като е разцепен на два дяла при инсталиране на 7 ще ми бъде ли показан като цял и аз отново да мога да си го разделя на две части?

И двата дяла ще бъдат видими при самата инсталация.

И още нещо понеже ще инсталирам лицензиран windows,дали ще имам всички необходими драйвери или ще трябва да ги търся допълнително?

Операционна система ще инсталира базови драйвъри за повечето устройства. Въпреки това е препоръчително да изтеглите актуалните драйвъри за тях от официалните сайтове на хардуерните производители.

Възможно е да не бъдат инсталирани драйвъри за някои от хардуерните компоненти. В такъв случай ще се наложи те да бъдат изтеглени и инсталирани поотделно.

И още нещо може да ви се стори глупаво,но не съм наясно- чел съм, че windows се инсталира от буутващ диск,предполагам че оргиналния диск който ще си закупя, би трябвало да е такъв и да няма проблеми с инсталацията..?

Да, оригиналният диск е точно такъв.

И ако не започва инсталацията да проверя в БИОС дали CD е зададено като първо буутващо устройство?

Да, въпреки, че проблеми с инсталацията могат да бъдат породени и от други обстоятелства.

Сподели другаде

Много благодаря на всички за обясненията до тук. Последен(надявам се) :) въпрос. А ако форматирам само дял C,където сега е инсталирано XP-то и сложа на него 7-цата, приемам че след инсталацията на C ще е само windows и базови програми.В смисъл разбрах че информацията на диска при форматиране ще се изтрие-тоест каквото съм имал на C, освен windows и други програми и игри ще изчезнат. В момента C ми е към 70 GB,при така нареченото форматиране той ще запази ли размера си или ще трябва да го преоразмерявам? И за другия дял при мене F,там свалям филми игри и подобни,ако при инсталацията на 7-цата този дял не го пипам да разбирам ли че след инсталирането, каквото е имало преди на него-филми и др. ще бъде запазено и най вече също ще запази ли размера си дяла,сега е около 150 ГБ толкова ли ще бъде и след инсталирането на новия windows.
Сподели другаде

Много благодаря на всички за обясненията до тук. Последен(надявам се) ../../../public/style_emoticons/default/smile.gif въпрос. А ако форматирам само дял C,където сега е инсталирано XP-то и сложа на него 7-цата, приемам че след инсталацията на C ще е само windows и базови програми.В смисъл разбрах че информацията на диска при форматиране ще се изтрие-тоест каквото съм имал на C, освен windows и други програми и игри ще изчезнат. В момента C ми е към 70 GB,при така нареченото форматиране той ще запази ли размера си или ще трябва да го преоразмерявам

Ще бъде изтрита цялата информация на партишъна. Включително файловете на операционната система. След това ще се извърши инсталацията на Windows 7, като новите файлове ще бъдат поместени на същия партишън, ако сте избрали него при инсталацията. Размерът на дяла няма да се промени.

И за другия дял при мене F,там свалям филми игри и подобни,ако при инсталацията на 7-цата този дял не го пипам да разбирам ли че след инсталирането, каквото е имало преди на него-филми и др. ще бъде запазено и най вече също ще запази ли размера си дяла,сега е около 150 ГБ толкова ли ще бъде и след инсталирането на новия windows.

Да, данните, които се намират на този дял ще бъдат запазени. Размерът отново ще се запази. При форматиране размерът на партишъните не се променя.

Сподели другаде