barca_b0y Публикувано Ноември 2, 2011 Report Share Публикувано Ноември 2, 2011 Здравейте,Любопитно ми е от какво най-често се развалят хард дисковете. Искам да знам какво НЕ трябва да правя, преди да е станало късно. P.S. Има ли програма, чрез, която да видя в какво състояние ми е харда? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Ноември 2, 2011 Report Share Публикувано Ноември 2, 2011 От износване на механичните части и механични повреди, като задиране на главите по плочите, прегряване, влизане на прах, и др., но най - често е до късмет и до конкретна бройка. Други често срещани неща са появата на физически лоши сектори, като такива сектори се изолират от електрониката на харда и се използват т. нар. резервни сектори, които са точно за такива случаи. Важно за хард диска е напреженията да са стабилни. Нормалната температура за работа на хард диска е не повече от 40 градуса. Трябва да се внимава, докато работи дискът, да не се клати, изпуска, обръща и т. н., защото разстоянията м/у главите и плочите е от порядъка на микрометри. Има множество програми за диагностика на харддисковете, но най - добре е да свалиш CD от типа на Hirens Boot CD, като в него са включени инструменти за диагностика на дискове. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Ноември 2, 2011 Author Report Share Публикувано Ноември 2, 2011 @as9993,Благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 28, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 28, 2012 Извинявам се, че пиша в стара тема, но когато съм я публикувал съм забравил да попитам още нещо: какви са признаците на хард диск, който е пред повреждане, и изобщо има ли такива?А, има ли начини да се възстановят данни след повредата и до колко може да се разчита на тях?P.S. Отново нямам конкретен случай. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Декември 28, 2012 Report Share Публикувано Декември 28, 2012 ... какви са признаците на хард диск, който е пред повреждане, и изобщо има ли такива?- съобщения за повредени файлове или липсващи такива;- съобщения за грешки (error) или забавяне (delay) при запис на информацията;- промяна в режима на работа на диска (най-често - от Ultra DMA към PIO) - ако проблема е в електрониката или кабелите;- предложения от операционната система за проверка на файловата система;- всякакви нетипични шумове от устройството - свистене, щракане, чукане, нетипична вибрация... А, има ли начини да се възстановят данни след повредата и до колко може да се разчита на тях?Зависи от повредата. По принцип най-сигурният начин за възстановяване на информация е да се използва специализиран хардуер в защитена среда - има фирми, които се занимават само с това. Ако проблемът е в електрониката, тя може да се подмени. Ако проблемът е в четящите глави или плочите, може да се разглоби устройството и плочите да се разчетат на друго устройство.Глупаво е да се разчита само на софтуерни методи за решаване на хардуерен проблем, въпреки, че при изолиран инцидент (механичен удар, например и последваща невъзможност за четене от определен участък от диска) приложенията за възстановяване на информация дават някакви резултати. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 29, 2012 Author Report Share Публикувано Декември 29, 2012 @panevdd,Благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост