Jump to content

Audio resampling с евтина саунд карта

Препоръчан пост

Установих, че, без значние каква програма използвам, ако конвертирам даден файл примерно от 32bit/96khz в 24/48, в spetctrum графиката на двата канала на новия файл няма честоти след 22khz. Предполагам това значи, че картата ми не поддържа повече от 44100hz? Въпросът ми е: следва ли тогава, че не става и за resample само в 16/44? Не знам дали се изразявам достатъчно ясно. А и не съм достатъчно навътре в тази материя. С други думи щом не мога да създавам файлове над 44100 Hz, то ако съм свалил файлове в 24/96 и ги конверирам в 16/44 резултатът няма да е задоволителен (какъвто би бил на карта, която може да възпроизвежда по-високи честоти)?
Сподели другаде

Всъщност не би трябвало да виждаш честоти над 24 kHz, защото реално възпроизведимите честоти са наполовина на честотата на дискретизация. Т.е. един файл с честота на дискретизация 44.1 kHz, може да възпроизведе до максимум 22.05 kHz. Е, наистина е възможно да не виждаш честоти над 22 kHz, но тогава не е трябвало да ги виждаш и преди конвертирането. Конвертирането обаче няма нищо общо със звуковата карта, защото то е математическа операция и се извършва от централния процесор.

Така че няма причина да не можеш да ресемплираш до 16/44.1. Би трябвало всичко да е наред. То би трябвало всичко да е наред и при ресемплиране до 24/48 и други комбинации.

Отделен е въпросът, че нямаш никаква полза да се вманичаваш толкова, защото почти няма апаратура, която да възпроизвежда толкова високи честоти както трябва. Под "както трябва" имам предвид да са с достатъчно висока сила, за да не бъдат заглушени от останалите честоти. И на всичкото отгоре трябва да се вземе предвид факта, че човешкият слух не може да се справя с такива високи честоти. Общо взето над 18 kHz честотите стават недоловими. Не че няма и хора, които да ги чуват, но това са доста малък процент от всички.

Ако наистина имаш скъпа апаратура и имаш куче или прилепи и искаш те да се насладят на звуците, тогава да, но в противен случай е излишно прахосване на време, нерви и усилия.

Сподели другаде

Конвертирането обаче няма нищо общо със звуковата карта, защото то е математическа операция и се извършва от централния процесор.

Така че няма причина да не можеш да ресемплираш до 16/44.1.

Това се надявах да прочета. А сега направих и още няколко теста, от които се потвърди. Мерси за помощта.

http://www.thestylemachine.com/smileys/palmas.gif

Сподели другаде

Искам да попитам още нещо, пак свързано с тази операция. Програмата, с която правя resampling има опцията GAIN (за усилване/намаляване на звука). Интересно ми е ако сложа +2.0db, защото записът е много тих (даже ReplayGain на foobar2k показва +1db на някои моменти), как това ще повлияе на динамиката, от чисто математическа гледа точка? Питам, защото доколкото съм запознат, е желателно само да се oтнемат db?
Сподели другаде

Не е проблем да има и положителни стойности за ReplayGain. Не виждам смисъл да прилагаш физически промени по файла, ако така или иначе ще ползваш ReplayGain след това. И не, не е проблем ReplayGain да има положителна стойност. Не би трябвало да има проблеми с динамиката, защото ReplayGain е проектирана така, че дори след промяна на силата на звука пак да има достатъчно място за разлики в амплитудата. Да не говорим, че тези по-скоро теоритични проблеми са възможни само на по-стари записи и/или класическа музика, защото те се записват с ниско ниво. Иначе за повечето албуми през последните близо 20 години това е без значение, защото те са подложени на свръхкомпресия и силно завишено ниво на звука, така че малко или много им липсва динамика и ще бъдат намалени и без това.
Сподели другаде

Иначе за повечето албуми през последните близо 20 години това е без значение, защото те са подложени на свръхкомпресия и силно завишено ниво на звука, така че малко или много им липсва динамика и ще бъдат намалени и без това.

Точно това се опитвам да избегна. Знам, че при еквалайзерите не трябва да се бута нищо над 0db. А това, което се опитвам да направя си е един вид същото - изкуствено увеличаване.

ReplayGain не ползвам по принцип, само в този случай исках да видя колко ще покаже.

Сподели другаде

Ами това изкуствено усилване, термина ако не се лъжа е нормализация - не е ли и то един вид избутване/модифициране на честоти (както при компресията)? Във всеки случай не си го представям като еквивалент на това да усилиш звука от колонките/уредбата. От тази гледна точка май ще е по-добре да го оставя така въпросния файл. Все пак е само малко по-тих от колкото предпочитам.
Сподели другаде

ReplayGain не е стандартна нормализация и използването й е напълно безопасно и надеждно, независимо дали става въпрос за намаляване или усилване на силата на звука. Разбира се това се отнася за случаи, когато се използва стандартната стойност от 89 децибела. Ако плеърът поддържа и елиминиране на изкривяване (редом с ReplayGain), то вече съвсем няма място за притеснения.
Сподели другаде