Jump to content

Питане за Рам памет?

Препоръчан пост

Здравейте. Имам конфигурация с 4Гб Рам памет,но ми показва че са само 2.В биоса ми покзава че са 4(2х2Гб)а на MyComputar/Propertis ми излиза че са два.Уина ми е ХР.Защо

се получава така??

post-8563-0-36363700-1319023350_thumb.jpg

post-8563-0-34876600-1319023359_thumb.jpg

post-8563-0-07271100-1319023366_thumb.jpg

post-8563-0-64352900-1319023372_thumb.jpg

Сподели другаде

Работиш под 32-битова операционна система. Тези операционни системи не могат да работят с пълното количество от 4GB памет. В зависимост от дънан платка и настройки могат да работят и с над 3GB, но не и с 4GB. Ако искаш да се възползваш както трябва от всичката памет, ще трябва да инсталираш 64-битова версия на Windows. Има и такава версия на Windows XP, но аз ти препоръчвам силно да е Windows 7. Няма смисъл и логика да се инсталира Windows XP или Windows Vista, след като има Windows 7.
Сподели другаде

Склонен съм да мисля че е изгорял единиа модул на Рам-та,преди ми показваше 3 Гб....но да крайно време е да си сложа Windows7 :)ХР-то ми беше любима ..но всичко с времето си:)
Сподели другаде

Не,не съм бутал нищо по BIOS-а.Кутята ми е още запечатана даже в гаранция,затова мисля направо да ида до продавача и да видим за какво става въпрос.Но допреди месец ми показваше 3.1 Гб Рам.Сега изведъж станаха 2??
Сподели другаде

Да не би дъното ти да има случайно вградена видеокарта.Ако е така най-вероятно отделя част от паметта за нея и в комбинация с 32-битова система не би трябвало да се чудиш че е така.В настройките на БИОС трябва да има опции за изключване на вграденото видео.Освен това на мен ми се е случвало да ми се прецака модул с РАМ памет и направо ми излезна син екран и по никъв начин не успях да подкарам преди да го махна.Така че и мен ме съмнява да е фалшива рам.
Сподели другаде

Ами пробвай тогава да извадиш едната плочка и стартираш компа.Ако тръгне значи тая дето си оставил работи.След това и другата и така.Междувременно пускаш и евереста да видиш дали има разлика в показанията за използваема рам. :peace: Но пък честно да си кажа просто не доумявам защо при тая конфигурация още си с ХР.Колкото и да ти харесва то,със сигурност ще се влюбиш доста бързо в седмицата.И не се лъжи от това дето го разправят разни други,че незнам си кво не тръгвало на седмицата.Аз поне не се сещам нещо да не съм подкарал на нея,поне от тези неща,които съм се опитвал,а съм опитвал много.Така че еднин Windows 7 Ultimate 64-бита ще ти прилегне идеално.
Сподели другаде

Оказаса се че проблема е от едната платка Рам:)Сега мисля да инсталирам Windows7,и въпроса ми е ако е 32битовата версия ще ползвам ли цялата памет?Или пак ще си е към 3Гб?
Сподели другаде

въпроса ми е ако е 32битовата версия ще ползвам ли цялата памет?Или пак ще си е към 3Гб?

32-битова система няма как да използва пълния капацитет от 4GB. В зависимост от дънната платка и BIOS-а й можеш да надвишиш 3GB, но няма как да оползотвориш всичките 4GB без 64-битова ОС.

Сподели другаде