Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте съфорумници, имам един странен проблем с който не съм се сблъсквал, но и не мисля, че е нещо сложно или непознато просто не ми е ясно ;). Имам една скица .jpg формат с разширение 10816x13087 (ако има изобщо някакво значение размера :)) на която като искам да оцветя дадена област в произволен цвят на скица не се изборазява реалния цвят, а различни нюанси от черно до бяло. А и самата скица е черно-бяла което мисля, че е ключовото. Иначе с останалите снимки, картинки... нямам никакъв проблем с оцветяването/обработването.
Сподели другаде

Отваряш картинката с GIMP, отиваш на меню Image>Mode и гледаш къде е отметката. Ако е на Grayscale нищо чудно, че можеш да ползваш само черно и бяло нали за това е измислен тоя мод. RGB се ползва, ако искаш цветове. Ако снимката е на Grayscale, който и цвят да използваш програмата ти го преобразува на чернобялата му стойност. Ако искаш за оцветиш дадена област не е нужно цялата ти снимка да е Grayscale, а просто да е чернобяла на RGB мод. Само тогава ще виждаш истинския цвят който добавяш. Ако оригинала е цветен, а ти искаш той да стане чернобял и после да оцветиш само това което искаш подхода за обработване е друг.
Сподели другаде