Jump to content

Търся спешно начин или Програма за показване на рег. номер

Препоръчан пост

Проблема ми: Живея във Германия. Купих чрез E-bay употребяван РС със инсталиран WINDOWS 7 ULTIMATE. Оказа се, че дънната платка -MAINBOARD - не работи. Във телефонен разговор със продавача, същият ми потвърди, че той лично е инсталирал Win 7 Ultimate, но отказа да ми прати 25 цифрения код. Освен това не желае да приеме РС-то обратно, със циничното изявление че такъв ми е бил късмета... Нарддиска функционира, пробвах го във друг РС като втори (Slave) диск. Това е един IDE, 320 GB. HD. и действително на него е инсталиран WINDOWS 7 ULTIMATE, но аз не зная във коя папка във Виндовса и къде точно е регистрирано кога е извършена инсталацията.

Във другите си РС съм инсталирал Speccy. Програмката показва всички компоненти на РС, включително коя версия на WINDOWS е инсталирана и то заедно със 25 цифренният код, датата и часа на инсталирването. Но това се отнася само за Xарддиск C: а във случая диска мога да го ползвам само като втори (Славе)

Умишленно се обръщам за помощ във Български Форум. Зная че между българите има много добри специалисти и програмисти и че нашите са на световно ниво.

Ще съм много благодарен, ако някой може да ми каже по какъв начин и откъде да извадя необходимите ми данни.

Сподели другаде

Ако дънната платка наистина не работи, можеш да свържеш въпросния твърд диск като основен (Master) на друг компютър. Операционната система, която ще се зареди, ще започне да разпознава наново хардуера и общо взето ще трябва преинсталация, за да е сигурно, че всичко е наред. Но понеже този твърд диск така или иначе ще трябва да бъде свързан към друга дънна платка (след като твоята е повредена), преинсталацията е общо взето неизбежна така или иначе. Поне евентуално ще успееш да видиш регистрационния код на Windows.

Друг е въпросът, че не виждам особен смисъл от това. Въпросната операционна система няма как да е легална и без това. Т.е. въпросният търговец по всяка вероятност е инсталирал пиратско копие. Да не говорим, че в зависимост от метода на активиране може да няма и въобще въведен ключ.

Сподели другаде