Jump to content

Проблем с ъплоудването на торенти

Препоръчан пост

Задравейте !!!

Наскоро си преинсталирах XP SP2 , регитсриран съм в няколко торента , но след като сваля даден торент , не мога да го ъпловам . Проблема в защитната стена ли е или в доставчика ми БТК?

Дайте ми съвет как да ъплувам ?

Сподели другаде

Аз също съм на БТК и ме посъветваха от там да не давам да се ъплоудва на максимална скорост, а да огранича на 10К да речем (аз съм на 512).

Иначе кажи с коя програма си и провери да не си ограничил вече скоростта или да си задал да се ъплоудва само по ограничен брой торенти и затова да се получава така. Възможно е и защитната ти стена да блокира програмата, затова бих те посъветвал да я спреш за известно време и да провериш - това е най-лесния начин.

Друго нещо, което ми хрумва е, да не би да си променил нещо настройките на торент клиента и той да не знае къде да търси изтегления файл, за да го ъплоудва.

Сподели другаде

по-скоро е във второто (БТК). Причината е че най-вероятно нямаш реално(статично) IP.

В форумите на аренабг има доста обширна тема, която обяснява този проблем.

---------------------------------------------------------------------------

Допълнение: Ето линк към две доста полезни теми относно този проблем:

http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=5783

http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=9070

Редактиран от Slammer
Сподели другаде

Аз също съм на БТК и ме посъветваха от там да не давам да се ъплоудва на максимална скорост, а да огранича на 10К да речем (аз съм на 512).

Иначе кажи с коя програма си и провери да не си ограничил вече скоростта или да си задал да се ъплоудва само по ограничен брой торенти и затова да се получава така. Възможно е и защитната ти стена да блокира програмата, затова бих те посъветвал да я спреш за известно време и да провериш - това е най-лесния начин.

Друго нещо, което ми хрумва е, да не би да си променил нещо настройките на торент клиента и той да не знае къде да търси изтегления файл, за да го ъплоудва.

А ако спра защитната на XP , няма ли да има опасност да си заразя компа?

по-скоро е във второто (БТК). Причината е че най-вероятно нямаш реално(статично) IP.

В форумите на аренабг има доста обширна тема, която обяснява този проблем.

---------------------------------------------------------------------------

Допълнение: Ето линк към две доста полезни теми относно този проблем:

http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=5783

http://forum.arenabg.com/index.php?showtopic=9070

За съжаление не мога да вляза в Арената?

Сподели другаде

А ако спра защитната на XP , няма ли да има опасност да си заразя компа?

За съжаление не мога да вляза в Арената?

Спирането на защитната стена е само за проба, ако се окаже, че е от нея ще намерим вариант хем да работи, хем да можеш да качваш файлове.

Относно двете теми - моля някой, който има достъп да ги копира тук, като посочи откъде са копирани.

Сподели другаде

ТАЗИ ТЕМА Е ПРЕДВИДЕНА САМО ЗА ЧЕТЕНЕ!

натпроблемът е свързан с грешното адресиране на пакетите.

когато вие сте абонат на лан мрежа, ип ви е 192.168.ххх.ххх

на сайта на арена излизате през някакво реално ип, но то на практика не е вашето, а е това на рутера. когато стартирате клиента, той започва да се опитва да се свърже с всички, който в дадения момент са заявили че са сийдъри. обаче повечето от тях също са с такова ип като вашето - 192 168, а се "виждат" през друго ип.

нека да предположим че другото ип е 217.202.89.4

тогава вашият клиент изпраща пакети на адрес 217.202.89.4:6881 (това е дефаулт порта на Азур.), само че това е адрес на рутер и той не знае какво да прави с тия пакети и ги... де да знам кво ги прави, само че със сигурност не ги праща по предназначение - т.е. към оня компютър който да речем е 192.168.0.1. така не може да се осъществи връзка м/у тебе и него.

ако някой се чуди защо Аз не праща пакетите направо на адрес 192.168.0.1:6881, това е защото дори и да ги прати, те никога няма да достигнат дори и до рутера, защото неговия адрес не е 192.168.0.1, а е 217.202.89.4. Решението в случая е да се направи "пренасочване" - т.е. да се "каже" на рутера да праща всичко което е изпратено до 217.202.89.4:6881, на 192.168.0.1 и така няма да има проблеми.

та за връзките - казах че вашият клиент се опитва да осъществи връзка с други компютри. същото обаче правят и другите компютри с вас. Връзките които са осъществени от вашия клиент с другите, за вас се наричат локални, и в детайлс на торента са означени с L (Local connection). Връзките които другите са успели да осъществят с вас, за вас се наричат далечни връзки или буквално връзки от разстояние. Отбелязват се с R (Remote connection). Ето защо ако ип ви е 192.168.ххх.ххх, в детайлс виждате една колона в която пише само буквата L.

Другото решение на проблема е да си платите за реален адрес. така пакетите ще са си адресирани директно до вас. Така ще може всички лийчъри да се свързват с вас, а не само вие с тях.

понякога може би се чудите защо има сийдъри но не можете изтеглите дори и 1 бит. Еми защото не са с реални адреси. Достатъчно е в "тълпата" да има дори и 1 с реален адрес и трафикът започва - ако е сийдър, всички ще се свържат с него, ако е лийчър, всички сийдъри ще се свържат САМО с него, след това всички лийчъри ще се свържат също само с него. така на практика каквото изсмуче, той веднага го качва на другите.

така ако има 10 сийдъри с нереален адрес, 1 лийчър с реален и 9 с нереален се получава ето това: 10-те сийдъри му качват по 10 %, техния коефициент за филма е 0,1, ако не са го качвали на никой друг. лийчъра го тегли, но в същото време всяко парче го раздава по 9 пъти. така коефициента му за филма ще е 9, само благодарение на реалния си адрес.

Нека да предположим че един торент се сийдва от 10 човека, и се лийчва от 10.

от тях 8 от сийдърите са с реален адрес, 2 не са, а при лийчърите, да речем 1 е с реален, а 9 не са.

тогава се получава следното:

Лийчърите с нереален адрес осъществяват връзка с осемте сийдъри с реален, и с единия лийчър с реален. така всеки лийчър с нереален има 9 връзки - 8 със сийдърите, и 1 с лийчъра.

Лийчъра с реалния адрес, обаче, може да се свърже само със сийдъри: осемте с реални адреси и двамата с нереални - 10 връзки

Сийдърите с нереалните адреси могат да се свържат единствено с лийчъра с реалния адрес - по 1 връзка за двамата.

Сийдърите с реалните адреси се свързват с ВСИЧКИТЕ лийчъри - по 10 връзки за всеки.

Така Общият брой на връзките е 91.

Ако обаче всички са с реални адреси, ще се получи това:

10-те сийдъри ще могат да се свържат с всички лийчъри, и обратно 10-те лийчъри ще могат да се свържат с всички сийдъри, но освен това и помежду си.

така общият брой на връзките ще е 10 лийчъри по 19 връзки минус тези които се броят по 2 пъти (връзката която е осъществил лийчър 1 с лийчър 2 се брои веднъж, но връзката на лийчър 2 с лийчър 1 не се брои - това е същата връзка) = 145 връзки

това ще доведе до по-бързо сваляне на файла от всеки лийчър.

Заключение: за да сте (сме) по-качествени сийдъри, нека да си платим за реални ип. ако не ни се плаща, да накараме доствачиците да пренасочат портовете. Аз лично не успях, но мисля да пия 5 бири по-малко на месец, но да имам реален адрес и най-после да видя марсианците в азуреуса.

Ето ти пичен пример как потребителите не могат да обменят НИЩО помежду си, защото никой не е с реален адрес, въпреки че са 4 сийдъра и 2 лийчъра (17:15, 20.04.2005; когато отворите линка ситуацията може да е друга!):

http://www.arenabg.com/details.php?id=3760...llist=1#seeders

И така да обобщя - ако в списъка с пиъри в сайта не си виждате порта, това означава че ще можете да се свързвате само с хора, на които им се вижда (порта). Ако ви се вижда, това означава че ще се свързвате с всички!

реален адрес (пренасочен порт) = зелени човечета = много повече връзки в Аз = пълно изпозване на ъплоуд скоростта = по-бързо качване на коефициента = по-малко включен компютър за единица коефициент и за един ГБ трафик = по-висока скорост и т.н.

Визуализиран пример

http://soban.arenabg.com/temp/PortForwarding.gif

По материали от Azureus - FAQ, АренаБГ Форум.

За да решите NAT-проблемът си, може да опитате чрез UPnP. Какво е това NAT-Проблем, пише тук

UPnP означава Universal Plug And Play. В азуреус и другите клиенти така е наречен плъг-инът, който позволява автоматичното конфигуриране на портовете, така че вече да виждате и зелените лица. Най-общо софтуерът на клиента се свързва със софтуера на рутера и му казва "Искам да ползвам порт еди кой си, запази го за мене и каквото има адресирано за тоя порт ми го пращай", софтуера на рутера казва "ОК". За да можете да се възползвате от функцията, трябва операционната ви система да е Windows XP, както и рутера към който сте свързани да поддържа UPnP. Ако това е така, след стартиране на клиента, той ще се опита автоматично да свърже порта за ослушване към вашия компютър, което е равносилно на port forwarding. Разликата е че това се прави само за времето през което работи клиентът. След изключването му портът се освобождава. За да ползвате функцията, не само вие трябва да участвате - рутерът на доставчика трябва да е UPnP Compatible - т.е. да поддържа UPnP. Понякога дори и да е така, има проблеми с тази функцуия и тя не работи.

Често срещан проблем е когато сте ползвали стара версия и лицата са ви били зелени, след като преминете към по-нова версия лицата стават жълти. Решението е да махнете чавката от UPnP.

Ако все пак включите UPnP и рутерът го поддържа, но получите съобщение за грешка, тя най често е свързана с това, че някой друг също ползва въпросната функция и този порт вече е запазен за него. Решение на този проблем е просто да смените порта на някой от горните - над 50 000 (нарични още динамични) и да е произволен - например 59437...

Друг често срещан проблем е когато портът е Blacklisted. това означава че доставчикът ви е забранил ползването на дефаулт портовете за П2П. Предимство на кометата е че ползва Random port, а азуреус по дефаулт е на 6881. Просто изберете някой горен порт.

Списък на портовете, по-точно кой за какво се използва има ето тук: http://www.iana.org/assignments/port-numbers

Да обобщя: ако функцията UPnP е включена - изключете я, може и да помогне. Ако обаче е изключена - включете я, може и да помогне smile.gif При всички положения ако ви дава грешка свързана с UPnP, изключете и пробвайте. И преди това си иберете произволен порт! За да разберете дали има ефект от промените, дори и да нямате зелените лица, влезте в списъка със сийдъри на произволен торент от тези, на които сте пиър. Вижте в колоната за порт дали портът ви се вижда или си е същия - 4 тиренца smile.gif

Ако функцията ви работи, в азуреус има разни настройки, като например дали да освобождава порта след спиране на клиента или не, дали да запазва порта ако се ползва от друг компютър (нахално!) и др. Можете да видите лог от дайствията na UPnP в Menu -> Plugins -> UPnP. Успех!

Сега стигаме до другия проблем: може функцията ви да не работи, защото не е отворен портът във firewall-a, затова трябва да знаете как да си настроите Firewall-а, за да няма проблем с автоматичното конфигуриране. Аз не знам как става това и дали има някакви особености, ще се опитам и ако има успех ще постна, но ако някой го е правил може да постне обяснение тук. Това е което се сещам, следва...

НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ПОЛЗВА ТОЗИ ПЛЪГ-ИН ИЛИ ПЪК СЪОТВЕТНО ДА СПРЕ ДА ГО ПОЛЗВА. ПРОМЕНЯЙТЕ НАСТРОЙКИТЕ МУ, КАКТО И ТЕЗИ НА FIREWALL-А НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ! - 10x to xiT

едит: на практика UPnP Enabled замества реалното ип в този случай, така че нищо чудно е доставчикът ви да го е изключил, защото предпочита да му кихате кинти за ИП. айде...

Информацията е копирана от форумите на arenabg.com

Редактиран от dieZel
Сподели другаде

Спирането на защитната стена е само за проба, ако се окаже, че е от нея ще намерим вариант хем да работи, хем да можеш да качваш файлове.

Относно двете теми - моля някой, който има достъп да ги копира тук, като посочи откъде са копирани.

Нищо не страна със спирането на защитната стена?

Сподели другаде

Оки, кажи като говориш с тях какво са ти казали, защото определено е интересно.

Говорих , но нищо не стана , оказа се че наистина проблема е във защитната стена на XP -то. Няма ли опасност да се сдобия със Троянци и пр....?

Сподели другаде

Ами по принцип има, много зависи в каква мрежа си, но точно троянци и вируси се хващат по-скоро от невнимателност по отношение на това какви файлове сваляш от Интернет и стартираш на компютъра си.

Защитната стена ще ти помогне да се предпазиш най-вече от външни хакерски атаки, но можеш да замениш стандартната Windows-ска стена, с някоя друга, като например ZoneAlarm или друга, която колегите могат да ти препоръчат.

Сподели другаде

Ами по принцип има, много зависи в каква мрежа си, но точно троянци и вируси се хващат по-скоро от невнимателност по отношение на това какви файлове сваляш от Интернет и стартираш на компютъра си.

Защитната стена ще ти помогне да се предпазиш най-вече от външни хакерски атаки, но можеш да замениш стандартната Windows-ска стена, с някоя друга, като например ZoneAlarm или друга, която колегите могат да ти препоръчат.

Имам ZoneAlarm , но като я инсталирам ми забива компа , да не би да се карат със защитната на XP -то , а отам ми се скапа и самият нет. Едвам се оправих , сега съм си качил Kaspersky Anti-Hacher , ще върши ли работа?

Ако ли не някоя друга да ми препоръчате!

Сподели другаде