Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте. Тези дни ''минах'' на windows 7 \64bit и реших да сменя и режима на работа на хардиска от IDE на ACHI. Четох, че ще има благотворно влияние върху производителността и дълголетието на харда. Да, ама не. Според тестовете с hd tune pro, резултатите са:

1. IDE режим Аccess time 14-15 ms | ACHI режим - 19.4 ms.

2. IDE Burst Rate 210-220 MB/s | ACHI - 180 MB/s.

3. Transfer Rate - резултатите са сходни.

Другото, което е странно, че има сериозна разлика в резултататите на бенчмарка при hd tune и hd tune pro. На скрийна съм показал. Определено едната от програмите е в грешка. Пуснах бенчмарка няколко пъти, за да се убедя, че не е инцидентна разликата в резултата - не е. При всичките имаше голяма разлика при burst rate post-8656-0-74390800-1315775662_thumb.png

Въпросите ми са няколко:

1. Има ли наистина някакви предимства режима ACHI пред IDE?

2. Производителността на харда ми не е ли прекалено ниска за този модел хардове?

3. Има ли нещо притеснително в HEALTH графата на hd tune pro и perfectdisk?

post-8656-0-87645100-1315778011_thumb.png

Извинявам се, ако въпросите ми са малко нахвърляни, но колкото повече чета по темата, толкова повече въпроси си задавам и се обърквам. Благодаря предварително.

Сподели другаде

ACHI има предимство при "реална" работа с дисковата система, не очаквай да видиш разлика при benchmark-овете. Опитай копиране на голямо количество малки (по размер) файлове - тогава ще видиш разликата, особено, ако съответния дял е дефрагментиран.

HD Tune има настройки за точността на измерванията, добре е да ги погледнеш, ако искаш по-точни резултати. На твое място бих тествал с някакво LIveCD - да правиш тест на твърдия диск, докато операционната система го използва не е добър метод за диагностика.

Сподели другаде

Благодаря, ще го имам предвид. А в Power Options профилите, дори и в ''HIGH PERFORMANCE, забелязвам, че се изключва хардиска след определен период на неактивност. Това не вреди ли? По - добре ли ще е, ако го задам на NEVER във всичките? post-8656-0-48562500-1315867534_thumb.png

Примерно perfectdisk и nis2012 по дефолт, при неактивност на компа, извършват дефрагмениране и бързо сканиране. Как се вписва в това, изключването на хардиска, след 5-10-20 минути?

п.п става дума за настолен компютър.

Сподели другаде

Няма смисъл да се спира дискът. Аз винаги му давам NEVER. Така се чупи по-малко.

Всъщност, в Windows няма начин дискът да бъде оставен намира, това е трудно дори при специализираните ОС.

Сподели другаде