Jump to content

как се прави LAN връзка

Препоръчан пост

Предполагам се досещаш, че е нужно двата компютъра първо да са свързани посредство мрежов кабел.

На единия компютър отвори контролния панел (-> Network and Internet Connections) -> Network Connections -> десен клик върху мрежовата връзка -> Properties -> двоен клик върху Internet Protocol (TCP/IP) -> избираш Use the following IP address -> в поле IP address задаваш 192.168.0.1, а в поле Subnet mask задаваш 255.255.255.0 -> потвърждаваш с OK на всички прозорци.

На втория компютър повтаряш процедурата, но за IP адрес задаваш 192.168.0.2.

Ако случайно имаш повече от една мрежова карта на някой от компютрите, в прозореца с мрежовите връзки ще трябва да кликнеш на правилната мрежова връзка с десния бутон.

Препоръчително е да са в една и съща мрежова група: десен клик върху My Computer -> Properties -> Computer Name -> Change -> в долната част трябва да е избрано Workgroup и в полето на двата компютъра да пише една и съща група. По подразбиране е "Workgroup", но не е задължително да е точно тази. Просто да е една и съща. Ако и двете са с едни и същи групи, няма нужда да пипаш повече. Ако не са, смени групата на единия компютър и го рестартирай.

Това е връзка на два компютъра в LAN, но без Интернет.

Сподели другаде

...

Това е връзка на два компютъра в LAN, но без Интернет.

Здравей.

Може ли да ми поясниш последното изречение ? Питам защото успях(някак ;)) да пусна интернет на втория компютър, но от единия не мога да видя другия и обратно(за да прехвърлям разни неща). Използвам същата ОС като колегата по-горе. "Работната група" ми е една и съща. Когато отворя Network Places - не виждам нищо, което да сочи към другият компютър. Може би трябва да използвам функцията Map Network Drive - но не ми е ясно защо по подразбиране в полето на прозорчето ми пише Z: ?

Още нещо - по принцип след преинсталация спирам разни процеси, които смятам за ненужни(досега) - възможно ли е точно там да е проблема ми сега ?

Сподели другаде

Какво точно да поясня? Това са инструкции за връзка между два компютъра. Ако има нужда от Интернет, то единият (първият) ще трябва да е с 2 мрежови карти (една да приема Интернет от доставчика и една за връзка с втория копютър) и ще трябва да се попълнят полетата за Default gateway и DNS сървърите на втората система.

По принцип е възможно да е заради спрени услуги, но не знам ти какво си спирал. Windows по принцип задава автоматично букви от A към Z на локални ресурси:

- дялове на твърди дискове (били те вътрешни или външни);

- оптични устройства;

- флопи устройства;

- flash памети;

- и евентуално други, за които не се сещам в момента.

Буквите за мрежови ресурси се задават от Z към A, за да не се получават конфликти с гореспоменатите устройства. На теория разбира се пак може да има конфликти, но за целта трябва да иам компютър с адски много локални устройстова и мапнати мрежови ресурси. На практика такива сценарии са 1 на милион.

Сподели другаде