Jump to content

Какво мислите за клонирането на животни (хора)?

Препоръчан пост

Точно заради страха пуснах тази тема, за да обсъдим, да се запознаем, да потърсим повече материали и да се опитаме да "влезем малко в час" ;)

Всъщност това вече не е научна фантастика, това е част от настоящето и бъдещето...

Сподели другаде

Ами какво да кажа. Клонирането е една нова стъпка, нещо велико в света на генетиката. Наистина това е едно според мен интересно нещо - като механизъм, като многожество отговори в света на ДНК. А и клонирането е нещо като нов живот...и аз незнам какво да мисля. От една страна е нещо велико, страшно интересно...нещо като някаква загадка. От друга страна наистина е доста плащешо. Представи си да имаш 10 копия...да вървиш по улицата и да срещаш себе си. Наистина е плашещо.

Ето нещо като интересни факти за клониране:

Противоестествено ли е клонирането?

Въобще не - някои организми в природата се размножават чрез клониране - не само бактерии и дрожди, но също и по-големи организми, като някои охлюви и скариди.Тъй като в природата половото размножаване е най-добрия и единствен начин за подобряване и обогатяване на генофонда на видовете, повечето безполови организми проявяват тенденция да отмират, но поне един - скаридата Artemia perthenogenetica - е оцеляла поне 30 милиона години. Много други видове, в това число и листната въшка, се размножават чрез клониране през по-голяма част от времето, размножавайки се по полов път през няколко поколения. Вероятно някога човек ще последва техния пример.

Еднакви ли са по същество получените чрез клониране организми?

Тук отговорът е не. Всичко зависи от среда, всякакви други въздействия - алкохол, цигари и т.н.

Може ли клонингите да се "отглеждат", за да произвеждат "резервни части" за своя "родител", като се избягва тъканната несъвместимост при трансплаантация?

Теоретически е възможно, но засега няма достатъчно доказателства, които да дават увереност, че проблемът би могло да бъде елиминиран напълно. Тогава ще е необходимо да се чакат много години, докато органите на клонинга достигнат развитие и зрялост, които да позволяват присаждане. За да бъдат използвани органите трябва да бъдат преодоляни много юридически, морални и етични проблеми. Дори те да бъдат пренебрегнати, много по-вероятно е в близко бъдеще, съгласно развитието на прогреса в областта на тъканната несъвместимост, като донори на някои органи да бъдат използвани прасета, отколкото хора.

Може ли клонирането да бъде използвано за създаване на "супер войници" или "суперинтелигентни" хора?

Възможно е, макар че в момента не се знае достатъчно за генетиката на човека, за да се върши "подобряване" на хора. До днес, поради едни или други морални съображения, учените са концентрирали своите усилия върху изучаването на генетичните заболявания и тяхното лекуване.

Генното инженерство е по-скоро хит и му липсва техника. Учени се опитват да поставят ген на подходящото място, в подходящата клетка и понякога успяват. Преди клонирането генното инженерство при овце, например, би могло да включва инжектиране на ДНК в яйцеклетка или ранен ембрион. Само веднъж това е довело до резултат, при който животното е отгледано, като е възможно да се види дали желаната генетична промяна е осъществена и стабилно инкорпорирана в родословието на животното.

Клонирането, на практика, позволява да се превърне коя да е клетка в животно. Така че вместо инжектиране на ДНК в яйцеклетка, може да се вкара ДНК в клетки в петриева паничка, да се отгледат до определен етап и от тях да се избере сред милиони клетки необходимата ни генетична комбинация. Значително по-лесно е да се манипулират клетки, отколкото овце, а да не споменаваме, че е по-лесно да се изхранят 100 000 клетки, отколкото същия брой овце.

Веднъж получени клетки с желания генетичен характер, те се смесват с яйцеклетка, на която са отстранени хромозомите. Всяко получено в резултат на този експеримент животно ще носи съответнато генетична информация във всички клетки на своето тяло.

Може ли клонирането да бъде използвано за спасяване на застрашените животински видове?

На настоящия етап успеваемостта е много ниска (Доли е получена в резултат на 276 опита), но ако тя се подобри, то това може да се окаже много полезно за увеличаване на популацията на трудните за отглеждане животни. ."

Източник: informator.org

Както казах е плащешо (и тук се сещам за филма "Островът"). На теория ще е добре да се клонират хорам и то само за "резервни части". Така ще могат да се спасят млади хора от смърт - поради нелепи инциденти например катастрофа...

Знам, че във Франция....е позволено клониранена животни, дори то се извършва. За сега клонирането на хора е забранено (по обясними морални причини). Но нокой не може да бъде сигурен, че в този момент някъде по света, я някоя забутана лаборатория не се правят опити за клониране на хора!

Точно заради страха пуснах тази тема, за да обсъдим, да се запознаем, да потърсим повече материали и да се опитаме да "влезем малко в час" wink.gif

Всъщност това вече не е научна фантастика, това е част от настоящето и бъдещето..

Напълно съм съсгласна с теб...това е страшното бъдеще:) Честно казано, ако имах уменията и ако ми предоставено да правя опити в тази насока...не бих отказала. Лошото е, че много от учените, които ще се захванат това, ще го направят главно заради медийна изява...и пари...

ЕДИТ: Абе, сигурни ли сте, че днес се навършват 10 години от клонирането на овцата Доли. До колкото знам аз това е осъществено през 1997 година...

My mistake. Значи Дата на раждане: 5 юли 1996 г., но седем месеца след това се разбира за нейново съществуване.

Дата на смърт: 14 февруари 2003

Редактиран от Dark`Elf
Сподели другаде

Наречете ме консервативен, но не мисля, че хората имат право да се бъркат в делата на природата. Зад всички тези експерименти и добри резултати и обещания да се използва за добро се крият мрачни помисли. Не го предполагам, сигурен съм. Там играят много пари, а парите никога не са добър предвестник. Особено ако са много. То така се почва: "Ние само ще лекуваме.", "Имаме голям напредък. Излекувахме еди какво си." После обаче монетата се завърта и виждаме и другата й страна. Уви, късно.

Наречете ме параноик и откачалка, но не мисля, че природата прави грешки, които са за поправяне. Натравяне на хората без те да знаят. Съсипвайки им здравето и после предлагайки магически лекарства. Не, благодаря. Всъщност поправят собствените си "грешки" (умишлени) и после се преписва на недъгавостта на природата. Не съм сигурен дали природата е съвършена. Предполагам го, но не съм 100% сигурен. Дори и да не е 100% обаче, съм убеден, че е далеч по-добре устроена отколкото повечето хора си мислим.

Това, което се представя за прогрес според мен може да се нарече почти без проблем и регрес. В много от случаите, не всички.

Против клонирането съм. Твърдо против. Независмо дали става въпрос за животни или хора. Нищо, че са животни, те имат пълното право да съществуват на тази планета и не мисля, че са по-нисши от нас. Дори май ние не сме достойни за планетата си, а не животните, но това е друга тема.

Сподели другаде

Наречете ме консервативен, но не мисля, че хората имат право да се бъркат в делата на природата. Зад всички тези експерименти и добри резултати и обещания да се използва за добро се крият мрачни помисли. Не го предполагам, сигурен съм. Там играят много пари, а парите никога не са добър предвестник. Особено ако са много. То така се почва: "Ние само ще лекуваме.", "Имаме голям напредък. Излекувахме еди какво си." После обаче монетата се завърта и виждаме и другата й страна. Уви, късно.

Напълно съм съгласна с това...Когато парите са намесени винаги има лошо последствия;)

Сподели другаде

Докато се рових по темата се натъкнах на интересно мнение, което ме накара да се позамисля:

Логично е да се предположи, че при определени обстоятелства е напълно възможно клониране на хора с по-ниски духовни и умствени възможности, или както е прието да се казва създаване на малоценни индивиди, които може да бъдат използвани само напр. за черна работа. Това би довело до силно изразено дискриминиране на част от обществото чрез създаване на малоценни и елитни съобщества от индивиди, както в национален, така и в международен мащаб. По този начин по-богатите нации, например клонирайки природно най-надарените индивиди, биха получили доминиращо господство над икономически по-слабите общества и страни...
Сподели другаде

Докато се рових по темата се натъкнах на интересно мнение, което ме накара да се позамисля:

Да, мнението е много добро и вярно. Целта е дори още по-голямо увеличаване на амплитудата между бедни и богати. Уви.

Сподели другаде

За съжаление това е така...Също четох някъде..(незнам дали някъде съм го написала това) може да се клонират хора само, за да се направи армия - т.е. това може да бъде едно много опасно оръжие.

Сподели другаде

На мен ми е интересно нещо друго - за какво всъщност е клонирането. Не вярвам някой да излезе публично и да направи нещо като в "Островът". Тогава за какво е клонирането - за органи, за експерименти, за благото на човечеството. Аз също съм параноик в тази насока и си мисля, че дори и да има добри помисли, в крайна сметка в даден момент нещата се изместват.

Наскоро четох един много интересен материал за еволюцията на човека и принцип на естествения подбор. Човека е единственото животно на земята, което вече не се подчинява на законите за естествения подбор, защото е измислил медицината, леченията под всякакви форми и сега се е прицелил към клонирането. Според мен се получава нещо като промяна на еволюцията като крайните резултати не са известни на никого, понеже досега не е имало такъв прецедент. Ние всички познаваме земята, законите й и естественото развитие на животните на базата на миналото развитие и еволюция, но сега става нещо, което никой не е виждал досега.

Не мисля, че можем да спрем клонирането, въпреки, че много хора са против. Мисля, че накрая ще излезе някой политик и ще каже, че всичко е за доброто на човечеството и наистина ще бъде така, но според кого и според чии амбиции и цели.

Сподели другаде

След като направих тази тема и се замислих, че всъщност не знаем много за материата (поне аз не знаех) от научна гледна точка. Започнах да чета и да търся как точно стават нещата, свързани с клонирането и най вече да намеря достатъчно ясни определения за генното инженертсво. Преведох части от някои статии и обединих някои неща, публикувани в Интернет и това, което успях да направя е ето тук.
Сподели другаде

Аз съм против клонирането!

Не мисля, че целта в случая, може да оправдае средствата.

Според мен това е аморално деяние, с неизвестни последици.

Клониране за донорство на органи= убийство, при това с чиста съвест. Нека не забравяме, че клонирания вид, също е живо същество.

Дори да се клонират отделни органи, кой ще гарантира за тяхното качество и съвместимост с новия организъм. И в крайна сметка- Знае ли се дали вредата от този "направен орган" няма да е по- голяма от ползата. Редица проучвания не разглеждат органите като изолирана единица, а като съвкупност от много фактори. Някои смятат, че заедно с тях се унаследяват и много други неща, включително и черти на характера и предпочитания.

Смятам, че всяка намеса на човека в природата и нейните дела може да е пагубна. Вече виждаме резултатите от " техническата и научна революция". Промени се климата в България. В Пловдив за пръв път вилня торнадо. Накъде отива света?

Единствения случай, в който оправдавам подобна намеса- тук вече става дума за генното инженерство, а не за клонирането е намеса с цел опит за предотвратяване на раждане на организми с генетични увреждания. Макар че, не знаем как тази намеса ще се отрази на организма. Все пак в този случай си струва да се опита.

Сподели другаде

И аз съм против клонирането на хора! Но не мисля така за органите, защото смятам, че един човешки живот е много важен и не трябва да се губи, само защото няма откъде да се намери донор. Пък и така с клонирането, те ще бъдат по-достъпни на по-широк кръг хора, което също е плюс.

Но просто не си представям как един ден мога да срещна случайно своя двойничка.. неестествено е, срещу природата не бива да вървим!

Сподели другаде