Jump to content

Въпроси за блог.

Препоръчан пост

Направих си ТОВА сайтче. Но предлаганото от него място е 10МБ. Разгледах цените на домейни и хостинги, но засега са ми твърде високи. Мой приятел ми каза, че ако си направя блог ще ми свърши същата работа и било безплатно.

Имам няколко въпроса: кой е най-сигурният сайт за блог, защото много сайтове предлагат, но не знам колко са надеждни. В блог мога ли да вкарам опция да се оставят коментари под снимки или нещо подобно, мога ли да добавям други функции като клип, банери, анимация, избор на какъв език да излиза сайта, ...? Също така дали на всички ще им излиза на български, защото четох, че някои блогове не показвали БГ език, а йероглифи? И блога има ли възможност след като го направя и кача всичката информация, снимки, видео, по някакъв начин да я сваля като файл и ако нещо стане после лесно да си я върна пбратно?

Ако някой може да предложи друга вариант, който да ми е от полза, ще съм благодарен. Не съм компетентен и за пръв път се сблъсквам с неща като блог, хостинг, домейн.

Сподели другаде

Най-сигурен и безплатен - не знам дали има такъв, но с този ще можеш да си пишеш на кирилица и да се визуализра нормално - няма проблем с маймуница и т.н.

http://www.sosblogs.com/bg/

И този също http://blog.bg/

Сподели другаде

Регистрирах се в http://www.blogger.com/, кйто е към Гугъл, но обърках някои неща и искам да си изтрия акаунта обаче не намирам откъде. Някой знае ли?

ПП: Намерих откъде :).

Сподели другаде

.............

И блога има ли възможност след като го направя и кача всичката информация, снимки, видео, по някакъв начин да я сваля като файл и ако нещо стане после лесно да си я върна пбратно?

............

По отношение на този въпрос, засега съм забелязал само фейсбук да праща копия от инфото качено в сайта им и то по пощите след поискване със съответната опция направена за това. И когато ми пратиха инфото си беше една папка с картинки и текстове - дроб сърма. В този ред на мисли и в допълнение на опита с блогове, просто си направи една папка на компа с наименованието на блога, сложи в нея всички картинки и видеа, които си хостнал или ще бъдат хостнати, редактирай си блога и натисни бутона за включване на HTML-редактора - цялата информация ще се превърне в код/скрипт, копирай го на .txt документ, така щото ако нещо стане с блога, можеш да си направиш нов за секунди. Натискаш бутона за Нов Блог, копираш съдържанието от текстовия документ, включваш редактора, поставяш съдържанието, потвърждаваш промените, всичко ще се визуализира в стандартния редактор: цветове, шрифтове, тесктове, картинки и т.н. Редактираш козметично, ако някоя картинка е изчезнала или не се визуализра и си готов. За всеки случай направи копие на блога си на word - .doc, но не от HTML-редактора, а стандартно, както се е визуализира при публикуване, можеш и снимка да направиш - скрийншот. Така получената папка си я архивираш и я качваш на DOX в abv или Документи в Gmail.

Сподели другаде

Друг проблем ми стъпи на врата: изтих си блога и искам да си направя блог от другият ми акаунт в Гугъл+, но не ми дава :(.

P.S. Изписва ми: За съжаление този адрес на блог вече е зает. А аз си изтрих блога, но пак м идава, че името е заето. Как да го оправя?

Пратиха ми писмо, възстанових си профила, следвах стъпките и изтрих блога, но пак не мога да направя нов блог със същото име :(.

Сподели другаде

Блогът е създаден, но искам да уголемя размера на текста на връзка. В панела за настройки няма такава опция. Трябва да търся в HTML кода, но не знам какво да променя. Моля за помощ.
Сподели другаде

Блогът е създаден, но искам да уголемя размера на текста на връзка. В панела за настройки няма такава опция. Трябва да търся в HTML кода, но не знам какво да променя. Моля за помощ.

За http://www.blogger.com

Няма значение дали е текст или връзка, маркираш съдържанието с курсора на мишката и натискаш бутона с двете тT,

оттам се променя размера

post-16842-0-39838300-1314803114_thumb.png

Сподели другаде

Ясно, благодаря. Иначе за другите неща ми помогна едно момче и засега нямам повече въпроси.

Ако има нещо, заповядай!

И пак да напомня за backup-a на блога. След като създадеш блог, от менюто за редакция, кликни на бутона

Редактиране на HTML кода

post-16842-0-74132900-1314814950_thumb.png

Страницата ще стане като скрипт,

post-16842-0-19180500-1314814959_thumb.png

следва да маркираш, копираш и запазиш в .txt-документ, примерно. Това ще ти улесни страшно много при възстановяване на блога.

После натискаш бутона до него - Нова публикация и се връщаш в менюто за създаване и редакция на статия.

По принцип самото меню е по подобие на форумите и с натискане на всеки един бутон набиваш скрипт, който се вижда по начина описан по-горе. Всяка една промяна се отразява там. В този блог-сайт има още нещо, което е важно и се отличава от другите, а именно че форматирането на страница в word, т.е. оцветяване, удебеляване, празни редове и т.н. се запазват или още по-просто казано, можеш да копи-пействаш вече оцветен/нагласен текст директно от word в блога, при което не ти се налага да пазиш скрипта. Но, все пак го запази, ако смениш блог-сайта с друг, те пак ползват същия HTML-редактор и можеш да създадеш абсолютно същия блог на друго място за секунди.

Сподели другаде

• 11 months later...

Четох из нета за блоговете. Аз имам в Blogger.com, но се оказа, че не бил най-добрият. Има някакъв друг, но му забравих името. Blogger бил на второ или трето място. Вярно ли е?

Имам е още един въпрос: кой е най-добрият сайт за блогове в България? Нямам предвид само като опции ами и като посещаемост, тоест кой сайт за блогове се посещава най-много, защото Blogger не излиза в търсачката. Излизат ми само български блогове.

Сподели другаде

Защо да не излиза Blogger в търсачката, да не би да си блокирал резултатите от него?

Иначе най-добрата система за блогове е Wordpress, най-посещаваните блогове и най-уважаваните блогъри използват нея.

Сподели другаде

Нищо не съм блокирал. Кажи как да оправя настройките.

Нямам нужните познания за Wordpress. Трябва ми нещо готово като Blogger. Такъв блог си направих: ВИЖ ТУК.

Според Google, най-големият сайт за блогове в България, ако мога да го нарека така, е Blog.bg. Целта ми е колкото може повече хора да видят блога, а ми се струва, че с Blogger няма да стане. Затова искам да си направя блог в български сайт, че да има повече посещения. В търсачката най-често ми излиза ТОЗИ блог.

Имам и още един въпрос:в много блогове статиите не се показват целите, а само част и под тях пише "Прочети още", "Прочети цялата статия", ... Кликаш и ти излиза всичката информация. В моят блог се показват целите статии :(. Как да го променя?

Сподели другаде

Още един проблем ми изскочи :(.

Искам да кача много снимки на една страница, но когато ги кача не са подредени. Каквото и да правя не мога да ги подравня. Има ли начин да се вмъкне някоя джаджа както при Wordpress и автоматично да се подреждат или по друг начин се прави?

За ТЕЗИ снимки става въпрос.

Сподели другаде