Jump to content

DVD записвачката записва, но не можe да чете dvd

Препоръчан пост

Здравейте. Моята PC система преживя мнооого голям хардуерен инцидент при, койт загубих RAM памет и DVD записвачка. Та подариха ми друга DVD записвачка - изправна, но след като я инсталирах установих, че със CD дискове няма проблем, но DVD дисковете не може да чете, а само може да записва. Какъв е проблема????

Ето малко данни:

ОС - XP/prof SP/2 и кръпки свързани само със сигурноста.

Процесор - intel 730mhz

RAM - SDRAM 320mb /вече/

Антивирусна - NOD32/4

РС-то редовно се сканира за гадини и в момента е чист.

Новото DVD - DVD/RW NEC3550A с начин на свързване ATA Записвачката все пак не е нова т.е използвана е.

Записваща програма - Nero 6

Нямам качвани кодек пакети и използвам единствено КМР плейър

От Device menager:

DVD/CD-ROM drivers

NEC DVD_RW ND - 3550A

При драйверите няма ?, Х или други

Драйвера е на Майкрософт 5.1.2535.0 -цифрово подписани при опит за ъпдейт изписва, че към момента не се намира по-подходящ от този.

Другите настройки са правилни

DVD регион 2

BIOS - там ми е пълна "Индия" и не пипам

Старото DVD Samsung не павеше така. Дайте моля съвет?

П.С. Чух, че този модел ND 3550A създавал проблеми, дали и това не е причина?

Сподели другаде

DVD дискове не чете и под Safe Mode. Поставих инсталационен диск с XP, който беше прочетен т.е .отоври се контексното меню, но този диск бе CD. Поставих и инсталационен диск DVD с Win 7, но диска не беше разпознат камо ли прочетен. В същност въпросното устройство се справя със всички видове и разновидности на CD, записва и чете всякакви формати без да допуска файлови грешки. Постави ли се обаче DVD диск, то той просто не се разпознава като такъв та да започне четене. Появява се съобщение, че в дисковото устройство не е поставен диск, а всъщност е поставен.

Още една странност: Когато реша да запиша dvd диск с Nero, то някак си открива диска и го записва. Такъв диск се записва без файлови грешки, чете се от други устройства вклюително и от въпросната DVD записвачка т.е чете се докато не се постави друг dvd диск различно записан, тогава въпросната записвачка спира отново да разпознава dvd дисковете. Човекът, който ми даде инсталационния диск с Win 7, от любопитство погледна нещата /БЕЗ ДА ПИПА/ и изпадна в пълно недоумение.

Мисля ,че е важно да уточня: DVD записвачката е единствено устройство - в първата публикация забравих да пиша.

Пробвах с програма да мониторирам системата т.е. температури, напрежения, вентилатори, но системата ми е толкова стара, че показва само скорост на вентилатора на процесора 1450 об.мин и температура на процесора 28 градуса, което според мен не е вярно. Истина е,че РС-то ми изживява последните си мигове и за това и отварям толкова много теми във форума защото ми създава проблеми често, но докато не купя нова машина ппросто нямам друга алтернатива. :crosseyes1: :crosseyes1: :crosseyes1: :crosseyes1:

П.С. Бях решил да изпробвам DVD записвачката на друга машина, но се оказа, че не мого да намеря такава с АТА

Сподели другаде

Не ми стана напълно ясно дали дискът е бил стартиран при стартиране на системата, а не под Windows, т.е. все едно ще преинсталираш. Ако и тогава не се разпознае, значи най-вероятно самото устройство бере душа. Евентуално е възможно да се оправи временно, ако не е с най-новия фърмуеър и се обнови. Гаранции обаче няма никакви.
Сподели другаде

Не ми стана напълно ясно дали дискът е бил стартиран при стартиране на системата, а не под Windows, т.е. все едно ще преинсталираш. Ако и тогава не се разпознае, значи най-вероятно самото устройство бере душа. Евентуално е възможно да се оправи временно, ако не е с най-новия фърмуеър и се обнови. Гаранции обаче няма никакви.

Както каза, все едно започвам преинсталация т.е CD диска с ХР-то започна да го чте, но DVD диска с Win 7 не, сякаш

в устройството не е поставено нищо.

Погледнах в сайта на производителя за да видя как стоят нещата с Фърмуера, ще опитм макар, че за мен изглежда сложничко.

Все пак благодаря за отделеното внимание :)

Сподели другаде