pranjev Публикувано Август 15, 2011 Report Share Публикувано Август 15, 2011 Здравейте, имам 2 преносими твърди диска. Проблема започна с това че, след като влезнах в единия ми преносим диск, и изведнъж забелязах че миниатюрите на видеофайловете и снимките в почти всички папки са изкривени, неясни и размазани и самите файлове не можеха да се отворят, влезнах в другия ми преносим диск, и там положението беше подобно, някои файлове от папките липсваха, като дам на свойста на дадена папка в която са видеофайлове и снимки, не изчислява правилния размер точно, а дава лъжлив. Рестартирах и компютъра започна веднага да прави CHKDSK проверка на преносимите ми дискове и изписваше тези съобщения: CHKDSK is recovering lost filesCHKDSK deleting corupt file record segment CHKDSK deleting corupt atribut recordCHKDSK correcting error in index....$30 След това компютъра спря да разпознава единия ми преносим диск, (от него си спасих повечето данни с помоща на програмата Data Recovery Wizard) и при всеки опит да го свържа към копмютъра и да влезна в него, компютъра замръзваше и блокираше, а в другия след като направеше CHKDSK проверка влизаше, и на пръв поглед уж всичко беше нормално, но след няколко часа отново същите проблеми започнаха - миниатюрите на видеофайловете и снимките са изкривени, неясни и размазани и самите файлове не мога да ги отворя а в диска ме пуска да влизам. Веднага разбрах че нещо има нередно и че имам някакъв проблем и със 2 втория ми преносим диск, а може би и не с него само..... Объркан съм и съм притеснен страшно много и незнам къде да търся причините за тези проблеми и как да ги реша. Моля за помощ най-вече и по-специално за втория ми преносим диск, тъй като както вече казах от първия данните успях да си ги спася, той е в гаранция и ще го занеса да ми го сменят. Благодаря Ви Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 15, 2011 Report Share Публикувано Август 15, 2011 Дотук знаем, че имаш някакви преносими дискове (неясно какви), които включваш неизвестно къде и работиш с някаква версия (очевидно е тайна) на Microsoft Windows.При това положение съвета ми е да провериш хардуера - компютър, дискове, свързващи кабели. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
pranjev Публикувано Август 15, 2011 Author Report Share Публикувано Август 15, 2011 Съжалявам, че съм изпуснал да дам по-подробна информация, просто съм много притеснен и объркан. Първия диск който ми е в гаранция е Samsung G2 Portable 640GB, USB2.0, Скорост на диска: 5400 rpm, Cache размер: 8 MB. Втория е Seagate Free Agent Drive Go 2.5cm 320 GB външен, USB2.0 (захранване през USB), 5400rpm, Cache размер: 8 MB. С Windows XP Professional Service Pack 3 съм. Ако трябва някаква информация кажете каква и ще я дам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 15, 2011 Report Share Публикувано Август 15, 2011 За начало остави дисковете (колкото повече работиш с тях, толкова по-малко информация ще спасиш после) и провери системата (компютъра) към който ги свързваш.Провери USB портовете с някоя flash памет, виж дали файловете се записват и четат нормално (можеш да използваш H2testw).Провери напреженията в компютъра, особено +5V и +12V - виж дали са в нормите (можеш да покажеш screenshot от HWMonitor).Ако с компютъра всичко е наред (чете и записва правилно данни на други USB устройства и напреженията са в нормата), тогава можеш да търсиш дефект в преносимите дискове; за начало можеш да провериш как работят на друг компютър.Ако наистина дисковете са повредени, нямаш много варианти... спасяване на информацията и подмяна на устройствата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
pranjev Публикувано Август 16, 2011 Author Report Share Публикувано Август 16, 2011 Тествах USB портовете с програмата която си ми посочил и според нея резултатите са нормални: Test finished without errors.You can now delete the test files *.h2w or verify them again.Writing speed: 2.55 MByte/sReading speed: 3.18 MByte/sH2testw v1.4 Пробвах също така да прехвърлям информация през USB портовете и файловете се четат и записват нормално.Ето screenshot от HWMonitor: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 16, 2011 Report Share Публикувано Август 16, 2011 Напрежението +12V е опасно ниско; провери захранването или направо го подмени.Температурата на двата диска е висока, опитай да ги охладиш до около 30°С. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
pranjev Публикувано Август 17, 2011 Author Report Share Публикувано Август 17, 2011 Да, ще помисля за охлаждането на хардовете. А би ли ми препоръчал програма за пълен и подробен тест както на преносими така и на вътрешни хард дискове? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Август 17, 2011 Report Share Публикувано Август 17, 2011 Ето една такава програма с която можеш да провериш всички харддискове.HDTune Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
pranjev Публикувано Август 17, 2011 Author Report Share Публикувано Август 17, 2011 Да, благодаря ти. Ще я пробвам Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост