Jump to content

Въпрос за функция на форум

Препоръчан пост

Имам фуром (направен към безплатен хостинг bulgarianforum.net - първи в подписа ми е) в който един от потребителите ме обвинява, че тази функция "Видяна" не е наред. В смисъл, че като влезе в тема и после излезе, и направи това няколко пъти все отчита "Видяна". Според мен това си е наред защото "Видяна" не означава брой потребители видели темата, а брой пъти "Видяно"! Същото го провери и тук и е абсолютно еднакво отчитането (само дето не пише видяна, а бр."прегледа"), а и не само в този форум е така! Ще ви бъда благодарен да ми обясните подробно как да обясня на този потребител, че това не означава брой потребители видели темата, а брой пъти "Видяна"?!
Сподели другаде

При всяко отваряне на тема от PHPBB 3.x от потребители се увеличава броя на 'видяна'. Тоест ако помпиш Refresh ще увеличиш стойността. В IPB (нашата форумна система) нещата стоят по друг начин. Прегледите се отчитат по по-сложна система, която различава отделните потребители и тогава увеличава стойността.
Сподели другаде

Ами това са опциите за версията на форума:

http://i55.tinypic.com/14bul5i.png

Включил съм на phpBB3 но ако другите са по-добри кажете на коя да превключа?!

Направих си го там форума, защото първо не знам нищо за писането на HTML, а и там го предлагат безплатно с няколко клика да си го направиш!

п.с.Сега тествах и в другите два форума от подписа ми, и там е така както при мене, но този потребител не мога да го убедя, че е така!

Edit: Тествах ги всичките и все си е така отчитането! Явно няма да се угоди на този потребител!

Сподели другаде

• 2 weeks later...
Нещата са по-сложни на въпроса ти. Ти боравиш с админ панел, а това не е достатъчно, защото поведението (по-точно логиката) е зададена в PHP кода. Дали бисквитки, дали сесии - там става врътката, която отчита прегледите.
Сподели другаде

Можеш да обясниш на потребителя, че тази функция показва колко пъти е прочетена книгата, независимо от броя на потребителите. Можеш да направиш аналог с брой закупени билети от градския транспорт например.
Сподели другаде

Конкретно.

Нещата изглеждат така на PHP. В пакета на phpBB 3 (предполагам този скрипт се ползва за форум-система) има файл. Той започва с декларация на променлива, на която се присвоява стойност 0. На следващия ред се проверява условие за нейното съществуване в глобален масив $_COOKIE. Ако глобалния масив съдържа променлива с въпросното име се пренаписва даденото от сценария значение, тоест, 0. В тялото на условието се извършва итерация. С думи прости, приплюсова се значението с 1. Полученото значение се връща на функция setcookie(); Тази функция задава име на биксвитката, променлива и време живот. За финал PHP предава на браузъра значението на променливата.

Става ясно, че след всяко презреждане на страницата, цялата тази галимация изминава същия път. Новото е, че има поредна итерация, тоест значението на променливата е нараснало с 1 нагоре.

За да се изпълни условието на спорещия трябва да се допише ново условие. А то е допитване до суперглобален масив $_SERVER. Елемент $_SERVER['REMOTE_ADDR'] съдържа IP на посетителя. Това IP също се присвоява на променлива, която се нулира в началото. После се пише по файловата система на сървъра или се предава на БД. При последвала итерация се проверява за съвпадение на резултат и логиката решава дали да приплюсова първата променлива.

Мисля, че го обясних ясно и на достъпен език.

Дай ми адреса на страницата с брояча. Изобщо няма да вляза там, но на за ден мога да ти докарам 50 хиляди прегледа. Тъпо, нали?

Сподели другаде