Питащ Публикувано Август 3, 2011 Report Share Публикувано Август 3, 2011 Здравейте. Проблема ми е следният:- Имам старичко PC и както му се полага за възраста имаше идути 1-2 кондензатора, но сега слад горещините, при поледната профилактика установих, че издутите кондензатори са вече 5-6.Колокото и странно и несериозно да звучи до сега нямам наблюдения за промяна в работата на PC-то, е от време на време по някоя дребна изцепка, ама в предвид възраста му - нормално. Сложих и допълнително охлаждане - вентилатор де. Та чул съм, че някой тичат на сервиз и при 1 издут кондензатор, да търся ли и аз сервиз или да не дърпам дявола за опашката. Имами възможност и донякъде познания сам да сменя въпросните кондензатори, но съм чул, че не са обикновенни т.е. не мога да ги закупя от стандартен магазин за ел.части, а и не знам тези от ново поколение /Керамиката/ ще могат ли да бъдат аналог. Дайте съвет моля! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
novobranec Публикувано Август 3, 2011 Report Share Публикувано Август 3, 2011 http://1.bp.blogspot.com/_8ZgPALUJ_C8/TLhFcbUys6I/AAAAAAAAACc/2ckhWf1-2FI/s1600/electrolytic-capacitor.jpg Ако нямаш опит с поялника занеси дъното в някой сервиз. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Август 3, 2011 Report Share Публикувано Август 3, 2011 Щом вече имаш надути кондензатори е доста вероятно скоро да имаш още такива в същата верига. Затова бих ти препоръчал да ги подмениш всички еднотипни във веригата или най-добре всички такива по дъното, които са от същия тип като надулите се. Що се отнася до спецификациите задължително гледай да са високочестотни и по възможност с работна температура до 105 градуса. Капацитетът трябва да е същия, а работното напрежение не е проблем да е по-високо (но в никакъв случай по-ниско!) даже се счита за малко по-добре, ако кондензаторът е предвиден за по-високо напрежение от реалното. За магазин може да погледнеш в Comet. Не е лошо да се замислиш защо се е стигнало до тая ситуация и какво може да се направи, за да не се повтори. В тоя ред на мисли аз лично бих обърнал голямо внимание на захранващия блок. P.S. : Ако сменяш сам кондензаторите обърни внимание на поляритета. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Питащ Публикувано Август 5, 2011 Author Report Share Публикувано Август 5, 2011 Благодаря на всичики за помоща, но все пак имам допълнителен въпрос.Предполагам знаете, че на новите дъна се слагат кондензатори от ново поколение т.е. керамични, които уж били дълговечни за разлика от обикновените електролитни кондензатори. Ако е така бих искал да сложа от тях, но не зная съвместими ли са със стария тип. И друго, в града в ,който жевея /среден по големина/ като кажа за керамични кондензатори за PC, ме гледат като извънземен. Та ако стават тези последните де от къде да закупя? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 6, 2011 Report Share Публикувано Август 6, 2011 Относно съвместимостта - проверявай капацитета, напрежението и тепературния диапазон, това са характеристиките, които те интересуват.Относно закупуването - има и online магазини, потърси малко и ще намериш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост