Jump to content

Покупка на Windows 7

miazmatik

Препоръчан пост

Искам да си закупя оргинален windows 7,на много места продават ОЕМ версии,обвързани с покупка на комп,но на някои не задължават с покупка на комп. Интересува ме ако закупя такъв ОЕМ windows на цена около 200 лв дали има вероятност да имам някакви проблеми с активацията и ползването му,или трябва да се насоча към онези версии с цена от порядъка нa 400 лв?
Сподели другаде

По принцип не би трябвало да имаш никакви проблеми с активацията и валидността на лиценза, стига източникът (магазинът/дилърът) да е на ниво. И все пак е добре да си наясно с ограниченията на OEM пред Retail:

- Retail лицензите на Windows са валидни едновременно за 32- и 64-битови версиите на Windows, докато OEM лицензите са специфични; т.е. избираш си х86 или х64 архитектура;

- Retail лицензите включват 90 дни безплатна поддръжка от страна на Microsoft, ОЕМ лицензите са лишени от тази екстра - ти си си поддръжката;

- Retail лицензите позволяват преминаване към друг компютър/хардуер, докато OEM лицензите са обвързани с дънната платка; можеш да сменяш всичко друго без проблеми, но смяната на дънната платка се счита за нов компютър, който не се покрива от OEM лиценза; по принцип можеш да опиташ да кажеш, че платката е изгоряла или дала дефект и затова се сменя, но шансът номерът да мине е малък;

- Retail копията би трябвало да могат да бъдат върнати дори и след отваряне; при OEM копията, веднъж отворени, се губи това право;

- Retail копията имат лъскави опаковки, докато OEM копията нямат такива.

Последното е общо взето никакъв проблем, но останалите условия заслужават внимание и обмисляне.

Сподели другаде

В какъв смисъл обвързани с дънната платка,аз искам да го сложа на лаптоп,които няма нищо общо с закупения windows,ако закупя такъв..та за това питам дали ще имам ядове:)
Сподели другаде

Ами, "обвързан" в смисъл, в който обясних: ако смениш дънната платка, лицензът ще е невалиден и активацията няма да работи. Ако е за лаптоп обаче, би трябвало всичко да е наред, защото там ъпгрейди общо взето няма, а когато има, те са на видео карти, твърди дискове или RAM памет, които са позволени за смяна/ъпгрейд при OEM лицензи.
Сподели другаде

Още един въпрос имам за windows пиша тук,за да не отварям нова тема. Та значи става дума за закупен лаптоп с оргинален windows XP,като го взех го активирах и си работи нормално,обаче в ръководствто на лаптопа пише че имам дял за възстановяване,но такъв в диск менидямънт и my компютър не виждам,също при опит за извикване на този дял с указаната клавишна комбинация не се случва нищо. Към лаптопа има диск с драивери за Виста,разбирам че вместо виста са ми сложили XP,но мисълта ми е след като аз нямам recovery дял и диск с windows също не са ми дали,как става прейнсталирането,досега два пъти съм им го носил,явно те имат оргинални windowси но може ли един windows да се инсталира на повече от един комп и как така хем имам оргинален windows,хем имам само един щикер с лиценза,ни дял,ни диск..как ми го преинсталират ми е чудно и лиценза се запазва?
Сподели другаде

При мен този дял се казва "X-press Recovery2",но си го заделям още в началото (при цепенето на диска),като си "оставям" около 15GB "unalocated space".Скоро след инсталацията на Windows ,при първоначално пускане на компа ,с определен клавиш - влизам (за пръв път)в "X-press Recovery2" и си създавам "положение" за възстановяване...."тя" си намира това "unalocated space" и си записва информацията там.

Така при следващо включване и определения клавиш - мога да вляза пак там и да си възстановя съществуващото ...или да създам ново "положение"(като точка на възстановяване в windos...което използвам по-често).

Според мен - като са ти инсталирали Windows-а..на са ти оставили място за това....или може би принципа е друг...

Сподели другаде

Още един въпрос имам за windows пиша тук,за да не отварям нова тема. Та значи става дума за закупен лаптоп с оргинален windows XP,като го взех го активирах и си работи нормално,обаче в ръководствто на лаптопа пише че имам дял за възстановяване,но такъв в диск менидямънт и my компютър не виждам,също при опит за извикване на този дял с указаната клавишна комбинация не се случва нищо. Към лаптопа има диск с драивери за Виста,разбирам че вместо виста са ми сложили XP,но мисълта ми е след като аз нямам recovery дял и диск с windows също не са ми дали,как става прейнсталирането,досега два пъти съм им го носил,явно те имат оргинални windowси но може ли един windows да се инсталира на повече от един комп и как така хем имам оргинален windows,хем имам само един щикер с лиценза,ни дял,ни диск..как ми го преинсталират ми е чудно и лиценза се запазва?

За да активираш ОЕМ седмица, в биос трябва да има слик файл версия2.1 на производителя.

ПП:Дай точния модел на лаптопа и може да се види дали последния БИОС става за win7.

Сподели другаде

Малко стана каша. Ако наистина е закупен с лицензирана Windows XP, тогава защо се учудваш, че е инсталирана точно такава?

Опитай да видиш дали имаш възстановителен дял с някоя програма за работа с дялове като EaseUS Partition Master или Paragon Partition Manager.

Сподели другаде